Η ΕΣΕΕ διαμαρτύρεται για την υπολειτουργία των υποεπιτροπών στις τράπεζες και την άνιση αντιμετώπιση στα αιτήματα έγκρισης συναλλαγών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με το εξωτερικό

600800p528EDNmain114611059714_1603

Με αφορμή την υπολειτουργία που έχει παρατηρηθεί στο έργο των αρμόδιων υποεπιτροπών στις τράπεζες και την μη ανταπόκρισή τους στα αιτήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για εγκρίσεις συναλλαγών με το εξωτερικό, μετά τη χαλάρωση των capital controls, η ΕΣΕΕ απέστειλε προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Σταθάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Μάρδα, τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος κ. Στουρνάρα και την Πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κα Κατσέλη, επιστολή την οποία και κοινοποίησε στις διοικήσεις των τραπεζών με το κάτωθι περιεχόμενο:

«Η ΕΣΕΕ, εκφράζει την απογοήτευσή της και μεταφέρει την έντονη διαμαρτυρία των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων για τις σημαντικές έως επ’ αόριστον καθυστερήσεις στην έγκριση αιτημάτων εισαγωγών με τα απαιτούμενα εμβάσματα εξωτερικού, κάτι που υπονομεύει τις όποιες προσπάθειες για σταθεροποίηση της κατάστασης στην ελληνική αγορά.

Η δημιουργία επιτροπών διαχείρισης αιτημάτων ανά τράπεζα για εμβάσματα εξωτερικού, που αποτέλεσε πρόταση της ΕΣΕΕ, είχε ως βασικό στόχο την άμεση διευθέτηση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, εν μέσω ελέγχων κεφαλαίων.  Αυτή η διαδικασία θα έπρεπε εξαρχής να λειτουργεί υπέρ των επιχειρήσεων που έχουν οικονομικές συναλλαγές με επιχειρήσεις του εξωτερικού και να διευκολύνει την διεξαγωγή και την ολοκλήρωσή τους. Αντίθετα, ωστόσο, με τα συμφωνηθέντα, φαίνεται ότι οι συγκεκριμένες επιτροπές προσεγγίζουν «συντηρητικά» τα χιλιάδες αιτήματα που έχουν κατατεθεί από ΜμΕ, με αποτέλεσμα αυτά στην πράξη να παραβλέπονται. 

Επιπλέον, παρατηρείται ένα έλλειμμα ενημέρωσης των εμπλεκομένων και χρησιμοποιούνται διάφορες δικαιολογίες για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα επικοινωνίας των αιτούντων με τα απρόσωπα «control centers» των τραπεζικών επιτροπών.

Δυστυχώς, είναι απογοητευτικό, στο έστω και μικρό «παράθυρο» που άνοιξε να μην χωρούν οι Μμε επιχειρήσεις και μετά από μία εβδομάδα η αγορά να διαμαρτύρεται έντονα και απόλυτα δικαιολογημένα για την συγκεκριμένη κατάσταση. Η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι στην ουσία επιχειρήσεις, Κυβέρνηση και Τράπεζες έχουν στην διάθεσή τους μόλις δύο εργάσιμες ημέρες για να διασώσουν έναν «χαμένο» μήνα, δεδομένου ότι μετά από το πέρας αυτών των δύο ημερών, τον Αύγουστο, κλείνουν τα περισσότερα εργοστάσια στην Ευρώπη.  Συνακόλουθα, η Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ζητάει από τους Υπουργούς, την Τράπεζα Ελλάδος και την ΕΕΤ να παρέμβουν, ώστε τα επόμενα δύο 24ωρα, να μπουν σε άμεση προτεραιότητα με χρονική σειρά, τα αιτήματα των Μμε επιχειρήσεων, να αρθούν οι δυσλειτουργίες και ο διαχωρισμός μικρών και μεγάλων πελατών από τις συγκεκριμένες επιτροπές και να γνωστοποιηθούν στον εμπορικό κόσμο οι οδηγίες της Τράπεζας της Ελλάδος προς τις Τράπεζες και αντίστοιχα προς τα 2.500 υποκαταστήματα αυτών, που μέχρι τώρα είναι αδρανή. Η ΕΣΕΕ ζητάει άμεσες και συντονισμένες κινήσεις, ώστε οι επίσημες ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδος, να αρχίσουν να ανταποκρίνονται στην υποσχόμενη χαλάρωση των τραπεζικών εργασιών. Αποτελεί  προτεραιότητα, προς όφελος της χώρας μας, να βγει η αυτοχρηματοδοτούμενη ελληνική επιχειρηματικότητα από το αδιέξοδο περιβάλλον που δυστυχώς έχει δημιουργηθεί».

Περαιτέρω, η ΕΣΕΕ ενημέρωσε για τη δημιουργία μίας μακράς λίστας «ξεχασμένων» μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που από την έναρξη της εφαρμογής των capital controls μέχρι και σήμερα, έχουν πολλάκις καταθέσει αιτήματα έγκρισης συναλλαγών, χωρίς καμία ανταπόκριση. Αναλυτικά και επώνυμα η «λίστα αναμονής» είναι στην διάθεση των ενδιαφερομένων, προκειμένου να εξετάσουν γιατί τα συγκεκριμένα αιτήματα δεν είχαν την τύχη να ενταχθούν στα ημερήσια 3,4 εκ. ευρώ, ανά τράπεζα και στα συνολικά 17 εκ. ευρώ την ημέρα των 5 ελληνικών τραπεζών, από την προηγούμενη Πέμπτη 23/7, όταν μάλιστα πρόκειται για το 70% των αιτημάτων και για πολύ μικρότερα ποσά του ορίου των 100.000 ευρώ.

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης ζήτησε συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας κα Λούκα Κατσέλη, προκειμένου να συζητηθούν προτάσεις συνεργασίας για την λειτουργία της αγοράς, των επιχειρήσεων και των Τραπεζών τόσο στο παρόν προβληματικό μεταβατικό στάδιο, όσο και μέσα στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται.