Θερινές εκπτώσεις 2016 και Δείκτης Τιμών Καταναλωτή

600800p528EDNmainimages110716

Εκκίνηση των θερινών εκπτώσεων φέτος, υπό «κανονικές» συνθήκες μετά το περσινό καλοκαιρινό σοκ με κλειστές τράπεζες, capital controls, δημοψήφισμα, απειλή Grexit και πολλά άλλα πρωτόγνωρα. Η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι τουλάχιστον φέτος επιστρέφουμε στη κανονικότητα και εύχεται στο λιανεμπόριο καλές δουλειές ενώ προτρέπει τους καταναλωτές να εκμεταλλευτούν τις πολλές ευκαιρίες που υπάρχουν, κάνοντας φθηνές και «έξυπνες» αγορές. Με την ευκαιρία της έναρξης των θερινών εκπτώσεων που ξεκινούν σήμερα 11 Ιουλίου, η ΕΣΕΕ  με επιστολή της στις Εμπορικές Ομοσπονδίες και όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας, έδωσε οδηγίες και διευκρινίσεις, για την έναρξη των θερινών εκπτώσεων όσο και για τη λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή αυτών. Σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 4177/2013, οι τακτικές θερινές εκπτώσεις του παρόντος έτους θα αρχίσουν τη Δευτέρα, 11 Ιουλίου και θα λήξουν την Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2016.

Ενημερωτικά, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ.), μειώθηκε κατά 0,7% τον Ιούνιο του 2016, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2015, ενώ σε σύγκριση με το Μάιο του 2016, παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 0,8%. Ο μέσος δείκτης του δωδεκάμηνου Ιουλίου 2015 – Ιουνίου 2016, σε σύγκριση με τον ίδιο δείκτη του δωδεκάμηνου Ιουλίου 2014 – Ιουνίου 2015 παρουσίασε μείωση 1,1%. Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Εν. Δ.Τ.Κ.), κατέγραψε αύξηση 0,2% τον Ιούνιο του 2016, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2015, ενώ σε σύγκριση με το Μάιο του 2016 παρουσίασε αύξηση 1,3%. Ο μέσος εναρμονισμένος δείκτης του δωδεκάμηνου Ιουλίου 2015 – Ιουνίου 2016 σε σύγκριση με τον ίδιο δείκτη του δωδεκάμηνου  Ιουλίου 2014 – Ιουνίου 2015 εμφάνισε  μείωση 0,3%. Πιο συγκεκριμένα:

➢ Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 0,8% τον Ιούνιο του 2016 σε σύγκριση με το Μάιο του ίδιου έτους, προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μηνιαίες μεταβολές:

Ιούνιος 2016 / Μάιος 2016:

• Της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», η οποία κατέγραψε άνοδο κατά 8,6%, λόγω επαναφοράς των τιμών στα προ θερινού δεκαημέρου εκπτώσεων επίπεδα.

• Της ομάδας «Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», με αύξηση 1,5%, λόγω επαναφοράς των τιμών στα προ θερινού δεκαημέρου εκπτώσεων επίπεδα και λόγω αύξησης των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

➢ Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 0,7% τον Ιούνιο του 2016 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2015, προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες ετήσιες μεταβολές:

Ιούνιος 2016 /2015:

• Της ομάδας «Μεταφορές», με μείωση 4,7% λόγω πτώσης κυρίως στις τιμές αγοράς αυτοκινήτων, στα καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), στο πετρέλαιο κίνησης, στα άλλα καύσιμα, στη συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς και στις συνδυασμένες μεταφορές επιβατών. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, στις οδικές μεταφορές επιβατών και στις εγκαταστάσεις διοδίων και παρκόμετρων.

• Της ομάδας «Στέγαση», με υποχώρηση κατά 4,4% λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα ενοίκια κατοικιών, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο φυσικό αέριο, στις υπηρεσίες κοινοχρήστων και στον ηλεκτρισμό. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα στερεά καύσιμα.

• Της ομάδας «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια», με αύξηση κατά 3,2%,  λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία.

• Της ομάδας «Υγεία», με αύξηση κατά 2,8%, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα και στις κλινικές.

Δήλωση προέδρου ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη:  «…Οι φετινές θερινές εκπτώσεις ξεκινούν υπό κανονικές συνθήκες και δεν θα έχουν τη τύχη των περυσινών που πέρασαν εντελώς απαρατήρητες, λόγω ειδικών συνθηκών, ασυνήθιστων καταστάσεων και πρωτόγνωρων γεγονότων που συνέβησαν ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια του διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε σύγκριση με τη προηγούμενη  χρονιά, είναι μόνο για ιστορικούς και στατιστικούς λόγους, αφού για πρώτη φορά είχαμε περίοδο τακτικών εκπτώσεων με κλειστές τράπεζες, capital controls, δημοψήφισμα, νέο μνημόνιο και πρόωρες εκλογές. Οι καλοκαιρινές εκπτώσεις του 2016 ας ελπίσουμε ότι θα επανέλθουν σε επίπεδα κανονικότητας με θετικά αποτελέσματα για το σύνολο του ελληνικού εμπορίου. Εύχομαι σε εμπόρους και καταναλωτές, καλές καλοκαιρινές εκπτώσεις, καλές δουλειές και καλές αγορές …»