Δήλωση Προέδρου ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη για τη ψήφιση του νόμου στη Βουλή: «Από το κακό ασφαλιστικό στο χειρότερο φορολογικό – τα πολιτικά λάθη δεν διορθώνονται με οικονομικά λάθη»

11

«…Κρίμα για τις τεκμηριωμένες προτάσεις που κατέθεσε η ΕΣΕΕ για μία δίκαιη φορολογική και μια βιώσιμη ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Κρίμα για την ελληνική οικονομία που οι κοινωνικοί εταίροι δεν εισακουστήκαμε ούτε τον Ιανουάριο, ούτε τώρα. Κρίμα που άλλη μια ευκαιρία για πραγματικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, πήγε χαμένη. Κρίμα που πίσω από το κακό ασφαλιστικό, κρύβεται ένα χειρότερο φορολογικό. Κρίμα που ένας ακόμα εξοντωτικός νόμος και μάλιστα με μπαράζ τροπολογιών, ψηφίστηκε σε βάρος της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων της αγοράς. Κρίμα που τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα κατέληξαν σε μία ακόμη αχρείαστη φοροεπιδρομή.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες καλούμαστε να καταβάλλουμε άνω του 65% των εσόδων μας σε κάθε είδους υπερβολικές φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις και μάλιστα για ποσά, που δεν θα υπάρχουν στην αγορά, δεν θα έχουν εισπραχθεί από τις επιχειρήσεις και που ουσιαστικά θα εκμηδενίσουν το καθαρό μας εισόδημα. Άλλωστε, η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι αυτή που υπολογίζει ότι τα νέα μέτρα θα μειώσουν το διαθέσιμο εισόδημα όλων των Ελλήνων το 2016 κατά τουλάχιστον 2,7 δις ευρώ. Οι φανερές διατάξεις και οι «κρυφές» τροπολογίες των 200 εκ. ευρώ με την αύξηση της φορολογίας των μικρών επιχειρήσεων από το 26% στο 29%, την αύξηση του φόρου μερισμάτων σε 15%, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 8.636 ευρώ, αλλά και την ενσωμάτωση της αυξημένης εισφοράς αλληλεγγύης, μας «φορτώνουν» ετησίως με επιπλέον 1,8 δις ευρώ. Σε αυτές τις αυξήσεις των άμεσων φόρων προστίθενται οι ασφαλιστικές αλλαγές ύψους 1,8 δις ευρώ, κυρίως με την επιβολή της εξοντωτικής «ασφαλιστικής φορολογίας» από 27% έως 38% σε εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες, που όμως δεν επαρκούν για να συμπληρώνουν τα προαπαιτούμενα μέτρα των 5,4 δις ευρώ. Έπεται, λοιπόν, συνέχεια, με δεύτερο γύρο μέτρων και φόρων, τόσο από το γνωστό πακέτο των 1,8 δις ευρώ από έμμεσους φόρους όσο και από τα άγνωστα προληπτικά μέτρα των 3,6 δις ευρώ με τον «αυτόματο κόφτη» του ΔΝΤ, που θα ανεβάσει τον λογαριασμό στα επίπεδα των 9 δις ευρώ. Είναι «κοινό μυστικό» από την έκθεση της Κομισιόν, ότι η συμφωνία κυβέρνησης και πιστωτών περιλαμβάνει την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ κατά μία μονάδα, τη φορολογία των ΙΧ, των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην αμόλυβδη βενζίνη, στο υγραέριο και το φυσικό αέριο, στα αλκοολούχα ποτά και τα τσιγάρα. Με την απειλή, λοιπόν, να μην κλείσει η αξιολόγηση και με την αγωνία των προληπτικών μέτρων, η ψήφιση του νόμου, μπορεί να λυτρώνει προσωρινά την Κυβέρνηση, αλλά φοβάμαι πως τα αρνητικά αποτελέσματα, σύντομα θα την αγχώσουν ξανά, αφού οι τρέχουσες και οι επιπλέον υποχρεώσεις δεν θα μπορούν να πληρωθούν ούτε από τους συνεπείς φορολογούμενους, ούτε από τις υγιείς επιχειρήσεις. Ο αντιασφαλιστικός και αντιαναπτυξιακός νόμος, που ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, επιβάλλει ένα διπλό λογαριασμό, με πρόσθετα φορολογικά μέτρα και νέες ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, χωρίς μάλιστα να γνωρίζουμε εάν τελικά επαρκεί για να κλείσει άμεσα ή με δόσεις, η απόλυτη προτεραιότητα και εκκρεμότητα της αξιολόγησης.

Η ΕΣΕΕ, τέλος, επισημαίνει ότι τα πολιτικά λάθη δεν διορθώνονται με οικονομικά λάθη. Οι Έλληνες έμποροι δεν θα κάνουμε το χατίρι κανενός να παραδοθούμε σε έναν ακόμα αντισυνταγματικό νόμο. Δεν θα κλείσουμε τα μαγαζιά μας, δεν θα γίνουμε επιχειρηματικοί μετανάστες, αλλά θα συνεχίσουμε να παλεύουμε τα  εναντίoν μας μέτρα, με «αντίμετρα» για την επιβίωσή μας…»