«Πάγωμα» ΦΠΑ  και  δρομολογίων των πλοίων στα νησιά

dio_8470_

«…Η ΕΣΕΕ αποτιμά καταρχάς ως θετική την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για την αναστολή της εφαρμογής του μέτρου της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, που υποδέχονται το κύριο μεταναστευτικό ρεύμα (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, νησιά «άγονης γραμμής»). Είναι ενθαρρυντικό ότι, έστω και με αυτό τον τρόπο, αναγνωρίζεται η προσπάθεια των νησιωτών μας για την υποδοχή των προσφυγικών ροών και η μεγάλη πίεση που έχουν δεχθεί οι οικονομίες αυτών των περιοχών. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι η κίνηση αυτή επιλύει το γενικότερο πρόβλημα της νησιωτικής Ελλάδας, καθώς η εξομοίωση των συντελεστών ηπειρωτικών/νησιωτικών περιοχών που έχει αρχίσει να λαμβάνει χώρα ήδη από τον Οκτώβριο 2015, είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για τις οικείες οικονομίες. Γι’ αυτό, όπως έχει επανειλημμένα προτείνει η ΕΣΕΕ, είναι απαραίτητη η υλοποίηση στην πράξη του «μεταφορικού ισοδύναμου» στην ελληνική ακτοπλοΐα και η αξιοποίηση των μαρίνων και των μικρών καρνάγιων σε διάφορα νησιά για την επισκευή διαφόρων ειδών πλοίων και μικρών σκαφών με κίνητρο την απαλλαγή από ΦΠΑ.

Σε ό,τι αφορά στην απεργία της ΠΝΟ, είναι γεγονός ότι έχουν αρχίσει να  δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα τροφοδοσίας στα νησιά, δεδομένου ότι εξαντλούνται τα αποθέματα φαρμάκων, καυσίμων και τροφίμων, ενόψει μάλιστα των εορτών. Παράλληλα, σημαντικές ποσότητες αγροτικής παραγωγής, από και προς τα νησιά, κινδυνεύουν να καταστούν ακατάλληλες για κατανάλωση.

Η ΕΣΕΕ θεωρεί τις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΝΟ απόλυτα δικαιολογημένες και τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ τους και ενάντια στην άδικη αύξηση της φορολόγησης του εισοδήματος 27.000 Ελλήνων ναυτικών, που στην πλειοψηφία τους φέρνουν συνάλλαγμα στη χώρα μας. Το ελληνικό εμπόριο παρακάμπτει το γεγονός, ότι το λιμάνι του Πειραιά από τα αλλεπάλληλα προβλήματα σε πλοηγίδες, ρυμουλκά και απεργίες, δημιουργεί ανεπανόρθωτες ζημιές στις επιχειρήσεις και προτείνει, τουλάχιστον να δρομολογηθούν, το Σαββατοκύριακο «πλοία ασφαλείας», ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Η ΕΣΕΕ κάνει έκκληση στην ΠΝΟ για συναίνεση και ζητά να δοθεί επιλεκτικά άδεια απόπλου σε ορισμένα δρομολόγια πλοίων, κυρίως ως ένδειξη σεβασμού προς τους κατοίκους των νησιών και διευκόλυνσης τής ήδη δύσκολης χειμερινής διαβίωσής τους παραμονές μάλιστα εορτών…»