Δήλωση Προέδρου ΕΣΕΕ μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας

600800p528EDNmainDPFVbaN3f3KQCI071wT3

Με αφορμή τη χτεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη και τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργο Καββαθά, ο κ. Κορκίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

 «…Νομίζω ότι τα συμπεράσματα από συνάντησή μας με τον Υπουργό είναι ενθαρρυντικά, αφού δόθηκαν σαφείς απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν όλους τους Μμε επιχειρηματίες. Καταρχάς ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε ότι δε θα επανέλθει η ποινικοποίηση των οφειλών των επιχειρηματιών προς τον ΟΑΕΕ, κάτι το οποίο ήταν ένα πάγιο αίτημα της ΕΣΕΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια. Επιπλέον ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει το Υπουργείο για να βρει πόρους εναλλακτικής χρηματοδότησης εκτός προϋπολογισμού και χωρίς την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Τέλος, συζητήσαμε και το ζήτημα της επέκτασης της χρήσης του εργοσήμου, για το οποίο τονίσαμε ότι δε θα πρέπει να κινηθεί σε πάνω από 8 ημερομίσθια το μήνα.

Οι μικρομεσαίοι της αγοράς θα ζητήσουμε άμεσα συνάντηση με τους τέσσερις «Θεσμούς» για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για την κατάσταση του ταμείου μας ΟΑΕΕ. Μεταξύ άλλων θα προτείνουμε: Πρώτον, τη διατήρηση της «πραγματικής» κεφαλαιοποίησης των μέχρι σήμερα – ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλισμένων και η κεφαλαιοποίηση να συνεχίζει να περιλαμβάνει όλες τις οφειλές σε ενιαίο κεφάλαιο, καθώς επίσης τις κάθε είδους προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις. Δεύτερον, τη μετατροπή της κεφαλαιοποιημένης οφειλής σε ασφαλιστικό χρόνο με τελική επιλογή εξαγοράς ή μειωμένης σύνταξης εκ μέρους του ασφαλισμένου, η οποία δεν δημιουργεί ταμειακό έλλειμμα και λογιστικές απώλειες στον ΟΑΕΕ. Και τρίτον, την υποχρέωση άμεσης επανέναρξης καταβολής τρεχουσών εισφορών από τους οφειλέτες που κάνουν χρήση της κεφαλαιοποίησης, με παροχή δικαιώματος για ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης σε αυτούς».