Τα κέρδη του εμπορίου στη ΔΕΘ και τα μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης που ζητεί η αγορά

20190223-ESEE-NK-5953

Η ΔΕΘ του 2019 θα αποτελέσει για την ελληνική οικονομία σημαντικό ορόσημο στην πορεία για την επαναφορά της χώρας στην κανονικότητα. Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, τόσο στην ομιλία του όσο και στη συνέντευξη Τύπου, μπορούν να κριθούν ενθαρρυντικές. Η στοχοθέτηση της άμεσης αύξησης των αναπτυξιακών ρυθμών της ελληνικής οικονομίας και η ανάδειξη, από πλευράς του στη ΔΕΘ ως «φόρουμ λογοδοσίας» της κυβέρνησης προς την αγορά, συνιστούν δείγμα νέας αντίληψης για τη σχέση κράτους και επιχειρηματικότητας που δίνει έμφαση στις ανάγκες και στις ανησυχίες του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.

Οι τέσσερεις βασικοί άξονες της στρατηγικής της κυβέρνησης για το επόμενο δωδεκάμηνο είναι:

Α) η προσέλκυση των επενδύσεων,

Β) οι στοχευμένες φοροελαφρύνσεις,

Γ) η κανονικότητα στην αγορά εργασίας και

Δ) το ψηφιακό κράτος.

Θεωρούμε ότι οι συγκεκριμένες προτεραιότητες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και ανταποκρίνονται σε πάγια αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου. Η προώθηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας απαιτεί τη γενναία αντιμετώπιση διαχρονικών στρεβλώσεων που ταλανίζουν την αγορά και εμποδίζουν την επιτάχυνση των αναπτυξιακών ρυθμών. Επίσης, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για κάθε έναν από τους τέσσερεις άξονες θα συμβάλουν στην επίτευξη του κεντρικού αναπτυξιακού στόχου της κυβέρνησης, ως εκ τούτου αναμένουμε να έχουν θετική επίδραση στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, η οποία προφανώς αντανακλάται και στους τζίρους των επιχειρήσεων.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε με ειλικρίνεια ότι οι περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και ιδίως τα πολύ υψηλά πλεονάσματα, δεν επιτρέπουν ακόμα στην κυβέρνηση να κινηθεί προς την κατεύθυνση της άμεσης ικανοποίησης πολλών σημαντικών και δίκαιων αιτημάτων του εμπορικού κόσμου.

Υπ’ αυτήν την έννοια, η διατήρηση του αφορολόγητου, η αύξησή του για τις οικογένειες με παιδιά και η μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ από το 22% στο 9%, θα συμβάλλουν στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και άρα της εγχώριας  κατανάλωσης, κάτι που είναι ένα κεντρικό ζητούμενο για τις εμπορικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, η μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% για τα έσοδα του 2019 και του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%, θα ελαφρύνουν τα βάρη που κουβαλούν οι επιχειρήσεις από τα προγράμματα λιτότητας. Την ίδια στιγμή, βέβαια, δεν έγινε καμία αναφορά στην επέκταση του αφορολόγητου στους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά ούτε και στη μείωση του ΕΝΦΙΑ στα νομικά πρόσωπα, μέτρα που συνδέονται άμεσα με την έννοια της φορολογικής ισότητας και δικαιοσύνης. Επιπλέον, έμεινε εκκρεμής η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, με τη μείωσή τους να ξεκινά από το 2021 για να ολοκληρώνεται το 2023. Είναι γεγονός ότι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες εξακολουθήσουν να υφίστανται τις συνέπειες αυτών των δύο δυσβάσταχτων και άδικων φορολογικών επιβαρύνσεων, κάτι που σίγουρα δημιουργεί προβλήματα.

Καθοριστική παράμετρος για τη λειτουργία και την επιβίωση της μικρομεσαίας επιχείρησης είναι η πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση, η οποία στη χώρα μας υπολείπεται σημαντικά από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε προσφυώς στην υποχρέωση των τραπεζών να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς στην εκκαθάριση των κόκκινων δανείων, έτσι ώστε αυτές να επικεντρωθούν κατ’ αρχήν στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Είναι αναγκαίες και άλλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες σε ότι αφορά το μείζον ζήτημα των υπέρογκων τραπεζικών χρεώσεων/προμηθειών που επιβάλλονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δημιουργούν εκ των πραγμάτων συνθήκες άνισου ανταγωνισμού στην αγορά.

Η ΕΣΕΕ θα στηρίξει το κυβερνητικό σχέδιο για «επιστροφή στην κανονικότητα», καθώς ύστερα από μία δεκαετία κρίσης και δυσπραγίας υπάρχει ανάγκη να προωθηθεί επιτέλους ένα θετικό πρόγραμμα. Θεωρεί επίσης ότι η επίσπευση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός θα δώσει ώθηση στην αγορά. Θα πρέπει, όμως, να γίνει κατανοητό ότι η προηγούμενη περίοδος δημιούργησε επιχειρήσεις πολλών ταχυτήτων, πολλές από τις οποίες ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα επιβίωσης. Ειδικότερα, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και κυρίως το εμπόριο βίωσαν πολλαπλασιαστικά τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης με λουκέτα, με καταβαράθρωση τζίρων και έχοντας αντιμετωπίσει πρωτοφανή φορολογική επίθεση. Το ελληνικό εμπόριο, που εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας, είναι η ακμή του οικονομικού μέλλοντος της χώρας και μπορεί να καταστεί πολλαπλασιαστής της ανάπτυξης, εάν και εφόσον επιτραπεί στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται επί ίσοις όροις για τους ισχυρούς «παίκτες» της αγοράς, απαλλαγμένοι από τα άδικα βάρη του πρόσφατου παρελθόντος.

Άρθρο του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Γιώργου Καρανίκα στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 15/9/2019