Η Ψηφιακή Ενιαία Αγορά πρόκληση για το εμπόριο της επόμενης ημέρας στην Ε.Ε.

new-carousel-dsmalt-500x254px

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης συμμετείχε στις Βρυξέλλες, στη Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurocommerce που αποτελεί την εργοδοτική οργάνωση που εκπροσωπεί τα συμφέροντα έξι εκατομμυρίων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων λιανικού, χονδρικού και διεθνούς εμπορίου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο της Συνεδρίασης συζητήθηκαν εκτενώς η γεωργική κρίση και οι εθνικές εμπειρίες γύρω από αυτή, οι ευρωπαϊκές εξελίξεις, η Ευρωπαϊκή πολιτική σχετικά με την προώθηση της ψηφιακής οικονομίας και το τριετές σχέδιο της Eurocommerce για την πολιτική ανάπτυξης των ΜμΕ. Κατά τη διάρκεια αυτής, οι συμμετέχοντες στο Διοικητικό Συμβούλιο, Πρόεδροι εργοδοτικών οργανώσεων αλλά και επιχειρήσεων λιανικού και χονδρικού εμπορίου –μέλη της Eurocommerce, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Andrus Ansip, αρμόδιο για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά γύρω από τις πολιτικές που χρειάζονται να σχεδιαστούν για την ολοκλήρωση αυτής, αλλά και με την Επίτροπο Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας κ. Vera Jourova καθώς και με την Ελληνίδα Διευθύντρια Καταναλωτικών Υποθέσεων της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κ. Δέσποινα Σπανού γύρω από το μείζον ζήτημα της προστασίας των καταναλωτών στο πεδίο των διαδικτυακών συναλλαγών.

Η πολιτική για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (DSM) αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κομισιόν προκειμένου να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον για τις ΜμΕ, αποφέροντας πολλαπλασιαστικά οφέλη για την Ευρωπαϊκή κοινωνία και οικονομία. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της Ομάδας Εργασίας για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο και την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, αυτή θα μπορούσε να συμβάλει με περίπου 520 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΑΕΠ της ΕΕ-28. Η βασική στρατηγική της Επιτροπής είναι να καταπολεμήσει τον αδικαιολόγητο γεωγραφικό αποκλεισμό (geo-blocking & rerouting), μια πρακτική που εισάγει διακρίσεις και χρησιμοποιείται για εμπορικούς σκοπούς όταν οι διαδικτυακοί πωλητές είτε αρνούνται στους καταναλωτές πρόσβαση σε ιστότοπο με βάση τον τόπο εγκατάστασής τους, ή τους προωθούν σε κατάστημα της περιοχής τους, όπου οι τιμές όμως είναι διαφορετικές. Η εξάλειψη των εμπορικών φραγμών στις διασυνοριακές συναλλαγές επιχειρεί να μετατρέψει σταδιακά το παραδοσιακό λιανικό και χονδρικό εμπόριο σε ηλεκτρονικό και να προσφέρει στα κράτη-μέλη της Ένωσης όλα τα οφέλη της ψηφιακής εσωτερικής αγοράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής το λιανικό και χονδρικό εμπόριο στην Ευρώπη σήμερα έχει ως εξής:

1 στις 4 επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανικού και χονδρικού εμπορίου,
το 99% αυτών είναι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις,
έχουν 10% συμμετοχή στο ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
συμβάλλουν με 29 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη των 28,
με 1 στις 7 θέσεις εργασίας του συνόλου αυτών να απασχολεί νέους.

Ο κόσμος όμως αλλάζει και το σύγχρονο εμπόριο πρέπει να υιοθετήσει κι αυτό έναν νέο κόσμο. Αν η μετάβαση αφορά την ψηφιακή εποχή, το σύγχρονο εμπόριο πρέπει επίσης να μεταβεί στην ψηφιακή εποχή. Όπως αποτυπώνεται στα παρακάτω στοιχεία της Επιτροπής, αυτή είναι η ευκαιρία που παρουσιάζεται την επόμενη ημέρα στην Ψηφιακή Ενιαία Αγορά (Digital Single Market):

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω από το 27% της αγοράς έχει προσαρμοστεί στην ψηφιακή καινοτομία,
1 στους 2 καταναλωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές και δαπανούν € 350 δις ετησίως,
το 15% των πελατών αγοράζουν εκτός συνόρων και μόνο το 7% των ΜμΕ πωλούν εκτός της χώρας τους,
μια ολοκληρωμένη ψηφιακή ενιαία αγορά θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσθετη αύξηση € 250 δις,
οι χονδρέμποροι προσαρμόζονται στην ψηφιακή οικονομία με την υπηρεσία B2B,
οι επιχειρήσεις θα αυξήσουν τις πωλήσεις τους στη παγκόσμια αγορά, δίνοντας επιλογή, ευκολία και ανταγωνιστικές τιμές, εξοικονομώντας στους καταναλωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης € 11,7δις,
η ψηφιακή πολιτική απλοποιεί τον ΦΠΑ και την φορολογία για τις ηλεκτρονικές πωλήσεις,
εναρμονίζει τους κανόνες ώστε να καταστεί δυνατό το ηλεκτρονικό εμπόριο για όλες τις ΜμΕ,
προστατεύει και εγγυάται τα εμπιστευτικά δεδομένα των επιχειρήσεων

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης παρουσίασε στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τις έξι πρωτοβουλίες της ΕΣΕΕ για την ενίσχυση και προώθηση της ψηφιακής αγοράς στην Ελλάδα, η οποία, όπως υπογράμμισε, θα αλλάξει το τοπίο στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, προσθέτοντας και όχι αφαιρώντας δραστηριότητες από το εμπόριο. Οι πρωτοβουλίες της ΕΣΕΕ ώστε κάθε εμπορική επιχείρηση να επεκταθεί στο e-commerce, αφορούν:

Πρόταση για χαμηλότερη φορολογία των ελληνικών ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στο διασυνοριακό εμπόριο.
Δράση «FeelSafe» που υλοποιείται από την ΕΣΕΕ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εμπορίου της Ελληνικής Αστυνομίας και η οποία αφορά στην ευαισθητοποίηση εμπόρων και καταναλωτών γύρω από τους κινδύνους που ενέχει το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Δράση για την ανάπτυξη υπολογιστικού νέφους (cloudcomputing) που μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες για τους χρήστες και κυρίως τις επιχειρήσεις στην «χωρίς σύνορα» αποθήκευση, επεξεργασία και χρήση δεδομένων.
Σχέδιο της ΕΣΕΕ για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, την προώθηση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς και την άρση των εθνικών φραγμών στις διασυνοριακές συναλλαγές υπέρ των χωρών της ΕΕ.
Σχέδιο της ΕΣΕΕ για τη βελτίωση των όρων πρόσβασης των ΜμΕ στη χρηματοδότηση κατά την περίοδο 2014-2020.
Η παραγωγή αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα.

Εκτενής συζήτηση επίσης έγινε για τη γεωργική κρίση, η οποία έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα, με την πτώση των διεθνών τιμών σε σειρά αγροτικών προϊόντων (γάλα, βούτυρο, χοιρινό κρέας, κ.α.) να προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στον αγροτικό τομέα πολλών ευρωπαϊκών χωρών, οξύνοντας σε μεγάλο βαθμό τις πιέσεις στις αγροτικές επιχειρήσεις και αυξάνοντας τον κίνδυνο χρεοκοπίας αλλά και παύσης της λειτουργίας τους. Η ΕΣΕΕ παρουσίασε τα στοιχεία της Ελληνικής γεωργικής παραγωγής και τα επίπεδα αυτάρκειας της χώρας σε βασικά αγροτικά διατροφικά προϊόντα, υπογραμμίζοντας ότι το αγροτικό εισόδημα βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία από το 2008, ενώ τόνισε ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης.

Ο κ. Κορκίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«…Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να αναμετρηθεί με το τεράστιο έργο της ανάταξης της ελληνικής αγοράς και της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Τόσο η κυβέρνηση όσο και εμείς οι επιχειρηματίες αισθανόμαστε απομονωμένοι στην Ευρώπη• είναι λοιπόν στιγμή να επανέλθουμε στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής για τους σωστούς λόγους αυτήν τη φορά. Είναι πλέον σαφές ότι τα δεκάδες προαπαιτούμενα μέτρα της Συμφωνίας, θα δοκιμάσουν σκληρά τόσο εμάς, όσο και τους υπουργούς της νέας Κυβέρνησης, στους οποίους η ΕΣΕΕ εύχεται καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο τους. Η ορθή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με αξιοπιστία, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα θα πρέπει να είναι το στοίχημα του νέας ελληνικής κυβέρνησης, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Μέχρι στιγμής, στα θετικά αποτιμώνται ο γρήγορος σχηματισμός κυβέρνησης και η λίστα δράσεων όλων των Υπουργείων για τη παρακολούθηση των προτεραιοτήτων του Μνημονίου, ενώ δοθείσης ευκαιρίας, η ΕΣΕΕ θα ήθελε να επαναφέρει παλαιότερη πρότασή της στα ευρωπαϊκά πρότυπα, για λειτουργία Γενικής Γραμματείας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Είναι αναγκαίο να υπάρξει άμεσα η λήψη πρωτοβουλιών στη ψηφιακή πρόκληση, για την εκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας και τη βελτίωση της κατάστασης στην αγορά. Ευελπιστούμε δε ότι η πολυπόθητη πολιτική και οικονομική σταθερότητα θα είναι στο μέλλον ο κανόνας και όχι η εξαίρεση…»