Δήλωση του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη για την απόφαση του Πρωθυπουργού για παραίτηση της Κυβέρνησης και την έγκριση της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας με τον ESM

600800p528EDNmain1152600600p528EDNmain_MG_3184

Με αφορμή την απόφαση του Πρωθυπουργού για παραίτηση της Κυβέρνησης, αλλά και την έγκριση της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας με τον ESM ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«ΜΕΤΑ ΤΟ “ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΕΚΛΟΓΩΝ” Ο ΝΕΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΠΙ 6 ΣΥΝΑΠΤΑ ΕΤΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ “ΚΑΚΗΣ ΣΥΝΗΘΕΙΑΣ” ΤΩΝ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ»

«…Το ελληνικό εμπόριο είναι γεγονός ότι προβληματίζεται με την παραίτηση της Κυβέρνησης και χαρακτηρίζει την απόφαση ως “ξεκαθάρισμα εκλογών” σε εσωκομματικές και πολιτικές εκκρεμότητες. Σε αντίθεση, η ΕΣΕΕ χαιρετίζει με ικανοποίηση την τελική έγκριση της δανειακής σύμβασης μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), η οποία αναμένεται να δώσει μία πρώτη ανάσα στη χειμαζόμενη ελληνική αγορά. Το δάνειο, δυνητικά θα μπορεί να φτάσει τα 86 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και 25 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα πρώτα 10 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των capital controls, ευελπιστώ ότι θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και θα οδηγήσουν σε μία μερική αποκατάσταση ενός σχετικού αισθήματος ασφάλειας στους καταθέτες. Επιπλέον, το 1 δισ. ευρώ, από τα προκαταβεβλημένα 13 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης, που θα αξιοποιηθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών 4,5 δις του δημοσίου προς ιδιώτες, είναι βέβαιο ότι θα ανακουφίσει εν μέρει την ελληνική αγορά. Το επόμενο βήμα για την ελληνική κυβέρνηση είναι να διέλθει επιτυχώς την αξιολόγηση του Οκτωβρίου-Νοεμβρίου που θα ξεκλειδώσει το υπόλοιπο της πρώτης δόσης και το κυριότερο θα ανοίξει τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Ως εκ τούτου, είναι σαφές ότι αυτή η πρώτη εκταμίευση στηρίζει σωτήρια την ελληνική οικονομία. Το ερώτημα, ωστόσο, για τους μικρομεσαίους της ελληνικής αγοράς παραμένει, πώς και πότε θα στηριχτεί με ρευστότητα η «πραγματική οικονομία». Είναι βέβαιο ότι χρειαζόμαστε άμεσα ένα σχέδιο ανάταξης της αγοράς, με σκοπό την επιβίωση των Μμε επιχειρήσεων, ενίσχυσης της απασχόλησης και αποκατάστασης ενός καλού επιχειρηματικού και καταναλωτικού κλίματος. Επιπρόσθετα, οι «αναβαθμίσεις» της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης πρέπει να μεταφραστούν και σε «αναβαθμίσεις» της ελληνικής επιχειρηματικότητας σε διεθνές επίπεδο.

Πρέπει, να γίνει κατανοητό ότι ακόμα ένας φαύλος κύκλος καχεκτικής σταθερότητας, θα οδηγήσει σε περαιτέρω ύφεση. Μετά, λοιπόν, τις εθνικές εκλογές, είναι επιβεβλημένη η επανεκκίνηση της οικονομίας και η προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για να δούμε στο μέλλον την «απαγκίστρωσή» μας από δανεισμό μέσω Μνημονίων. Ας ελπίσουμε ότι η οικονομία και η αγορά θα σταματήσουν μετά από 6 συναπτά έτη, να βρίσκονται στο έλεος της “κακής συνήθειας” των πολιτικών αντί να συνεργάζονται να αποφασίζουν με τόση ευκολία την έσχατη λύση των πρόωρων εκλογών …»