Με τη δράση «Shopping in Greece» συμμετείχε η ΕΣΕΕ στον εορτασμό των 30 χρόνων της EuroCommerce

Κατά τον εορτασμό των 30 χρόνων λειτουργίας της EuroCommerce στις Βρυξέλλες η ΕΣΕΕ, από τα παλαιότερα μέλη της, συμμετείχε παρουσιάζοντας τη δράση της “Shopping in Greece” για τη διασύνδεση του τουρισμού με το εμπόριο. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να αναδειχθεί η τεράστια συμβολή του λιανικού και χονδρικού εμπορίου στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο πολύτιμος ρόλος που διαδραματίζει στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της για το κλίμα, τη βιωσιμότητα, την ψηφιοποίηση, την ενεργειακή μετάβαση και την ανθεκτικότητα.

Στη μεγάλη αυτή έκθεση που πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή των μελών της EuroCommerce για την ανάδειξη των δράσεών τους στους τομείς της βιωσιμότητας, της ψηφιοποίησης και των δεξιοτήτων, η ΕΣΕΕ εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπρόεδρο και εκπρόσωπό της στην EuroCommerce  Σπύρο Γεροντίτη, τον Γενικό Γραμματέα της ΕΣΕΕ Νίκο Μπόνη, τη Διευθύντρια του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΕΚΠΑ Βάλια Αρανίτου και την Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων της ΕΣΕΕ Μιλένα Παναγιωτοπούλου. Ειδικότερα, η αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ παρουσίασε τις πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις της τουριστικής δραστηριότητας στο εμπόριο και τους στόχους για την προβολή του ελληνικού εμπορίου μέσω του τουρισμού.

Παρουσιάστηκε η μεγάλη έρευνα «Εμπόριο και Τουρισμός», η οποία αναδεικνύει τους τομείς που χρειάζεται να εστιάσει το ελληνικό εμπόριο, ώστε να αυξηθεί η ποσοστιαία συμμετοχή των τουριστικών δαπανών στα εμπορικά καταστήματα. Υπογραμμίστηκε ότι είναι απαραίτητο να δοθούν «εργαλεία» στις μικρές και πολύ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να πωλούν τα προϊόντα τους εξ’ αποστάσεως και να απολαμβάνουν στην πράξη τα οφέλη της ενιαίας κοινής αγοράς.

Στην έκθεση συμμετείχαν, επίσης, με πρωτοβουλίες στους τομείς της βιωσιμότητας, της ψηφιοποίησης και των δεξιοτήτων:

  • Από την Ισπανία: Η Ένωση Σουπερμάρκετ- ASEDAS και η Εθνική Ένωση Μεγάλων Εταιρειών Διανομής- ANGED
  • Από τη Γερμανία, η Ένωση Εμπορικών Επιχειρήσεων- HDE και η αλυσίδα σουπερμάρκετ EDEKA
  • Από τη Γαλλία, η εταιρεία λιανικού εμπορίου αθλητικών ειδών – DECATHLON
  • Από την Ιταλία, η Ομοσπονδία Εταιρειών Διανομής- Federdistribuzione
  • H ομοσπονδία Εθνικών Ενώσεων Άμεσων Πωλήσεων- Seldia
  • Η εταιρεία χονδρικού εμπορίου τροφίμων- METRO
  • Η εταιρεία λιανικού εμπορίου διάφορων brands- SONAE
  • H εταιρεία διατροφής- Herbalife
  • H εταιρεία βελτίωσης κατοικίας με ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο brands- Kingfisher

Κεντρικός ομιλητής του εορτασμού των 30 χρόνων λειτουργίας της EuroCommerce, ήταν ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της Ενιαίας Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του βιομηχανικού οικοσυστήματος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε επίσης, η ομιλία του καθηγητή Οικονομικών και μέλους της Βασιλικής Ακαδημίας του Βελγίου Bruno Colmant αναφορικά με τον μετασχηματισμό της ισορροπίας δυνάμεων μεταξύ κυβερνήσεων και αγοράς.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της EuroCommerce Juan Manuel Morales έθεσε συνοπτικά τον βασικό στόχο που θα πρέπει να έχουν όλες οι οργανώσεις εμπορίου της Ε.Ε., επισημαίνοντας ότι «το λιανικό και χονδρικό εμπόριο συγκαταλέγονται στους σημαντικούς παίκτες για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ενίσχυση της απασχόλησης και του αποθέματος των δεξιοτήτων. Η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα, εάν δεν αξιοποιήσει τη δική μας προστιθέμενη αξία για την υλοποίηση των φιλόδοξων στόχων που έχει θέσει.»