Τοποθέτηση Προέδρου ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη στην ολομέλεια της ΟΚΕ στο Ζάππειο «Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ»

27752507_1989144168026094_8621425040710815876_n

Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση κατάρτισης ενός Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου επιδείνωσε τις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης και υπογράμμισε το κενό με τις υπόλοιπες αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης το οποίο καλούμαστε να καλύψουμε. Μετά από οκτώ έτη οικονομικής κρίσης και δυσπραγίας, η χώρας μας δεν έχει άλλη επιλογή παρά το κοιτάξει μπροστά και να αντιμετωπίσει άμεσα, ολιστικά και οριστικά τις προκλήσεις που καθήλωναν την οικονομία τα παλαιότερα έτη. Τα επόμενα τρία χρόνια εάν εφαρμόσουμε ένα εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο βασισμένο στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό 2020, τότε μπορούμε να ανακτήσουμε μέχρι το 2022, τη χαμένη οκταετία των μνημονίων.

Η ΕΣΕΕ έχει ήδη επανειλημμένως και με συνέπεια τονίσει τη σημασία ομαλοποίησης του επιχειρηματικού κλίματος και προσέλκυσης επενδύσεων, βελτίωσης των συνθηκών στην αγορά εργασίας, ενίσχυσης της εξωστρέφειας και διάχυσης της γνώσης μέσα από σύγχρονη εκπαίδευση, λαμβάνοντας όμως πάντα υπόψη και τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας.

Εκπροσωπώντας τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας έχουμε επανειλημμένα επισημάνει ότι, ανεξάρτητα του μεγέθους της, μια επιχείρηση, με την κατάλληλο οργανωτικό εκσυγχρονισμό και την υιοθέτηση των εργαλείων της κοινωνίας της πληροφορίας μπορεί να αναπτυχθεί και να ευημερήσει.

Ως εκ τούτου, η ΕΣΕΕ δεν θα μπορούσε παρά να συμμετέχει στην παρούσα προσπάθεια, συμβάλλοντας ενεργά και δυναμικά σε πρωτοβουλίες για τη μείωση της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας πολιτών και επιχειρήσεων, την απλοποίηση και σταθεροποίηση του φορολογικού συστήματος με παράλληλη ελάφρυνση των υπέρμετρα υψηλών φορολογικών επιβαρύνσεων, την επανασύνδεση της πραγματικής οικονομίας με τη ρευστότητα, την ουσιαστική και βιώσιμη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού μας συστήματος, την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης  κ.ά. με τη παρότρυνση «γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι»! Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πόσο κράτος, που το θέλουμε και πως το θέλουμε, για να μην μας φταίει στο τέλος για όλα το κράτος.

H ΕΣΕΕ θα υποστηρίξει ενεργά ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα το οποίο θα μετακινήσει την ελληνική οικονομία στην αλυσίδα παραγωγής αξίας προς την παραγωγή και τη διακίνηση προϊόντων έντασης γνώσης/τεχνολογίας, τα οποία θα είναι εξωστρεφή και θα αξιοποιούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της ελληνικής οικονομίας: το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Οι οδικοί χάρτες που παρουσιάζονται αποπ διάφορους φορείς, πρέπει να έχουν μία κατεύθυνση και ένα δρόμο. Αυτόν της επιστροφής στη κανονικότητα!

Η ΕΣΕΕ θα στηρίξει όλες τις προτάσεις που θα έχουν ως στόχο τη διευκόλυνση της επαγγελματικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, προσβλέποντας στη δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου και ανταγωνιστικού παραγωγικού μοντέλου, που θα προσφέρει όμως δίκαιες ευκαιρίες για όλους, μικρούς και μεγάλους.

Κλείνω επισημαίνοντας ότι σε όλα υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα για διαβούλευση, σχεδιασμό και υλοποίηση. Ως εκ τούτου, φρονώ ότι πρέπει να βιαστούμε, γιατί η ώρα … πέρασε!