Χαιρετισμός του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Γιώργου Καρανίκα

TVE_9396

στην επίσημη Τελετή Υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων της Τουρκίας, στη Χάλκη

27 Σεπτεμβρίου 2019

Παναγιώτατε,
Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι της Τουρκικής Κυβέρνησης
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
Φίλες και φίλοι,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση.

Είναι άξιος συγχαρητηρίων ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης για την πρωτοβουλία του να υπογράψει Σύμφωνο Συνεργασίας με την Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Τουρκίας.

Πρόκειται για μια έμπρακτη απόδειξη της εξωστρέφειας του ελληνικού εμπορίου, αλλά και του υψηλού επιπέδου των φορέων εκπροσώπησης της ελληνικής αγοράς. Σε αντίθεση με όσο καταλογίζουν ορισμένοι, οι Εμπορικοί Σύλλογοι δεν είναι απλά οι εκπρόσωποι μιας τοπικής αγοράς αλλά και φορείς της εν γένει δυναμικής του ελληνικού εμπορικού επιχειρείν. Και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είναι ένα ιδιαίτερο παράδειγμα πολύπλευρης και πολυδιάστατης δράσης που οφείλεται σε καθοριστικό βαθμό στη διοίκηση, τα στελέχη και τα μέλη του.

Εκφράζω όμως και την ιδιαίτερη συγκίνησή μου που βρίσκομαι σε αυτό το ιστορικό νησί, στον ιερό τόπο, στη Χάλκη,

Θα ήθελα να πω ότι είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για την υπογραφή αυτού του Συμφώνου. Και αυτό γιατί δείχνει ότι το επιχειρείν δεν έχει σύνορα και ότι οι οικονομικές σχέσεις και συνέργειες δημιουργούν προϋποθέσεις συνεννόησης και επικοινωνίας ανάμεσα στις κοινωνίες. Το εμπόριο είναι μία καταρχήν εξωστρεφής δραστηριότητας και ανέκαθεν λειτουργούσε σαν ένας παράγοντας εξομάλυνσης και κατευνασμού. Υπάρχουν πολλά πεδία στα οποία Έλληνες και Τούρκοι  επιχειρηματίες μπορούν να αναζητήσουν κοινούς τρόπους παρέμβασης. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια εποχή γενικευμένες αβεβαιότητας, στην οποία η πραγματοποίηση συνεργιών αποβλέπει στην αντιμετώπισή της.

Για την ΕΣΕΕ η διεθνής δράση και οι διμερείς (ή και πολυμερείς συμφωνίες) είναι μια κεντρική επιδίωξη. Η αίσθηση που αποκομίσαμε από την περίοδο της κρίσης είναι ότι πλέον τα επίπεδα λήψης των αποφάσεων είναι πολλαπλά και οι αποφάσεις αυτές καθαυτές είναι αποτέλεσμα πολλών παραμέτρων, ενίοτε υπερεθνικής ή διεθνικής κλίμακας. Άρα οι φορείς εκπροσώπησης των δυνάμεων της ελληνικής αγοράς οφείλουν να λειτουργούν και να κατανοούν τη δράση τους ως να είναι μέρη ενός ευρύτερου περιβάλλοντος. Και άρα να έχουν ανοικτές τις διόπτρες τους σε νέες προκλήσεις, σε νέες δυνατότητες αλλά και σε νέα προβλήματα.

Κλείνοντας θα ήθελα να επαναλάβω τα συγχαρητήριά μου και προς τις δύο πλευρές και να καλωσορίσω τέτοιες πρωτοβουλίες του ελληνικού εμπορίου. Εύχομαι το σύμφωνο συνεργασίας να αποφέρει τα δέοντα και τα επιθυμητά.

invitation-gr