Το 2017 περισσότερα πλήγματα

Κύριε Πρόεδρε, ποια είναι η εκτίμησή σας για το πώς θα κινηθεί η αγορά τη νέα χρονιά;

Το 2017 είναι ένα έτος με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις σε αυτήν την οκταετή δυσπραγία που βιώνει η Χώρα. Το φορτίο που καλούνται να επωμιστούν στις πλάτες τους οι Έλληνες πολίτες είναι σημαντικά μεγαλύτερο από αυτό των προηγούμενων χρόνων. Η αγορά βρίσκεται σε αμηχανία από το πλήθος των αλλαγών που φέρνουν οι νέοι φόροι, μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα λόγω αύξησης των εισφορών, νέες αυξήσεις του ΕΦΚ σε καύσιμα, προϊόντα καπνού, καφέ και  επιβολή ειδικού τέλους σε τηλέφωνα, τηλεόραση και internet, ενοίκια, καθώς και αναδρομική φορολόγηση αδιανέμητων κερδών. Με τις «φορολογικές εισφορές» για ασφάλιση να βρίσκονται στο 26,9%, με το νέο χαράτσι ασφάλισης για ελεύθερους επαγγελματίες, να παραμένουν ΕΝΦΙΑ και έκτακτες εισφορές, οι μετατάξεις ΦΠΑ αν αγγίζουν στο 24%, ενώ να έρχεται ψαλίδι επιδομάτων, καθώς και επαναϋπολογισμός 2,6 εκατομμύρια συντάξεις, προκαλούνται αισθήματα απόγνωσης στην ελληνική κοινωνία. Αποτελεί έναν κακό οιωνό για την κίνηση της αγοράς το γεγονός ότι οι φόροι και οι εισφορές θα φτάσουν και θα ξεπεράσουν το 2017 το 60% του εισοδήματός μας.

Η έρευνά μας με βάση τα στοιχεία τόσο της ΕΣΕΕ, αλλά και των Εμπορικών Συλλόγων ανά τη Χώρα, δείχνει ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, με τα λουκέτα να αυξάνονται διαρκώς. Τι έχετε να δηλώσετε γι’ αυτά;

Οι ισχυρές δοκιμασίες που διέρχεται η ελληνική κοινωνία και ο επιχειρηματικός κόσμος, δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την αγορά. Η αρνητική επίδραση στην εξέλιξη του τζίρου των επιχειρήσεων επιβεβαιώνει ότι όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στην οικονομική ζωή σε συνδυασμό με το κλίμα ανασφάλειας εξαιτίας της ανοιχτής διαπραγμάτευσης μεταφέρονται στην αγορά. Το διαθέσιμο εισόδημα και το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών μειώνονται συνεχώς, με αποτέλεσμα να υπάρχει χρήμα να διοχετευθεί στην αγορά και αν δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Βλέπουμε την εμπορική δραστηριότητα να συνεχίζει να πλήττεται σε τέτοιο βαθμό, που πολύ φοβάμαι ότι το 2017 θα είναι έτος ακόμα περισσότερων λουκέτων.

Συνέντευξη του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη στη ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ,  22/1/2017