Τοποθέτηση Προέδρου ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη στη συνάντηση των Κοινωνικών Εταίρων για θέματα ΕΓΣΣΕ

img_1695

«Φίλοι πρόεδροι,

Όλοι μαζί τα τελευταία δέκα χρόνια, εν μέσω μιας πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης για την πατρίδα μας, που απαιτούσε ταχεία αντιμετώπιση μιας σειράς θεμάτων που αφορούσαν κρίσιμες στρατηγικές αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης, καταφέραμε να ανταποκριθούμε στο δύσκολο έργο της κοινωνικής και συλλογικής αντιπροσώπευσης. Μέσα σε συνθήκες γενικής αμφισβήτησης των θεσμών, ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ακόμη κι όταν βλέπαμε ότι ο κοινωνικός διάλογος ατονεί και οι αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην των ενδιαφερόμενων μερών στο όνομα της έκτακτης κατάστασης που βρισκόταν η χώρα, προσπαθήσαμε να κρατάμε ενήμερη την κοινωνία και να διευκολύνουμε την πραγματική έκφρασή της. Αυτός, άλλωστε, ήταν ο λόγος που δεν περιχαρακωθήκαμε στα στενά όρια των τμημάτων που εκπροσωπούμε, αλλά προσπαθήσαμε να εκπροσωπήσουμε με επάρκεια τους άνεργους, τους εργαζόμενους μετανάστες και ευρύτερα τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που επλήγησαν από την κρίση περισσότερο από όλους.

Με τον αδιάλειπτο ανοικτό τυπικό και μη διάλογο με την κοινωνία, με τη διαρκή επεξεργασία και διατύπωση προτάσεων σε ζητήματα μείζονος πολιτικής, με τη συνεπή παρουσία μας σε κάθε κοινωνική διαβούλευση ενός προσχεδίου νόμου, με τη σταθερή συμμετοχή μας στις ακροάσεις μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής στη διαδικασία ψήφισης ενός νομοσχεδίου από την Ολομέλεια, καταφέραμε να εγγράψουμε στη συλλογική συνείδηση ότι ο κοινωνικός διάλογος αποτελεί βασική προϋπόθεση της δημοκρατικής λειτουργίας ενός κράτους.

Συνεργαστήκαμε ουσιαστικά, ακόμη κι όταν οι αντιθέσεις μεταξύ έμοιαζαν ανυπέρβλητες, προτάσσοντας έναν κοινωνικό πατριωτισμό που απείχε πολύ από πολιτικές ή κομματικές ταυτίσεις. Προσωπικά, θεωρώ ότι ανταποκριθήκαμε με συνέπεια στο μεγάλο στόχο της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια.

Στα διάφορα θέματα που εκκρεμούν και απορρέουν από την ΕΓΣΣΕ, καθώς και τα τρέχοντα θέματα της αγοράς εργασίας, όπως η Σύσταση Συμβουλίου τριμερούς διαβούλευσης της ΔΣΕ 144, το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης, την Επανεκκίνηση  των Επιχειρήσεων και διάσωση των θέσεων εργασίας, τις κατευθυντήριες γραμμές για αποτελεσματικές συλλογικές διαπραγματεύσεις, την αναδιάρθρωση και επανεκκίνηση του ΕΛΙΝΥΑΕ, τις ρυθμίσεις για υπερωρίες και εργολαβίες, καθώς και στον διάλογο για τον κατώτατο μισθό σας γνωρίζω ότι θα μπορώ προσωπικά να συμμετέχω ως πρόεδρος της ΕΣΕΕ, μέχρι και τις 23/11/18.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αποχαιρετίσω τα στελέχη των  φορέων των κοινωνικών εταίρων,  που χαρακτηρίζονται από διαλεκτικό και συναινετικό πνεύμα. Μολονότι ότι δεν θα έχω την προσωπική χαρά για συνεργασία στο μέλλον, σε επίπεδο εθνικών κοινωνικών εταίρων, εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο της υπεύθυνης εκπροσώπησης όλων των εργοδοτών αλλά και των εργαζομένων της χώρα μας.

Για όλους λοιπόν τους παραπάνω λόγους και με αφορμή την οικειοθελή αποχώρηση μου, με την ολοκλήρωση της τρίτης θητείας μου στην προεδρία της ΕΣΕΕ στις 24/11/18 θα ήθελα από καρδιάς να σας ευχαριστήσω για την αγαστή και καρποφόρα συνεργασία μας. Μια συνεργασία από την οποία τα διδάγματα ήταν πολλά και πολύτιμα.

Καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε όλους».