Χαιρετισμός Προέδρου ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Συνδέσμου Βιομηχάνων & Αντιπροσώπων Καλλυντικών & Αρωμάτων

korkidis-kallyntika

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την έναρξη των εργασιών της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσής σας.

Με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Καλλυντικών και Αρωμάτων η ΕΣΕΕ έχει ιδιαίτερους δεσμούς, καθώς πέρυσι τον Μάρτιο, υπογράψαμε Πρωτόκολλο Συνεργασίας, ώστε μέσα από τη συνεργασία να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τα θέματα που απασχολούν τα μέλη μας.

Η δραστηριότητα του Συνδέσμου και των 61 μελών είναι πράγματι έντονη.

Θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη μνεία στις παρακάτω δράσεις που υλοποιήθηκαν το 2017:

• Στη συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» σε θέματα νανο-υλικών και τη χρήση τους στα Καλλυντικά προϊόντα.

• Στην υπογραφή Συμφωνητικού με τους Γιατρούς του Κόσμου για την υποστήριξη του Έργου τους.

• Στην συνεργασία με τον ΕΟΦ, ως την αρμόδια Δημόσια Αρχή για τον Κλάδο των Καλλυντικών στην Ελλάδα.

• Στη συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο βιομηχανίας Καλλυντικών ( Cosmetics Europe) στον οποίο ο ΠΣΒΑΚ είναι μέλος, όπως επίσης

• και στις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ενέργειες για την ενημέρωση των μελών του ΠΣΒΑΚ σχετικά με το e-commerce ( webinars, διημερίδες).

Από το 2009 έως το 2017, δηλαδή καθόλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι σωρευτικές πωλήσεις του υποκλάδου των Καλλυντικών/Φαρμακευτικών συρρικνώθηκαν δραστικά  κατά 39,2%, ενώ και όγκος πωλήσεων κατάγραψε σημαντική υποχώρηση κατά 34,0%.

Η σύγκριση των ετών 2017/2016 καταδεικνύει μία μείωση της αξίας των πωλήσεων κατά 1,5%, ενώ αντίθετα ο όγκος των πωλήσεων καταγράφει άνοδο κατά 2,1% – στην ουσία δηλαδή φθηνότερα προϊόντα απέφεραν μεγαλύτερο όγκο πωληθέντων αντικειμένων/εμπορευμάτων  και αντίστοιχα χαμηλότερες εισπράξεις. Η παραπάνω εξέλιξη μπορεί να αποδοθεί σε πιθανή αλλαγή προμηθευτή των εισαγωγικών επιχειρήσεων του υποκλάδου. Παρόλο λοιπόν που τα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταδεικνύουν μια υποχώρηση του τζίρου, διάφορες έρευνες για τον κλάδο των καλλυντικών που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα κάνουν λόγο για θετικές προοπτικές που διαμορφώνονται για τον κλάδο.

Αυτή η διαφοροποίηση, ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι στα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το Δείκτη Κύκλου Εργασιών και το Δείκτη Όγκου στον υποκλάδο των Καλλυντικών – Φαρμακευτικών Ειδών στο Λιανικό Εμπόριο δε γίνεται αναφορά της ποσοστιαίας αναλογικής συμμετοχής της κάθε υποκατηγορίας (Καλλυντικά & Φαρμακευτικά), ώστε να έχουμε ένα αντιπροσωπευτική εικόνα αποκλειστικά για τα Καλλυντικά.

Επίσης, τα δεδομένα αφορούν μόνο εκείνες τις επιχειρήσεις όπου ο ετήσιος (εκτός ΦΠΑ) Κύκλος Εργασιών/Λιανικές πωλήσεις τους υπερβαίνει τις 200.000 €. (Το δείγμα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. περιλαμβάνει μόνο τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις).

Σύμφωνα, λοιπόν, με ορισμένες κλαδικές μελέτες  που έχουν έρθει στο φως από το 2014 φαίνεται ότι η συγκεκριμένη αγορά παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης, με τον Μέσο Ετήσιο Ρυθμό Μεταβολής την περίοδο 2013-2016 να είναι +2,0%.

Άλλο ένα χρήσιμο στοιχείο είναι ότι το μέγεθος της εγχώριας αγοράς των καλλυντικών ανήλθε σε 526 εκ. € το 2016 και 640 εκ. € το 2017 (σε τιμές χονδρικής), με το μεγαλύτερο μερίδιο σε αξία, να το κατέχουν τα προϊόντα περιποίησης προσώπου/σώματος. Σε τιμές λιανικής ο ετήσιος τζίρος του κλάδου υπερβαίνει τα 950 εκ. €.

Οι κατηγορίες του κλάδου που έχουν ζήτηση είναι χρήσιμοι για νέες επιχειρηματικές κινήσεις. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις προαναφερθείσες θετικές παραμέτρους η μέση ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση καλλυντικών (σε τιμές λιανικής) το 2015 στην Ε.Ε. 27 ανέρχεται σε 124 € στην Ευρωζώνη σε 134 €, με την Ελλάδα να υπολείπεται σημαντικά του μέσου όρου (74 €/ατομική καταναλωτική δαπάνη).

Συνοψίζοντας, αυτό που έχει αξία να παρατηρήσουμε, πέρα από την αρνητική επίδραση της οικονομικής κρίσης στον κλάδο των καλλυντικών, είναι ότι η εγχώρια αγορά καλλυντικών εμφανίζει ευοίωνες προοπτικές.

Γνωρίζω ότι περιμένετε αύξηση της τάξης του 1,1% στην αξία των συνολικών πωλήσεων για το 2018, γεγονός που θα σας βοηθήσει να ισοσκελίσετε τη μείωση της προηγούμενης χρονιάς και να περιορίσετε τις σωρευτικές απώλειες της περιόδου 2009-2017.

Εκτιμώ πως η πραγματοποίηση της παραπάνω εκδοχής/εκτίμησης είναι εφικτή.

Από πλευράς ΕΣΕΕ, θα ήθελα να σας υπογραμμίσω ότι είμαστε σε ετοιμότητα να εμβαθύνουμε το περιεχόμενο της συνεργασίας μας. Μπορούμε να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη συνεργατικών οικονομικών και επαγγελματικών σχέσεων μεταξύ των μελών μας. Όπως και να οργανώσουμε από κοινού δράσεις και πρωτοβουλίες για την προώθηση των κοινών επαγγελματικών, οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων των μελών μας. Άλλωστε, η εποχή επιτάσσει τη συνεργασία και τη συνέργεια για την επίτευξη των κοινών μας στόχων. Σας περιμένουμε στο συνέδριο της ΕΣΕΕ για το ελληνικό εμπόριο και τη ΜμΕ επιχειρηματικότητα στις 20-21 Απριλίου 2018.

Ευχαριστώ. Καλή επιτυχία στις εργασίες σας.