Η ΕΣΕΕ και ο Εμπορικός Κόσμος της χώρας γιορτάζουν την Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου και θέτουν τις Προτεραιότητες της Επιχειρηματικότητας

sak_6658

Για ακόμα μία χρονιά, η ΕΣΕΕ τιμά την Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου στις 22 Σεπτεμβρίου. Για μία ακόμα χρονιά, το ελληνικό εμπόριο εξακολουθεί να είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας και ένας από τους σημαντικότερους εργοδότες στην ελληνική αγορά εργασίας. Για ακόμα μία χρονιά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κρίση συνεχίζουν να ταλανίζουν τους Έλληνες μικρομεσαίους. Για μία ακόμα χρονιά το επίδικο της ανάκαμψης της οικονομίας είναι ο συλλογικός στόχος που δίνει ελπίδα σε εμπόρους και επιχειρηματίες.

Η ΕΣΕΕ, με αφορμή την εφετινή Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου, επιθυμεί να  διατυπώσει εκ νέου τις τρεις πολύ σημαντικές πολιτειακές «οφειλές» προς τους μικρομεσαίους, τα τρία περυσινά «χρωστούμενα» της Κυβέρνησης, τα οποία επαναφέραμε και φέτος στις συναντήσεις ενόψει ΔΕΘ  και επιμένουμε, γιατί τις θεωρούμε ως τα τρία προαπαιτούμενα των ΜμΕ για την επιβίωσή μας.

Η πρώτη οφειλή αφορά τη θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού «ακατάσχετου» αλλά, ουσιαστικά, «τροφοδότη λογαριασμού» δημοσίου και λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης. Η δεύτερη οφειλή αφορά το αίτημά μας για  την εφαρμογή τού πλαισίου τού νέου εξωδικαστικού συμβιβασμού και συγκεκριμένα του άρθρου 15 του νόμου, ώστε ευθέως και με ελαστικά κριτήρια, να μπορούν οι συνάδελφοί μας να ρυθμίσουν σε 120 δόσεις αποκλειστικά τις οφειλές στα πρώην ασφαλιστικά ταμεία και νυν στον ΕΦΚΑ που έχουν εκχωρηθεί στο ΚΕΑΟ και ανέρχονται σε τουλάχιστον 23,3 δις ευρώ.  Η τρίτη εκκρεμότητα και ίσως η βασικότερη είναι ο περιορισμός της υπερβολικής φορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η ΕΣΕΕ ζητά η μείωση των φορολογικών συντελεστών να συνδυαστεί με την φορολογική και εργοδοτική συνέπεια.

Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο του εφετινού εορτασμού της Ημέρας Ελληνικού Εμπορίου, η ΕΣΕΕ παραχώρησε σήμερα Συνέντευξη Τύπου, με θέμα το παραεμπόριο και το λαθρεμπόριο, για τα οποία επισυνάπτεται σχετικό υπόμνημα της ΕΣΕΕ. Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκαν στοιχεία, προτάσεις και δράσεις, με στόχο την καταπολέμηση του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου, από τους προσκεκλημένους, όπως ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Σταύρος Θωμαδάκης, η Γενική Διευθύντρια Τελωνείων και ΕΦΚ κα Ειρήνη Γιαλούρη και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου (ΣΥΚΑΠ) κ. Βασίλης Μαστρογιάννης.

Πιο συγκεκριμένα, η κα Γιαλούρη ανέλυσε τον ρόλο της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων στην διασφάλιση και αύξηση των δημοσίων εσόδων, στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, στην προστασία της δημόσιας υγείας και στην ασφάλεια των πολιτών. Επίσης, αναφέρθηκε και στις επιτυχίες της Διεύθυνσης όσον αφορά στον εντοπισμό παράνομων προϊόντων παρεμπορίου και λαθρεμπορίου. Ο κος Θωμαδάκης με την σειρά του τόνισε την ανάγκη για ενημέρωση των καταναλωτών αναφορικά με τους κινδύνους από την κατανάλωση προϊόντων που διακινούνται παράνομα, καθώς και την αποτελεσματική και επιτυχή επέμβαση του ΣΔΟΕ. Τέλος, ο κος Μαστρογιάννης ενημέρωσε για την λειτουργία του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης του Παραεμπορίου και διαβεβαίωσε για κάθε δυνατή προσπάθεια που γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε: «Ο εορτασμός της Ημέρας του Ελληνικού Εμπορίου στις 22 Σεπτεμβρίου δεν είναι μόνο συμβολικός, αλλά και ουσιαστικός. Φέτος η ΕΣΕΕ εστιάζει στη μάστιγα του λαθρεμπορίου προϊόντων απομίμησης στην ελληνική αφορά και καλεί την πολιτεία, τους πολίτες και τους εμπόρους σε ευρεία συμμαχία για τη καταπολέμηση του παρεμπορίου και την διευκόλυνση του υγειούς εμπορίου».

Γιορτάζουμε στις 22 Σεπτεμβρίου, αισιοδοξούμε για το μέλλον και ευχόμαστε χρόνια πολλά σε όλους τους εμπόρους της χώρας, στις οικογένειές μας, καθώς και στους εμποροϋπαλλήλους, στους πελάτες και στους συνεργάτες μας.

Διαβάστε επίσης: Η ΕΣΕΕ αποτιμά το παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο στην Ελλάδα

sak_6833