Γιώργος Καρανίκας: “Το 2020 είναι ένα τεστ επιβίωσης για το λιανεμπόριο”

live

Ένα “τεστ επιβίωσης” για τις επιχειρήσεις χαρακτήρισε το 2020 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, μιλώντας στο σημερινό emea.live.

Ο Γιώργος Καρανίκας εξήγησε ότι το lockdown ήταν “οδυνηρό” για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ενώ και ο τζίρος της περιόδου που ακολούθησε ήταν αναιμικός. “Αυτή τη στιγμή ο τζίρος κινείται στο κοντά στο -50% συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι” είπε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ωστόσο ότι αν η αγορά καταφέρει να ξεπεράσει αυτές τις δυσκολίες, η επόμενη χρονιά θα είναι καλύτερη.

Για γίνει αυτό, χρειάζεται η βοήθεια του κράτους, τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, σχολιάζοντας στη συνέχεια τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει διαθέσει η κυβέρνηση προς τις επιχειρήσεις. Μιλώντας πιο συγκεκριμένα για την επιστρεπτέα προκαταβολή, ο κ. Καρανίκας ανέφερε ότι έγινε μια μεγάλη αδικία και αυτή δεν ήταν άλλη από την εξαίρεση των ατομικών επιχειρήσεων.

Μετά από προσπάθεια, εξήγησε, η ΕΣΕΕ κατάφερε να λάβουν την οικονομική ενίσχυση τα νομικά πρόσωπα χωρίς προσωπικό, ωστόσο και πάλι εξαιρέθηκαν 130.000 ατομικές επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις αυτές θα συμπεριληφθούν στον δεύτερο κύκλο, όμως, και αυτό όπως είπε ο ίδιος αποτελεί μία – καθυστερημένη χρονικά – αποκατάσταση της αδικίας.

Πέρα από το συγκεκριμένο ζήτημα, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας διεκδικεί περαιτέρω ενισχύσεις όπως η διευκόλυνση στις επιταγές ή στα ενοίκια. Όσον αφορά τις επιταγές, η ΕΣΕΕ θα βρεθεί αύριο στο Υπουργείο Οικονομικών και τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα  προκειμένου να υπάρξει μια διέξοδος για τους επιχειρηματίες. “Εμείς θέλουμε αυτά τα χρήματα να πάνε στην αγορά, να πληρωθούν οι κομιστές” είπε πάνω σε αυτό ο κ. Καρανίκας, εξηγώντας ότι μία λύση είναι να πληρωθούν από τράπεζες, με τη μορφή κάποιου δανείου.

Σχετικά με το θέμα των ενοικίων, αυτό που προτείνει η ΕΣΕΕ είναι η επιδότηση ενοικίου για το επόμενο εξάμηνο, ένα μέτρο που θα κοστίσει περίπου 260 εκατ. ευρώ και όπως είπε ο κ. Καρανίκας δεν θα αδικήσει τους ιδιοκτήτες. Τέλος, πάγιο αίτημα της συνομοσπονδίας αποτελεί η δυνατότητα δημιουργίας ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού. “Αυτό είναι που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την κρίση – διαφορετικά ο επιχειρηματικός λογαριασμός θα είναι ένας τρύπιος κουμπαράς” τόνισε ο Πρόεδρος.

Πέρα από το ζήτημα των οικονομικών, ο κ. Καρανίκας έθεσε στο επίκεντρο ως “ζήτημα επιβίωσης” τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων – κυρίως τον μικρομεσαίων. Οι καταναλωτικές συνήθειες αλλάζουν, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι “αν δεν εκσυγχρονιστούμε θα μας πετάξει η αγορά”. Δείχνοντας τον δρόμο προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, η ΕΣΕΕ βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για συνεργασίες και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Καρανίκας, η Συνομοσπονδία ετοιμάζεται για συνεργασίες με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας της Κρήτης και ενδέχεται στην επόμενη ΔΕΘ να παρουσιάσουν μορφές ψηφιακών βιτρινών. Στην ίδια κατεύθυνση, η ΕΣΕΕ βρίσκεται σε συζητήσεις και με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στόχος αυτών, είναι η διοχέτευση χρηματοδοτήσεων σε μορφές συνεργειών σαν την παραπάνω αλλά και με Startups.

“Χρειάζεται συνένωση δυνάμεων, από τον πρωτογενή μέχρι τον τριτογενή τομέα, οι εξελίξεις τρέχουν και πρέπει να τις ακολουθούμε”, σημείωσε κλείνοντας ο κ. Καρανίκας. “Διαφορετικά, θα χάσουμε το τρένο”.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σημερινό emea.live, εδώ:

Συνέντευξη του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Γιώργου Καρανίκα στο emea.gr