Θετικό το οικονομικό κλίμα μετά τη ΔΕΘ αλλά δύσκολη η καθημερινότητα για τις ΜμΕ

143706023_4136678433033623_3201939319615175381_n

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή ΄Έκθεση Θεσσαλονίκης θα έχουν, άμεσα ή έμμεσα, θετική επίδραση στην επιχειρηματική κοινότητα, αν και η καθημερινότητα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα εξακολουθήσει να σκιάζεται από τις αβεβαιότητες της πανδημίας και τις πληθωριστικές πιέσεις που «ενέσκηψαν» τελευταία. Από ό,τι φάνηκε, δύο ήταν οι βασικές στοχεύσεις των ανακοινώσεων: Η ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και η δημιουργία αναχώματος στη μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών και του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Πέρα από το γεγονός ότι μένει να αποδειχθεί στην πράξη η αποτελεσματικότητα τόσο του μέτρου του «πρώτου ενσήμου» όσο και η κρατική επιδότηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, αναμφίβολα και οι δύο πρωτοβουλίες θα βοηθήσουν μεσομακροπρόθεσμα την βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Ενόσω όμως το γενικότερο οικονομικό κλίμα βελτιώνεται με την ισχυρή αναβάθμιση των προβλέψεων για τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, η έλλειψη ρευστότητας εξακολουθεί να είναι το κύριο χαρακτηριστικό χιλιάδων ΜμΕ που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και από τα περιοριστικά μέτρα που τις συνοδεύουν. Ειδικά στο εμπόριο, οι υπο-κλάδοι ένδυσης – υπόδησης και κοσμήματος δεν έχουν ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών της πανδημίας, με εξαίρεση μικρό αριθμό επιχειρήσεων που τις αναπληρώνει με ηλεκτρονικές πωλήσεις. Για τους επόμενους μήνες μάλιστα θα έχουν το δύσκολο έργο να απορροφήσουν τις αναμενόμενες αυξήσεις στο κόστος λειτουργίας και προμηθειών.

Σαφώς, οι προοπτικές τους θα ήταν καλύτερες αν στο πλαίσιο των εξαγγελιών της ΔΕΘ είχαμε ακούσει την κατάργηση, έστω και σταδιακή, του τέλους επιτηδεύματος, τη θεσμοθέτηση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού και την επέκταση του αφορολόγητου ορίου στους επαγγελματίες/ μη μισθωτούς, που αποτελούν πάγια αιτήματα του εμπορικού κόσμου.

Για τους λόγους αυτούς, αποκτά πλέον χαρακτήρα επείγοντος η ενίσχυση του ελληνικού Εμπορίου με «Πρόγραμμα Επανεκκίνησης», όπως έλαβαν οι άλλοι πληττόμενοι κλάδοι. Αναμένουμε από την Πολιτεία να μεριμνήσει, ώστε να έχουν για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πραγματικό αντίκρυσμα τα θετικά μέτρα της Θεσσαλονίκης.

Δήλωση Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Γιώργου Καρανίκα στην εφημερίδα Dealnews, 18/9/2021