Παράταση «ανάσα» ρυθμίσεων και καταβολών του ΙΚΑ – ΚΕΑΟ ζήτησε η ΕΣΕΕ

600800p528ednmaintaxisnet

Παράταση της προθεσμίας για την καταβολή της δόσης Ιουλίου των ρυθμίσεων ΙΚΑ – ΚΕΑΟ μέχρι τη Δευτέρα, 1η Αυγούστου κατά τα πρότυπα του ΟΑΕΕ, ζήτησε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με επιστολή της προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, με κοινοποίηση στον Υφυπουργό κ. Α. Πετρόπουλο και στον Διοικητή ΙΚΑ – ΚΕΑΟ κ. Δ. Καλαματιανό.

Συγκεκριμένα, το περιεχόμενο της επιστολής της Συνομοσπονδίας προς τον Υπουργό έχει ως εξής:

«Όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΕΕ, με ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του, τόσο η καταβολή του 3ου διμήνου 2016, όσο και η μηνιαία δόση ρυθμίσεων των νόμων 5152/2013 και 4321/2015, θα είναι εμπρόθεσμη προς καταβολή μέχρι και την Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016.

Αυτή όμως η σημαντική ανάσα για τους οφειλέτες που έχουν ρυθμίσει μέσω ΟΑΕΕ, δεν ισχύει για όσους έχουν κάνει ρύθμιση μέσω ΚΕΑΟ ή ΙΚΑ, όπου η καταληκτική ημερομηνία πληρωμή της δόσης Ιουλίου για τους υπόχρεους παραμένει η τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου 2016.

Για λόγους τουλάχιστον ισονομίας ανάμεσα σε όσους έχουν ρυθμίσει μέσω ΟΑΕΕ και στους οφειλέτες που έχουν ρυθμίσει μέσω ΚΕΑΟ αλλά και μέσω ΙΚΑ, θεωρούμε απαραίτητη την άμεση έκδοση εγκύκλιου κεντρικά πλέον από το Υπουργείο σας, που να ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της δόσης όσων έχουν ενταχθεί στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, την Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2016 και για όσους έχουν ρυθμίσει μέσω ΚΕΑΟ ή ΙΚΑ.  Η έκδοση της συγκεκριμένης εγκυκλίου, ενώ είναι ανέξοδη για το Δημόσιο, εντούτοις κρίνεται ιδιαίτερης σημασίας για τον επιχειρηματικό κόσμο δεδομένου ότι, θα βοηθήσει σημαντικά στην επιβίωση πολλών ρυθμίσεων, με ευνοϊκά αποτελέσματα τόσο για τους ασφαλισμένους, όσο και για τα έσοδα του κράτους».

Με την ως άνω επιστολή εκδηλώνεται η ανησυχία της Συνομοσπονδίας για την ανάγκη να κρατηθούν υπό έλεγχο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚΑ – ΚΕΑΟ, οι οποίες συνολικά έχουν εκτιναχθεί σε ανησυχητικά επίπεδα.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από την έναρξη της λειτουργίας του Κ.Ε.Α.Ο. και μέχρι τον Ιούνιο του 2016 έχουν ενταχθεί στο Κ.Ε.Α.Ο. συνολικά 125.888 οφειλέτες από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (περίπου το 25% των οφειλετών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ). Τα χρέη που διαβιβάστηκαν στο ΚΕΑΟ από τους παραπάνω οφειλέτες του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ προσεγγίζουν τα 8,89 δις ευρώ (ποσά κατά την ένταξη). Οι συνολικές εισπράξεις του ΚΕΑΟ (έως 30/6/2016) από υπόχρεους προς ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ανέρχεται στα 1,24 δις ευρώ, εκ των οποίων το 54,8% προέρχεται από ρυθμισμένες οφειλές η διατήρηση των οποίων «εν ζωή» είναι προεξάρχουσας σημασίας τόσο για το ίδρυμα όσο και για τους ασφαλισμένους, επιχειρηματίες και μη.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα ο αριθμός οφειλετών προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που έχουν διαβιβαστεί στο ΚΕΑΟ, έχει αυξηθεί κατά περίπου 17.850 ή 16,5%.  Αντίστοιχα τα χρέη έχουν αυξηθεί κατά περίπου 0,5 δις ευρώ (480 εκ. ευρώ) ή 5,7%.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση : «Σύμφωνα με στοιχεία της τριμηνιαίας έκθεσης του ΚΕΑΟ, η εκτίναξη των οφειλών που παρατηρείται δικαιολογεί το αίτημα για την παράταση της μίας ημέρας, που ζητάει η ΕΣΕΕ.
Όπως ήδη έχει αντιληφθεί η διοίκηση του ΟΑΕΕ και έχει λάβει έγκαιρα τα μέτρα της, η παράταση μπορεί να φαίνεται μικρή, εντούτοις όμως είναι καίρια για τους οφειλέτες, οι οποίο προσπαθούν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους συνολικά σε έναν ιδιαίτερα βεβαρυμένο μήνα.
Έχουμε την βεβαιότητα ότι την σημασία της ικανοποίησης του αιτήματός μας θα αντιληφθεί άμεσα και η διοίκηση του ΙΚΑ – ΚΕΑΟ και θα παράσχει στους οφειλέτες αυτήν την μικρή αλλά τόσο σημαντική «ανάσα».