Συνάντηση Προεδρείου ΕΣΕΕ με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κα Φώφη Γεννηματά

2

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για τις θέσεις και τις προτάσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2016, συνάντηση μεταξύ της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κας Φώφης Γεννηματά και του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Προεδρείου της Συνομοσπονδίας.
Υπήρξε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κατέθεσε υπόμνημα με τεκμηριωμένες προτάσεις για το σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, το φορολογικό, τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, όπως επίσης και τον Εμπορικό Οδικό Χάρτη της ΕΣΕΕ για την ανάπτυξη της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με ορίζοντα το 2020.
Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι η ύφεση, η έλλειψη ρευστότητας, η βαριά φορολογία και η στασιμότητα της Κυβέρνησης πλήττουν τις επιχειρήσεις και την αγορά. Μέσα σε αυτό το κλίμα, είναι μάταιη κάθε προσδοκία για ξένες επενδύσεις, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες στη χώρα μας. Τόνισε ότι η κυβέρνηση υφίσταται τις συνέπειες υποσχέσεων που δεν μπορούσε να υλοποιήσει και τόνισε ότι το σχέδιο του ασφαλιστικού είναι καθαρά εισπρακτικό και δεν συνιστά μεταρρύθμιση.
Με την σειρά του, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης ανέλυσε τις αδικίες και τις ανισορροπίες που δημιουργεί το νέο ασφαλιστικό σχέδιο που παρουσίασε η Κυβέρνηση και ζήτησε να στηριχθούν από το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη οι 10 προτάσεις της ΕΣΕΕ που μπορούν να λειτουργήσουν ως ισοδύναμα στις υπερβολικές επιβαρύνσεις.
Ο μόνος δρόμος εξόδου από το αδιέξοδο είναι η συγκρότηση μιας αναπτυξιακής στρατηγικής με άξονα τις ΜμΕ που θα ανταποκρίνεται στην ανάγκη για δημιουργία νέου χρήματος και νέων θέσεων εργασίας. Όσες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετώπισαν αντίστοιχα δημοσιονομικά προβλήματα με αυτά της Ελλάδας, σήμερα δίνουν προτεραιότητα στην ενίσχυση και ανάπτυξη των ΜμΕ για τη νέα προγραμματική περίοδο. Αντί να εφαρμόζει αυτήν ακριβώς την πολιτική, η Κυβέρνηση χάνει πολύτιμο χρόνο και όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι καταφεύγει σε «προτάσεις πανικού» που υπονομεύουν την επιστροφή στην ανάπτυξη, αλλά και την κοινωνική συνοχή. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έδειξε εντυπωσιακή αντοχή σε πολύ δύσκολες συνθήκες και αυτό πρέπει να εκτιμηθεί και όχι να τιμωρηθεί. Ειδικά όσον αφορά στο ασφαλιστικό, που αποτελεί μείζον εθνικό ζήτημα, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ ζήτησε να εισακουστούν οι διορθωτικές παρεμβάσεις της Συνομοσπονδίας και να επικρατήσει η λογική.
3