Προεκλογικές αποφάσεις με μετεκλογικές ελπίδες

600800p528EDNmain1172images

Οι Έλληνες βρισκόμαστε πλέον μια ανάσα πριν από τις κάλπες, στις οποίες καλούμαστε να προσέλθουμε για τρίτη φορά σε διάστημα οκτώ μηνών και τα ερωτήματα που μας βασανίζουν για το μέλλον των επιχειρήσεών μας, δεν έχουν απαντηθεί επαρκώς από κανέναν πολιτικό. Όποιο όμως κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών ως πρός το πρώτο και δεύτερο κόμμα αλλά και τη σειρά των υπολοίπων, η πρόκληση της επόμενης μέρας θα είναι η ίδια. Όποιο κυβερνητικό σχήμα κι αν προκύψει, θα κληθεί να εφαρμόσει τη συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο Αύγουστο, η οποία έχει καταστεί σαφές, πως αν και επαχθής είναι ο μόνος δρόμος διεξόδου για την επιβίωση της ελληνικής οικονομίας.

Τα δύσκολα του 3ου μνημονίου ξεκινούν μετά τις εκλογές, γιατί, δεν μπορεί εργαζόμενοι και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα να σηκώσουν ξανά το μεγαλύτερο βάρος του. Φτάνει πια με την υπέρμετρη και αναδρομική φορολόγηση των επιχειρήσεων, καθώς επίσης και την τιμωρία της κερδοφορίας! Τα τελευταία 6 χρόνια, οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες κινήθηκαν κόντρα στη λογική, αυξάνοντας τους φορολογικούς συντελεστές, παρά τη μείωση της κατανάλωσης, αλλά και των εισοδημάτων υποτίθεται για να πετύχουν ανέφικτους φορολογικούς στόχους. Ενδεικτικά, αναφέρω πως, αποκτήσαμε τον 4ο υψηλότερο Φ.Π.Α. στην Ευρώπη, τους υψηλότερους συντελεστές στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και το μεγαλύτερο ποσοστό εισφορών και κρατήσεων υπέρ του Δημοσίου.

Δεν θα ήθελα, να επεκταθώ αυτή τη κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της πατρίδας μας, ποιες είναι δραματικές επιπτώσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον από την τραπεζική αργία και τα “capital controls”. Άλλωστε, επανειλημμένως, έχουμε στείλει τα προβλήματα και τις προτάσεις μας για λύση στα καθημερινά προβλήματα στην πολιτική ηγεσία του τόπου. Το ζητούμενο από αυτές τις εκλογές είναι η επιλογή του κατάλληλου “διαχειριστή” για πολιτική σοβαρότητα και η οικονομική σταθερότητα.

Οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν άλλες περιπέτειες, δεν μπορούν να ανεχτούν κι άλλες δόσεις πολιτικής και οικονομικής φαυλότητας! Από προεκλογικές υποσχέσεις, που ξεχνιούνται μετεκλογικά χορτάσαμε! Από πολιτικά παίγνια και τυχοδιωκτικές ζαριές, τρομάξαμε! Από τα πολλά και τραγικά λάθη φοβηθήκαμε, ενώ απο την αντιμετώπιση μας, θυμώσαμε! Όμως αυτή τη φορά η αντίδραση μας στη κάλπη δεν πρέπει να είναι ούτε εκδικητική, ούτε τιμωρητική, αλλά στην ίδια λογική που επιλέγουμε ένα συνεργάτη μας.

Αυτά που χρειαζόμαστε είναι άλλωστε συγκεκριμένα όπως, η διαμόρφωση ενός ευνοϊκότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος με σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, με ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και νέες επενδύσεις με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων, η ορθολογικότερη αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, η ενίσχυση της διαφάνειας, πιο απλό νομοθετικό πλαίσιο και τέλος η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων! Γι΄ αυτό και ευελπιστούμε, ζητάμε επιτακτικά, να προκύψει από αυτές τις εκλογές μία σταθερή κυβέρνηση, με ορίζοντα τετραετίας, που θα διασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία της Χώρας και θα στηρίξει την ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα Κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει τη πρωτοβουλία για συγκρότηση ομάδας Εθνικού Σχεδιασμού, με τη συμμετοχή κυρίως των παραγωγικών φορέων και των κοινωνικών εταίρων, με σκοπό την άμεση κατάρτιση, ενός συγκροτημένου, ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου, που θα αφορά σε όλους τους τομείς της αγοράς, σε όλες τις περιφέρειες για την επανεκκίνηση του συνόλου της ελληνικής οικονομίας.

Κάνουμε λοιπόν λίγη υπομονή ακόμα, αφού σε πολύ λίγο τα προεκλογικά “σημεία και τέρατα” τελειώνουν, ενώ οι “τηλεοπτικές μάχες” και όλες οι “ομιλίες της πλατείας” επιτέλους ολοκληρώνονται. Καλή επιτυχία σε κάθε σοβαρό κόμμα που με νηφαλιότητα έχει επιλέξει ή θα αποφασίσει ο καθένας μας να ψηφίσει. Ας μην ξεχνούν όμως οι πολιτικοί αρχηγοί ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος, επιθυμία όλων μας είναι αυτή τη Κυριακή να “κλείσουν” οι κάλπες και από Δευτέρα να “ανοίξει” η αγορά!