2020…προκλήσεις για το ελληνικό επιχειρείν

DSCF0267

Για το ελληνικό εμπόριο το 2020 θα είναι μία κρίσιμη χρονιά, θα είναι το πρώτο βήμα για να εξέλθει η ελληνική αγορά από το φάσμα της κρίσης, από τη δυσπραγία και το αρνητικό κλίμα που ταλάνισαν τους μικρομεσαίους για σχεδόν 10 χρόνια. Αναμένουμε εντός του 2020 να υπάρξουν εκείνες οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που θα δείξουν ότι υπάρχει πλέον η συνείδηση για μια νέα αγορά και για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα αφήνουν πίσω τους τις παθογένειες του παρελθόντος. Συνεπώς, θεωρούμε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα πρέπει να είναι μια προωθητική και δυναμική διαδικασία· το τι κάνουμε στο τώρα θα πρέπει να προοικονομεί το πως φανταζόμαστε την ελληνική οικονομία του μέλλοντος.

Τι αντιλαμβάνεται το ελληνικό εμπόριο ως «κανονικότητα»; Καταρχάς, κανονικότητα για εμάς σημαίνει να αποκτήσει η χώρα μια κανονική οικονομία της αγοράς, με δυναμικές, εξωστρεφείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, πλάι στις οποίες θα υπάρχει ένα κράτος-αρωγός στο επιχειρείν. Πρέπει λοιπόν τώρα να ανοίξουμε «πόλεμο» στις πελατειακές πρακτικές, στη γραφειοκρατία, στην πολυνομία, στη διαφθορά, στην αργή απονομή της δικαιοσύνης. Το κράτος οφείλει να γίνει αρωγός της υγιούς επιχειρηματικότητας, να ενισχύσει την εξωστρέφεια και την καινοτομία των επιχειρήσεων. Να μην θέτει ανορθολογικούς φραγμούς στην επιχειρηματική δράση, αλλά αντίθετα να εκπληρώνει τον ρόλο του υποβοηθώντας την ανάκαμψη της οικονομίας.

Επίσης, κανονικότητα για εμάς σημαίνει τον εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος, την πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, την παγίωση ενός θετικού κλίματος στην αγορά. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ταλανίζονται από την έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδότησης. Οι τράπεζες είναι ιδιαίτερα απασχολημένες με το να λύσουν το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» και εξακολουθούν να χρηματοδοτούν τις ΜμΕ με το σταγονόμετρο. Δεν νοείται πραγματική οικονομία χωρίς τραπεζική ρευστότητα. Την ίδια ώρα επιβάλλουν υπέρογκες χρεώσεις και προμήθειες για ηλεκτρονικές συναλλαγές, επιβαρύνοντας μάλιστα περισσότερο τους αδύναμους «παίκτες» της αγοράς. Ήρθε η ώρα ο τραπεζικός τομέας να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί για την ανάπτυξη της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

Τέλος, για εμάς κανονικότητα σημαίνει το να κατορθώσει η ελληνική αγορά να αντιμετωπίσει επιτυχώς την ψηφιακή πρόκληση και τις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και των επιχειρήσεων αποτελεί πλέον εθνική προτεραιότητα με εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα. Η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ε.Ε., αναφορικά με τις ψηφιακές επιδόσεις. Αυτό κοστίζει ακριβά στη χώρα σε όρους ΑΕΠ, ανάπτυξης, επιχειρηματικότητας και απασχόλησης. Έχουμε εισηγηθεί στο Υπουργείο Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης συγκεκριμένες δράσεις, απολύτως απαραίτητες και εφαρμόσιμες, οι οποίες μπορούν να προκύψουν μέσα από τα υπάρχοντα και νέα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και στο πλαίσιο της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής. Ζητούμε τη στήριξη της Πολιτείας ώστε το εμπόριο να συμμετέχει ισότιμα σε αυτή τη μετάβαση και να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες που προσφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

Η διαμόρφωση, επομένως, των προϋποθέσεων για την επιστροφή στην κανονικότητα θα πρέπει να είναι το μεγάλο στοίχημα της περιόδου μετά την κρίση. Δε θα είναι μία αυτόματη διαδικασία να δημιουργηθεί ένα οικονομικό πλαίσιο για μια ισχυρή ανάπτυξη. Χρειάζεται αναλυτικό σχεδιασμό, ισχυρή πολιτική βούληση και εθνική σύμπνοια. Η άποψή μας είναι ότι για τη διαμόρφωση του σχεδίου επανεκκίνησης της ανάπτυξης και επιστροφής στην κανονικότητα, οι εργοδοτικές οργανώσεις και οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να έχουν κεντρικό ρόλο. Να ανοίξει δηλαδή ένας κοινωνικός διάλογος με στόχο το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, στον οποίο θα συμμετάσχουν όλες οι υγιείς δυνάμεις της οικονομίας και της κοινωνίας. Υπ’ αυτήν την έννοια, το 2020 θα πρέπει να είναι ένα έτος προβληματισμού και διαλόγου για το μέλλον της χώρας, για να μην ξαναβρεθούν η ελληνική αγορά και η ελληνική κοινωνία αντιμέτωπες με μια τέτοια κρίση.

Άρθρο του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Γιώργου Καρανίκα για την «Εφημερίδα των Συντακτών», 21/12/2019