Συνάντηση ΕΣΕΕ με τον Πρόεδρο του Ποταμιού κ. Σταύρο Θεοδωράκη

1

Στο πλαίσιο των επαφών της ΕΣΕΕ με τους πολιτικούς αρχηγούς επάνω στις θέσεις και τις προτάσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), πραγματοποιήθηκε χθες, 9 Φεβρουαρίου 2016, συνάντηση μεταξύ του Προέδρου του Ποταμιού κ. Σταύρου Θεοδωράκη και του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη, καθώς και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
Υπήρξε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κατέθεσε υπόμνημα με τεκμηριωμένες προτάσεις για το σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, το φορολογικό, τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, όπως επίσης και τον Εμπορικό Οδικό Χάρτη της ΕΣΕΕ για την ανάπτυξη της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με ορίζοντα το 2020.
Ο Πρόεδρος του Ποταμιού κ. Σ. Θεοδωράκης και ο βουλευτής Χ. Θεοχάρης επεσήμαναν ότι η υπό συζήτηση πρόταση για το ασφαλιστικό δεν συνιστά καν ασφαλιστική μεταρρύθμιση αλλά είναι μία καθαρά εισπρακτική πρωτοβουλία που τιμωρεί την επιχειρηματικότητα και αναδιανέμει τα εισοδήματα προς όφελος των μονίμως ευνοημένων του συστήματος. Παράλληλα, το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνει η Κυβέρνηση στην αγορά δημιουργεί τελείως αρνητικό επενδυτικό κλίμα, καθιστώντας έτσι προβληματική την οποιαδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια. Τέλος, η ασύμμετρη και ελλιπής αντιμετώπιση του ασφαλιστικού και φορολογικού από την Κυβέρνηση είναι πιθανό να επηρεάσει το εμπόριο και τον τουρισμό της χώρας την ερχόμενη περίοδο, με προφανείς συνέπειες για την εθνική οικονομία και την προσπάθεια για ανάκαμψη.
Με την σειρά του, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης επεσήμανε τα προβλήματα που δημιουργεί το νέο ασφαλιστικό σχέδιο και ανέλυσε προς τον Πρόεδρο του Ποταμιού την πρόταση της Συνομοσπονδίας για την διευθέτηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, μέσω της κεφαλαιοποίησης και του «παγώματος» των οφειλών και της μετατροπής τους σε ασφαλιστικό χρόνο, με ταυτόχρονο δικαίωμα για αποποίηση ασφαλιστικού χρόνου κατά την συνταξιοδότηση. Η πρόταση της ΕΣΕΕ θα επανενεργοποιήσει ανενεργούς ασφαλισμένους και ταυτόχρονα θα προσδώσει στον ΟΑΕΕ την αναγκαία ρευστότητα για να αντιμετωπίσει τις συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις του.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ τόνισε ότι το υπό συζήτηση ασφαλιστικό σχέδιο πρέπει να εξελιχθεί σε μια βιώσιμη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, χωρίς να την πληρώσει ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, όπως γίνεται τόσα χρόνια. Εάν επιβαρυνθεί με πρόσθετα βάρη η επιχειρηματικότητα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων της χώρας θα επιλέξει την «επιχειρηματική μετανάστευση», επιτείνοντας το αδιέξοδο που ήδη αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Ο μόνος δρόμος εξόδου από το αδιέξοδο είναι η συγκρότηση μιας αναπτυξιακής στρατηγικής με άξονα τις ΜμΕ, σε ένα περιβάλλον με επενδυτικές πρωτοβουλίες και κίνητρα, με λογικό φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα, απαλλαγμένο από στρεβλώσεις όπως είναι το διασυνοριακό εμπόριο. Στο τελευταίο επέμεινε ιδιαίτερα ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ επισημαίνοντας την οικονομική αιμορραγία που υφίσταται η χώρα και η οικονομία της, καθώς χρήματα που αποκτώνται ή αποταμιεύονται με κόπο στην Ελλάδα, καταναλώνονται με ιδιαίτερη ευκολία στις αγορές των γειτονικών χωρών.
Ο εμπορικός κόσμος της χώρας έδειξε εντυπωσιακή αντοχή σε πολύ δύσκολες συνθήκες, οπότε το μόνο που δεν χρειάζεται είναι πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα, από την προτεινόμενη «ασφαλιστική φορολογία». Η επιβίωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αποτελεί μείζον εθνικό ζήτημα και πρέπει να υποστηριχθούν οι παρεμβάσεις της ΕΣΕΕ, προκειμένου και το σύστημα να καταστεί βιώσιμο αλλά και η αγορά να έχει την δυνατότητα να αναπτυχθεί.