Άρθρο της «DEUTSCHE WELLE» με τίτλο: «Οι Έλληνες είναι πραγματικά καλύτεροι;»

42212296_403

Τη συνέντευξη για λογαριασμό της DW με τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, πήρε η Μαριάνθη Μυλωνά (DW/ M.Milona)

… Στο γραφείο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας στην Αθήνα ο επικεφαλής της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης ελέγχει το εμπορικό ισοζύγιο του παρελθόντος έτους. Ο φιλικός άνδρας στο γκρι-μπλε κοστούμι είναι ένας από τους αισιόδοξους στον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο. Αν και οι προβλέψεις του δεν του επιτρέπουν να αναπνεύσει ελεύθερα, επιμένει ότι η απαισιοδοξία δεν βοηθά κανέναν. Ο έμπειρος επιχειρηματίας, ο οποίος προμηθεύει ανταλλακτικά πλοίων στις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, τονίζει: «Χρειαζόμαστε θάρρος και εμπιστοσύνη στον εαυτό μας για να συνεχίσουμε τα επόμενα δύσκολα χρόνια. Συνέβησαν πράγματι πολλά στη Χώρα μας για να γίνει ένα θετικό πρώτο, μικρό βήμα»

Η χονδρική και λιανική κίνηση του εμπορίου αυξήθηκε κατά 2,5% και κινήθηκε σε μόλις πάνω από 42 δις ευρώ το χρόνο που πέρασε, κάτι που αντιστοιχεί σε επιπλέον 700 εκ. ευρώ για το σύνολο του εμπορίου. Μια επιτυχία είναι ήδη από την άποψη του Βασίλη Κορκίδη, γιατί «αυτή η μικρή ανοδική τάση προκαλεί ένα θετικό κλίμα που είναι βάλσαμο για τη ψυχολογία του Έλληνα εμπόρου και του καταναλωτή».

Ωστόσο, αν ο επιμελής επιχειρηματίας συγκρίνει τα τρέχοντα αριθμητικά στοιχεία με εκείνα του 2008, συνειδητοποιεί ότι η ανοδική τάση στην ελληνική οικονομία θα απαιτήσει πολύ χρόνο για να κάνει το ελληνικό επιχειρηματικό κοινό να γελάσει και πάλι. Την εποχή προ κρίσης τα έσοδα του λιανικού εμπορίου ήταν 77 δις ευρώ.

Στον τίτλο του άρθρου ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ απαντά: «Οι Έλληνες ίσως είναι πραγματικά καλύτεροι, αλλά σίγουρα δεν είναι καλύτερα!»

Διαβάστε τη συνέντευξη