Μπορεί να σωθεί η ελληνική επιχειρηματικότητα. Είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης.

Επιχειρηματικός σεισμός ταλανίζει τον τελευταίο καιρό την αγορά, συμπαρασύροντας κάθε ελπίδα για πραγμάτωση των προσδοκιών χιλιάδων Ελλήνων επιχειρηματιών για ανάκαμψη της οικονομίας. Η αδυναμία εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων και οι διαδοχικές αιτήσεις για υπαγωγή στον Πτωχευτικό Κώδικα μεγάλων επιχειρήσεων, όπως είναι η «Ηλεκτρονική Αθηνών», «Μαρινόπουλος», «Jet Oil» σηματοδοτούν την αρχή της κατάρρευσης, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι τα παρατεταμένα υφεσιακά μέτρα δεν μπορούν να προκαλέσουν ανάπτυξη και ότι η συνταγή της λιτότητας έχει αποτύχει για τα καλά.

Παρακολουθούμε εδώ και έξι χρόνια το κράτος να απαξιώνει τις επιχειρήσεις υποβάλλοντάς τις σε όλο και μεγαλύτερη φορολόγηση, όλο και πιο αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, πιο αυξημένο ενεργειακό κόστος, χωρίς πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, μέσα σε ένα περιβάλλον σημαντικά μειωμένης εσωτερικής ζήτησης και υπερβολικής γραφειοκρατίας, που στέκεται εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια ανάταξης δυνάμεων. Το επιχειρηματικό περιβάλλον παρουσιάζει τόσες πολλές και περίπλοκες παθογένειες που πλέον ούτε ο «οικονομικός δαρβινισμός» δεν επιβεβαιώνεται. Δεν κλείνουν μόνο οι μικρές και αδύναμες να επιβιώσουν μέσα σε αυτόν τον όλεθρο επιχειρήσεις. Λουκέτο βάζουν και οι μεγάλες, αυτές που απασχολούν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και συντηρούν βιώσιμη την αλυσίδα δεκάδων χιλιάδων προμηθευτών. Η έκταση της επιχειρηματικής καταστροφής που έχει συντελεστεί στη χώρα μας, τα χρόνια των Μνημονίων, αποτυπώνεται στο γεγονός ότι από το 2008 έως σήμερα έχουν χαθεί 244.714 ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Αν δεν θέλουμε λοιπόν να οδηγηθούμε σε μια επώδυνη διαδικασία αφελληνισμού της επιχειρηματικότητας της χώρας που μετρά αιώνες δημιουργίας και προσφοράς στον τόπο, είναι άμεση ανάγκη να δοθούν λύσεις στα μείζονα προβλήματα, τα οποία δεν είναι άλλα από την αδυναμία πρόσβασης σε ρευστότητα, την υπερφορολόγηση, τη γραφειοκρατία και τη μείωση της απασχόλησης. Λύσεις, βεβαίως, υπάρχουν. Το ζητούμενο είναι να δοθούν. Η ΕΣΕΕ έχει προτείνει, για παράδειγμα, τη θεσμοθέτηση των «μικροδανείων», ώστε να διευκολύνονται επιχειρήσεις σε δανειοδότηση της τάξης 10.000-25.000 ευρώ. Τα μικροδάνεια αποτελούν βασικό εργαλείο κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη. Πρόκειται για μια από τις λεγόμενες βέλτιστες πρακτικές χρηματοδότησης που χρειάζεται να υιοθετήσουμε. Επίσης, έχουμε προτείνει τον ακατάσχετο λογαριασμό για τις επιχειρήσεις. Να μπορούν οι επιχειρηματίες να υποδεικνύουν έναν λογαριασμό ως κύριο τροφοδότη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, ο οποίος θα προστατεύεται αντίστοιχα, ώστε η επιχείρηση να συνεχίζει να λειτουργεί και να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Στο πλαίσιο δημιουργίας ενός φιλικού περιβάλλοντος για τον επιχειρηματία, πρέπει, επίσης, να δοθεί μεγαλύτερη ελαστικότητα στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, ώστε πραγματικά και ουσιαστικά να αποτελεί ένα ευνοϊκό μέτρο. Οι προτάσεις της ΕΣΕΕ καλύπτουν όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας και είναι κατατεθειμένες στα υπουργικά γραφεία. Μπορεί να σωθεί η ελληνική επιχειρηματικότητα. Είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης.

 

Άρθρο του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη

Θέμα: Τι θα πρέπει να γίνει για να σωθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις