Συνέντευξη του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη στο CNN για το παρεμπόριο: «Η μεγάλη ανοικτή πληγή της ελληνικής οικονομίας»

45652651_573966463057473_8022700988521512960_n

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης, μιλώντας στο CNN Greece για το φαινόμενο του παραεμπορίου και λαθρεμπορίου, κάνει λόγο για «συνεχή αιμορραγία της ελληνικής οικονομίας». Η ραγδαία εξάπλωση του φαινομένου, από την προμνημονιακή εποχή μέχρι και σήμερα, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αυτοτελές πρόβλημα καθώς συνδέεται άμεσα τόσο με την οικονομική κρίση, όσο και με την υπερφορολόγηση.

Οι καταστροφικές συνέπειες του παραεμπορίου στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και της καταναλωτικής ζήτησης, στοιχειοθετούνται όχι μόνο από το χρήμα που θα κατευθυνόταν στην ελληνική αγορά αλλά και από την απώλεια εσόδων σε επίπεδο φορολογικής διοίκησης, καθώς μόνο από το ΦΠΑ όπου οι απώλειες υπολογίζονται στα 4,3 δισ. ευρώ ετησίως. Το ελληνικό δημόσιο εξακολουθεί να στερείται συνολικά έσοδα ύψους τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ ετησίως λόγω του παραεμπορίου, με τον διαφυγόντα τζίρο από την αγορά να εκτιμάται από 15 έως και 17 δις. ευρώ, ενώ το 30% του συνολικού εμπορικού τζίρου είναι προϊόντα απομίμησης ή παραποίησης.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, είναι κόμβος για δύο από τις δέκα βασικές κατηγορίες προϊόντων απομίμησης που διοχετεύονται στην ευρωπαϊκή αγορά. Ειδικά για τον φωτογραφικό εξοπλισμό και τα ιατρικά μηχανήματα –κατηγορία στην οποία περιλαμβάνονται και τα γυαλιά ηλίου- η Ελλάδα είναι στην έβδομη θέση κατάταξης των χωρών προέλευσης απομιμήσεων.

Σύμφωνα με σειρά μελετών που έχει εκπονήσει το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) μέσω του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου παραβίασης των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο χάνονται περισσότερα από 48 δισ. ευρώ, δηλαδή το 7,4% του συνόλου των πωλήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι συνέπειες του φαινομένου επεκτείνονται και σε επίπεδο θέσεων εργασίας καθώς σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του EUIPO περίπου 790.000 θέσεις εργασίας χάνονται στην Ευρώπη λόγω παραεμπορίου.

Στην Ελλάδα μόνο από το λαθρεμπόριο τσιγάρων, που εντείνεται τα τελευταία δύο χρόνια, εκτιμάται ότι έχουν χαθεί περίπου 60.000 θέσεις εργασίας. Οι απώλειες από τις απομιμήσεις και την πειρατεία ξεπερνούν τις 24.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ).

Η EUIPO κατατάσσει την Ελλάδα στην 1η θέση αναφορικά με τη σχετική απώλεια θέσεων εργασίας λόγω της κυκλοφορίας προϊόντων παραποίησης/απομίμησης και στην 4η θέση σχετικά με τις απολεσθείσες πωλήσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Τα καλλυντικά και τα φάρμακα είναι οι κλάδοι που πλήττονται περισσότερο σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 20% και 12% αντίστοιχα. Το λαθρεμπόριο, που μέχρι πρότινος αποτυπωνόταν ως εικόνα με πλανόδιους «μικροπωλητές» στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, διαφοροποιείται τα τελευταία δύο χρόνια, κατά εκτίμηση της ΕΣΕΕ, των Εμπορικών Συλλόγων, του ΣΥΚΕΕΑΠ και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Το παραεμπόριο πλέον «στεγάζεται» σε καταστήματα και αποθήκες όπου τα τελευταία δύο χρόνια έχουν εντοπιστεί και κατασχεθεί εκατοντάδες χιλιάδες προϊόντα. Το «πεζοδρόμιο» των λαθραίων προϊόντων έχει μετακομίσει από τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους. Οι πλανόδιοι πλέον βρίσκονται είτε στις λεγόμενες «παραλαϊκές» -δηλαδή σε παράνομους πάγκους που στήνονται περιμετρικά των λαϊκών αγορών- είτε σε στάσεις του ΗΣΑΠ και περιφερειακές στάσεις του μετρό, σε ώρες αιχμής.