Η φορο-καταιγίδα ανυπέρβλητο εμπόδιο στην επιβίωση των μικρομεσαίων

Το 2016 ήταν ακόμα μία χρονιά δυσκολιών και δυσπραγίας για το εμπόριο. Η περίοδος της κρίσης έχει εκ των πραγμάτων παγιώσει ένα έντονα ασφυκτικό πλαίσιο που δεν αφήνει πολλά περιθώρια ανάκαμψης. Οι Έλληνες έμποροι προσπαθούν διαρκώς να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, ωστόσο χρειάζονται και την έμπρακτη στήριξη των κυβερνώντων.

Η φορο-καταιγίδα, ένα μόνιμο στοιχείο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και η ανυπαρξία ρευστότητας θέτουν ανυπέρβλητα εμπόδια στην επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Εάν θέλουμε να μιλάμε για επανεκκίνηση της ανάπτυξης, είμαστε υποχρεωμένοι να συγκροτήσουμε ένα σχέδιο ανάπτυξης ευρείας συναίνεσης, το οποίο θα δεσμεύει κάθε κυβέρνηση.

Και το κυριότερο θα πρέπει να ανοίξει άμεσα ευρύς διάλογος γι αυτά τα θέματα. Στο πλαίσιο αυτό, ελπίζουμε ότι το 2017 θα είναι μία χρονιά αφετηρία για την ανάκαμψη του ελληνικού εμπορίου.

Αποτελεί πεποίθησή μας ότι η οικονομική πολιτική του τόπου χρειάζεται να γυρίσει σελίδα από τη λιτότητα, τις περικοπές εισοδήματος και την υπερφορολόγηση και να περάσει σε ελαφρύνσεις και σε μία στρατηγική στήριξης των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων, αντί του αφανισμού των μικρών και του αφελληνισμού των μεγάλων.

Ο πολιτικός κόσμος του τόπου και πρωτίστως η κυβέρνηση της χώρας οφείλει πολλά στους Έλληνες πολίτες, που αδιαμαρτύρητα αποδέχθηκαν όλες τις συνέπειες της λαίλαπας της κρίσης, που δέχτηκαν να φτωχύνουν οι ίδιοι, που αναγκάστηκαν να πτωχεύσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για να μην πτωχεύσει και επίσημα η χώρα το 2010. Οφείλει να επαναφέρει την ελληνική κοινωνία στην κανονικότητα και να ανατάξει την οικονομία.

Να οργανώσει την πορεία για ένα σύγχρονο και άξιο κράτος, όχι κράτος-εργοδότη, αλλά κράτος-πάροχο δημοσίων υπηρεσιών στον πολίτη. Να δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας στο εξωτερικό και πολιτικής σταθερότητας στο εσωτερικό. Να σεβαστεί και να στηρίξει έμπρακτα την ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα.

Να αναστρέψει το εσωτερικό κλίμα δυσφορίας και θυμού και να διασφαλίσει ότι οι θυσίες μας οκτώ ετών και ο κόπος πολλών γενεών Ελλήνων δεν θα πάνε χαμένα.

Αυτές είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτικών στους πολίτες, οι οποίες και πρέπει κάποια στιγμή να ικανοποιηθούν. Η αντοχή της μικρομεσαίας εμπορικής επιχείρησης έχει φτάσει στα όριά της.

Χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο με στόχο τη στήριξη και την ανάπτυξη της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και για την επίτευξη του σκοπού αυτού καλούμε την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, με ουσιαστικό και διαφανή διάλογο, να συνεννοηθούν με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς του τόπου.

Αυτή είναι η προσδοκία του ελληνικού εμπορίου και της ΕΣΕΕ από το 2017 και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν οι προσπάθειές μας.

Άρθρο Προέδρου ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη για την ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 24/12/2016