Εκτιμήσεις και συγκρίσεις του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ για το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού 2016

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, όπως κάθε χρόνο, προέβη στην καθιερωμένη διερεύνηση του κόστους του φετινού πασχαλινού τραπεζιού. Με βάση τα αποτελέσματα που προκύπτουν, το κόστος αναμένεται να κινηθεί σε υψηλότερα, σε σύγκριση με  την αντίστοιχη περυσινή περίοδο επίπεδα, κατά 1,02%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την πραγματοποίηση δειγματοληπτικών ελέγχων σε Σούπερ Μάρκετ αλλά και στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), η μέση συγκριτική μεταβολή των κρεατικών είναι ανοδική και  κυμαίνεται στο 7,51%. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μεταβολή προέρχεται από την αξιοσημείωτη άνοδο της τιμής του κοτόπουλου (21,05%) και της χοιρινής μπριζόλας (4,65%) και πολύ λιγότερο από την αύξηση της τιμής του ντόπιου αρνιού (1,54%) και κατσικιού (2,82%).

Η σημαντική, όμως, υποχώρηση των τιμών στα λαχανικά και στα φρούτα αποτέλεσε την κυριότερη παράμετρο συγκράτησης της ανοδικής πορείας του κόστους του φετινού τραπεζιού. Ενδεικτικά, αναφέρεται πως ο μέσος ρυθμός μείωσης των τιμών στα οπωροκηπευτικά και στα φρούτα είναι της τάξεως του 18,79%, με τις πλέον αξιομνημόνευτες πτωτικές επιδόσεις να αφορούν τα κολοκυθάκια (48,65%), το μαρούλι (46,15%) και το λάχανο(42,31%), ενώ στον αντίποδα αυξητικά κυμάνθηκαν οι τιμές στα κρεμμύδια (12,00%) και στα μήλα (4,76%).

Όσον αφορά στα προϊόντα Σούπερ Μάρκετ, παρατηρείται μία μεσοσταθμική άνοδος των τιμών της τάξεως του8,25%, μία εξέλιξη που μπορεί να θεωρηθεί ως αναμενόμενη, αν αναλογιστεί κανείς τη μετάταξη αρκετών προϊόντων Σούπερ Μάρκετ από το μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23%, κατά τη διάρκεια του περσινού Ιουλίου. Τούτων δοθέντων, η αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου κατά (23,7%) και του πασχαλινού τσουρεκιού (18,37%) συνιστούν τις βασικότερες μεταβολές.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα προαναφερθέντα στοιχεία, το μέσο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού υπερβαίνει το αντίστοιχο περυσινό κατά 1,06 ευρώ. Για μία εξαμελή οικογένεια το συνολικό ύψος του φετινού τραπεζιού ανέρχεται στα 105,28 ευρώ, όντας αυξημένο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο(104,22 ευρώ) κατά 1,02%. Οι τιμές των κρεατικών (2,21%) και των προϊόντων Σούπερ Μάρκετ (11,62%)κινούνται αυξητικά σε αντίθεση με τις αντίστοιχες των λαχανικών-φρούτων (-13,29%).

Επισήμανση: Εάν υποθέσουμε πως πραγματοποιείται μετάταξη προϊόντων από το 23% ΦΠΑ στο 24% ΦΠΑ, τότε η επιπλέον επιβάρυνση είναι της τάξεως των 0,21€ ή 0,20% σε σχέση με το υπολογισθέν πασχαλινό τραπέζι του 2016. Κι αυτό γιατί θα αυξηθεί το κόστος για τα 2 πασχαλινά τσουρέκια κατά 0,05 €, το κόστος για αναψυκτικά κατά 0,02 €, το κόστος για το συσκευασμένο ελαιόλαδο κατά 0,04 €, το κόστος για τα συσκευασμένα (επεξεργασμένα) αυγά 0,03 € και το κόστος για μπύρες κατά 0,07 €: σύνολο 0,21 €.

Τα υπόλοιπα προϊόντα του πασχαλινού τραπεζιού (που έχουν επιλεγεί από το ΙΝ.ΕΜ.Υ.) για μία εξαμελή οικογένεια υπόκεινται σε ΦΠΑ 13%.

Η τιμοληψία πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 22 με 26 Απριλίου 2016 και περιλαμβάνει προϊόντα που ανήκουν τόσο στην κατηγορία των λαχανικών – φρούτων όσο και σε αυτή των κρεατικών.

(ακολουθεί ο Πίνακας 1 με τη μεταβολή της τιμής των προαναφερθέντων προϊόντων και τη μέση μεταβολή αυτών για τα έτη 2016/2015).

3

4

 

Παράλληλα, όμως, με το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, το ΙΝ.ΕΜ.Υ. διενήργησε έρευνα για το κόστος των νηστίσιμων εδεσμάτων, τα οποία αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει μία ετήσια συγκριτική αύξηση σε σχέση με την περυσινή εορταστική περίοδο, της τάξεως του 9,42%. Ειδικότερα, οι τιμές των θαλασσινών καταγράφουν ανοδική πορεία εν συγκρίσει με το 2015 (7,04%), ενώ  όσον αφορά στις τιμές των  λοιπών προϊόντων που πλαισιώνουν το τραπέζι της Μεγάλης Εβδομάδας, υποχώρηση καταγράφουν μόνο οι ελιές (-0,74%), με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται για το τουρσί (21,49%). Όπως επισημάνθηκε και προηγουμένως η  επίδραση από τη μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ σε αρκετά προϊόντα από το 13% σε 23% προκάλεσε επιβαρύνσεις στο καταναλωτικό κοινό.

(ακολουθεί ο Πίνακας 2  με τη μεταβολή της τιμής των προαναφερθέντων προϊόντων, για τα έτη 2016 και 2015).

5

 

6

 

Δήλωση προέδρου ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη για την πασχαλινή αγορά:

«…Παρά το γεγονός ότι η αγορά συνεχίζει και θα συνεχίσει και μετά το Πάσχα να ανεβαίνει τον δικό της Γολγοθά είναι παρήγορο ότι σε γενικές γραμμές οι τιμές των τροφίμων παραμένουν σταθερές παρά τις μετατάξεις πολλών αγαθών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ο οποίος σύντομα ενδέχεται να αυξηθεί στο 24%. Η κίνηση στη πασχαλινή αγορά είναι υποτονική και διακατέχεται από ένα κλίμα αβεβαιότητας, πληρώνοντας ακριβά το κόστος της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης. Οι καταναλωτές, παρά την καταβολή του δώρου του Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα, είναι πολύ συγκρατημένοι και φοβισμένοι από τις νέες αυξημένες φορολογικές και ασφαλιστικές απαιτήσεις των δανειστών και της Κυβέρνησης. Όλα δείχνουν ότι οι Έλληνες θα συμβιβαστούμε με τον εορτασμό του Πάσχα της Ορθοδοξίας και την Ανάσταση του Κυρίου, αφού η οικονομική ανάσταση της αγοράς θα αργήσει να έρθει πολύ ακόμα…»