Στην τελική ευθεία οι θερινές εκπτώσεις

600800p528ednmain1409sale-bag

«Τα «καλοκαιρινά μελτέμια» έρχονται φέτος, το φθινόπωρο, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με «μποφόρ» πολλών φόρων. Τα 23,3 δις ευρώ για φόρους το αμέσως επόμενο διάστημα, εκ των οποίων τα 3,344 δις ευρώ για την καταβολή του ΕΝΦΙΑ δημιουργούν «τρικυμία» στην ελληνική αγορά. Η περίοδος των θερινών εκπτώσεων υπερβαίνει τα τελευταία 7 χρόνια της κρίσης περίπου τα 7 δις ευρώ σε τζίρο, με μόνη εξαίρεση το 2015, που ο τζίρος μειώθηκε στα 6,8 δις ευρώ, λόγω των γνωστών πρωτόγνωρων γεγονότων τον περυσινό Ιούλιο και Αύγουστο στη Χώρα μας, με κλειστές τράπεζες, capital controls, δημοψήφισμα, εκλογές, κ.ά.

Πιστέψαμε, λοιπόν, ότι φέτος με μεγαλύτερη ηρεμία στην αγορά μετά και την πρώτη αξιολόγηση, θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε στο τζίρο του 2014 και στα 7,2 δις ευρώ, αλλά η μέχρι τώρα κίνηση μας διαψεύδει. Δύσκολα θα ανατραπεί το σκηνικό που ζούμε στην αγορά από την αρχή του καλοκαιριού και ακόμα δυσκολότερα θα αναπληρωθεί ο τζίρος που αναζητούμε μέχρι το τέλος της εκπτωτικής καλοκαιρινής σεζόν στο λιανεμπόριο. 

Η μείωση του διμήνου Ιούνιου-Ιουλίου 2016 κυμαίνεται σε πανελλαδικό επίπεδο από 5-8%, με μεγάλους χαμένους τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά, τα είδη ένδυσης, ενώ παραδόξως με τόσα εκατομμύρια τουρίστες μείωση παρατηρείται και στο εμπόριο τροφίμων και ποτών. Είναι γεγονός ότι οι τουρίστες που επισκέπτονται τη Χώρα μας, είναι μέσου και χαμηλού εισοδήματος, ενώ ο εγχώριος τουρισμός είχε και φέτος μικρή διάρκεια και ένταση.

Το μόνο που μένει να αναρωτηθούμε οι μικρομεσαίοι της αγοράς, που αντέξαμε μέχρι σήμερα, είναι για πόσο ακόμα και με πόσο πιο χαμηλούς τζίρους, μπορούν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις μας, όταν φέτος οι φόροι, σε αντίθεση με τα έσοδα, είναι αυξημένοι κατά 2,5 δις ευρώ. Πιστεύαμε ότι το «κάθε πέρυσι και καλύτερα» θα αποτελούσε φέτος το καλοκαίρι εξαίρεση, ως προς τις πωλήσεις, αλλά τελικά ίσχυσε και μάλιστα με το παραπάνω στην άμεση και έμμεση φορολόγησή μας.

Τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι οι φόροι κράτησαν χαμηλά τον τζίρο κατά τη διάρκεια της εκπτωτικής αγοράς και η τουριστική κατανάλωση είναι χαμηλής εμπορικής είσπραξης. Παραταύτα, ελπίζουμε ότι το «finish» των εκπτώσεων θα μας εκπλήξει ευχάριστα».