Παρεμβάσεις ΕΣΕΕ στη συνάντηση Κοινωνικών Εταίρων με την Υπουργό Εργασίας για τα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα του νέου Νομοσχεδίου

720_108290_7cfa0ac8cf-b13f2f4242b4584a

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 28/8/17, συνάντηση των Κοινωνικών Εταίρων με την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Έφη Αχτσιόγλου, την Αναπληρώτρια Υπουργό κ. Θεανώ Φωτίου και τον Υφυπουργό κ. Τάσο Πετρόπουλο. Την ΕΣΕΕ στην συγκεκριμένη συνάντηση εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κ. Βασίλης Κορκίδης και ο Γενικός Γραμματέας κ. Γιώργος Καρανίκας οι οποίοι και κατέθεσαν υπόμνημα με τις πάγιες θέσεις για τα εργασιακά και με βελτιωτικές προτάσεις για το ασφαλιστικό.

Το κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η ενημέρωση εκ μέρους της Υπουργού για το νέο Νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή και θα προβλέπει διάφορες διατάξεις για εργασιακά θέματα και το ασφαλιστικό. Από το νομοσχέδιο «σκούπα» απουσιάζουν, όμως, οι μνημονιακές υποχρεώσεις, όπως η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και των διατάξεων για την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, οι οποίες θα κατατεθούν στη Βουλή αργότερα μαζί με τα 113 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης που θα πρέπει να εκπληρωθούν πριν το τέλος του χρόνου. Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, αφού συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, περιέχει κατά βάση διατάξεις κοινωνικού χαρακτήρα με «θετικό πρόσημο» για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, νέους επιστήμονες καθώς και εγχώριες παρεμβάσεις επιπλέον μέτρων αυστηροποίησης για την ανασφάλιστη εργασία και τη μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών.

Σε ό,τι αφορά την αδήλωτη, ανασφάλιστη, απλήρωτη και υποαμειβόμενη εργασία, η ΕΣΕΕ εξέφρασε την πάγια θέση της σύμφωνα με την κοινή πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας, των Κοινωνικών Εταίρων και του ILO.  Έθεσε, επίσης, εκ νέου, το θέμα του «εργοσήμου» καθώς και  τα φτωχά αποτελέσματα του προγράμματος του ΣΕΠΕ, το οποίο χωρίς καμία πρωτοτυπία, συνεχίζει να εστιάζει τους ελέγχους στο λιανεμπόριο, διατηρώντας παράλογα, τα εξοντωτικά πρόστιμα, όπως αυτό των 10.500 €, χωρίς ελαφρυντικά.

Με πρωτοβουλία της ΕΣΕΕ, ζητήθηκε από την Υπουργό να ενταχθούν στο παρόν νομοσχέδιο, η σχεδιαζόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις ασφαλιστικές οφειλές καθώς και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται για τον ορισμό του πόρου που συλλέγει ο ΟΑΕΔ για λογαριασμό των κοινωνικών εταίρων.  Πιο συγκεκριμένα, η άποψη της ΕΣΕΕ είναι ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων των βεβαιωμένων μέχρι 30/6/17 ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στο ΚΕΑΟ ύψους 23,3 δις ευρώ, θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει. Η δυνατότητα σύμφωνα με το άρθρο 15, του πρόσφατου νόμου του εξωδικαστικού μηχανισμού, θα δώσει ανάσα στους μικρομεσαίους  της αγοράς, ενώ κατά την ΕΣΕΕ η ΚΥΑ θα πρέπει να περιλαμβάνει και τις οφειλές άνω των 20.000 €, καθώς η ένταξη σε αυτήν πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο απλή και να γίνεται με πρωτοβουλία του οφειλέτη. Ταυτόχρονα, θα έχει και πολλά άλλα προνόμια σε σχέση με τον πιο πολύπλοκο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, αφού ο οφειλέτης εξαρτάται κατά τον μεγαλύτερο βαθμό μόνο από τον δανειστή του, εν προκειμένω τον ΕΦΚΑ και  κατ´ επέκταση το ΚΕΑΟ.

Στο πλαίσιο βελτίωσης της λειτουργικότητας του νόμου, η ΕΣΕΕ υπέβαλε προς το Υπουργείο, πρόταση που αφορά στους εμπόρους και επιχειρηματίες στις τουριστικές περιοχές, όπου το μοντέλο επιχειρηματικότητας διαφέρει σημαντικά από αυτό που επικρατεί στην υπόλοιπη Ελλάδα, αφού κατά κύριο λόγο έχει χαρακτηριστικά εποχικότητας. Για την συγκεκριμένη ομάδα επιχειρηματιών, προτείνεται η καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών να ακολουθεί χρονικά αυτήν ακριβώς την εποχικότητα με αντίστοιχες καταβολές στην αντίστοιχη περίοδο. Η υλοποίηση της πρότασής μας θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις αυτές να αντιμετωπίσουν την υπερφορολόγηση, βοηθώντας τις ταυτόχρονα να ανταποκριθούν στις δωδεκάμηνες οικονομικές απαιτήσεις, κατά την τουριστική περίοδο, οπότε και είναι ενεργές και διαθέτουν ταμείο. Αναφορικά με την εισαγωγή του ενδεχομένου προαιρετικής αυξημένης καταβολής εισφορών σε σχέση με τις τρέχουσες, σε όσους ασφαλισμένους σε εθελοντική και μόνο βάση το επιθυμούν, η ΕΣΕΕ θεωρεί αυτονόητο ότι, αυτή η αυξημένη καταβολή θα οδηγήσει αυτόματα τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους σε άμεσα, ξεκάθαρα και σαφή πλεονεκτήματα, τα οποία θα ανταποκρίνονται τόσο σε βελτιωμένη ποσοτικά σύνταξη, όσο και σε ποιοτική αναβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας. Κρίνεται μάλιστα δίκαιο, οι επιπλέον παροχές αυτής της δυνατότητας αναβάθμισης, να συμπεριλάβει και όλους τους ασφαλισμένους επιχειρηματίες και επαγγελματίες που ήδη καταβάλλουν το μάξιμουμ των ασφαλιστικών εισφορών. Επιπλέον, η ΕΣΕΕ κατέθεσε πρόταση για καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών σύμφωνα με το εισόδημα του τρέχοντος έτους, έστω με χρονική καθυστέρηση, αντί του υπολογισμού επί προηγούμενων ετών, που συνήθως δεν συμβαδίζουν με την μεταβαλλόμενη οικονομική κατάσταση του ασφαλισμένου.

Σε ό,τι αφορά τα 7 προγράμματα του ΟΑΕΔ για τους 22.500 ανέργους, η ΕΣΕΕ επιμένει σε ένα ρεαλιστικό σχεδιασμό και τη σύνδεσή τους με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και της αγοράς, ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία τους και να μετατραπούν σε μόνιμες θέσεις εργασίας. Τέλος, υπογράμμισε για άλλη μία φορά προς την κα Υπουργό την ανάγκη μόνιμης επίλυσης του προβλήματος της έγκαιρης καταβολής από τον ΟΑΕΔ, των οφειλομένων πόρων του ΛΑΕΚ στους δικαιούχους.

Μετά την συνάντηση, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε:

«… Μετά από τόσα και τόσα μνημονιακά μέτρα, τα αποτελέσματα αναφορικά με την ανασφάλιστη και υποαμειβόμενη εργασία είναι αποκαρδιωτικά για εργοδότες και εργαζόμενους. Τα ένδικα μέσα δεν είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας, όταν πράγματι δεν υπάρχουν τα χρήματα για την υποχρέωση καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών, αλλά δεν έχουμε το δικαίωμα να διαφωνήσουμε στην επιχειρούμενη ταχύτερη εκδίκαση των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης. Η αυστηροποίηση, όμως, των μέτρων θα έπρεπε να συνοδεύεται με αντικίνητρα κατά της παραβατικότητας και κυρίως με μειώσεις των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών στους συνεπείς εργοδότες. Γενικά, επί των διατάξεων του Νομοσχεδίου δεν ζητάμε κάποιες αλλαγές, αλλά βελτιωτικές προσθήκες εγχώριας έμπνευσης μεν, χωρίς εξωχώριες αντιδράσεις δε…».