Ημερίδα ΕΣΕΕ για την αναβάθμιση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στο Ν. Λασιθίου

600800p528EDNmainlasithi_oikonomiki geo

Πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή 3 Ιουλίου 2016, στο Επιμελητήριο Λασιθίου εκδήλωση με θέμα «Η επιχειρηματικότητα στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου Κρήτης» κατά την οποία παρουσιάστηκε η μελέτη «Χαρτογράφηση και ανάλυση  της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον Αγ. Νικολάου Λασιθίου και οριοθέτηση περιοχής  δημιουργίας ενός ανοικτού κέντρου εμπορίου («ΑΚΕ»/«Open Mall»)», που εκπόνησε το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, καθώς και η κοινή δράση ΕΣΕΕ-Eurobank «Business Check – up».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του Προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κ. Βασίλη Κορκίδη, του Προέδρου του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Θωμά Χαριτάκη, του Προέδρου της Ομοσπονδίας Ε.Σ Κρήτης κ. Μανώλη Κουμαντάκη και του Προέδρου Ε.Σ. Αγ. Νικολάου κ. Οδυσσέα Παπαδάκη, ενώ απηύθυναν χαιρετισμό ο  Βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός. Στο πλαίσιο αυτής, συζητήθηκαν τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των επαγγελματιών και των εμπόρων, όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό, η διαχείριση των κόκκινων δανείων και άλλα.

Η καταγραφή της επιχειρηματικότητας σε μια τουριστική περιοχή όπως ο Αγ. Νικόλαος Κρήτης τέθηκε πολύ υψηλά στις προτεραιότητες του ερευνητικού έργου του ΙΝ.ΕΜ.Υ/Ε.Σ.Ε.Ε. για δύο λόγους. Αφενός λόγω της σχεδιαζόμενης θεσμοθέτησης Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου και αφετέρου για την παρακολούθηση των πιθανών μεταβολών στη χωροταξία της επιχειρηματικότητας, δεδομένων των αλλαγών που συντελούνται στην οικονομία τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στην παρούσα οικονομική συγκυρία. Από τα βασικά συμπεράσματα αυτής ήταν ότι υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη δημιουργία και την εύρυθμη λειτουργία ενός Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου «Open Mall» στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.

Επίσης σημαντική ήταν η παρουσίαση από την Eurobank της δράσης με την ΕΣΕΕ «Business check up» από κλιμάκιο της τράπεζας που είχε έρθει από την Αθήνα. Η Eurobank την οποία εκπροσώπησαν ο Επικεφαλής Τομέα Εμπορικής Ανάπτυξης Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων κ. Παναγιώτης Θεοδώρου και ο περιφερειακός διευθυντής Κρήτης κ. Νίκος Φραγκιαδάκης προχώρησε σε μια σημαντική προσφορά για την επιχειρηματικότητα του Λασιθίου. Πιο συγκεκριμένα, η προσφορά που ίσχυε για τους επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην εκδήλωση επεκτείνεται για όλη τη διάρκεια της εβδομάδας 4-11 Ιουλίου 2016 θα προσφέρει  τερματικά (POS) με προμήθεια  0,8% για κάρτες Visa και Mastercard. Πρόκειται για μια συνεργασία με την ΕΣΕΕ στο πλαίσιο της στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που βάλλεται από τις δυσμενείς συνέπειες της οικονομικής κρίσης, η οποία πρόκειται να επεκταθεί και με άλλες τράπεζες της χώρας.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης επεσήμανε τους τέσσερις άξονες ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πρώτον την φορολογική επιβάρυνση, δεύτερον την ανάγκη για θεσμοθέτηση ακατάσχετου λογαριασμού των επιχειρήσεων, τρίτον την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, για την οποία πραγματοποιήθηκε συνάντηση των κοινωνικών εταίρων και παρουσίαση κοινών θέσεων στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη και τέλος, τέταρτον την επιτακτική ανάγκη για διευκόλυνση στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Ο κ. Βασίλης Κορκίδης κλείνοντας την Ημερίδα δήλωσε: «Επιδίωξη μας είναι οι πετυχημένες πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας να υιοθετηθούν και στις τέσσερις πρωτεύουσες της Κρήτης. Η πρωτοβουλία της ΕΣΕΕ για τα «Open malls» ή «City malls» σε συνδυασμό με την πλατφόρμα της οικονομικής γεωγραφίας του ΙΝΕΜΥ που ήδη υπάρχει, δίνει την δυνατότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική  επιχειρηματικότητα να την υλοποιήσουν και να την εξελίξουν.

Τα προβλήματα των επιχειρήσεων είναι κοινά σε όλη τη χώρα: ρευστότητα, υπερφορολόγηση, ανεργία και γραφειοκρατία, τα οποία όμως με εξαίρεση τη φορολογία, οφείλουμε να τα αντιμετωπίσουμε μόνοι μας. Η Κρήτη πρωτοστατεί στη στήριξη της εθνικής οικονομίας μέσω της πρωτογενούς παραγωγής, του μεταποιητικού τομέα, των συνεργασιών και των συνεργειών και κυρίως στην εξωστρεφή εικόνα της πατρίδας μας. Γι’ αυτό είμαστε παρόντες σήμερα εδώ, πρωτίστως, να ακούσουμε τα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κρητικές επιχειρήσεις, προκειμένου με τη σειρά μας να αναλάβουμε ενεργό δράση για την επίλυση αυτών. Η μελέτη που εκπόνησε το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ δημιούργησε τη βάση για μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν καλύτερα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτού του τόπου. Η δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου αναμφισβήτητα θα συμβάλλει θετικά στην περαιτέρω ενίσχυση της τοπικής αγοράς».