Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου

600800p528ednmain1435afisa-esee-new

Φίλη/ε Πρόεδρε,

Αγαπητή/έ Συνάδελφε,

Είναι γνωστό ότι, από το 2005, η 22η Σεπτεμβρίου κάθε έτους καθιερώθηκε επίσημα από την Ελληνική Πολιτεία, ως η «Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου».

Έκτοτε, γιορτάζεται ως μία ημέρα κατά την οποία το Ελληνικό Εμπόριο τιμά την ιστορία του και την παράδοσή του, προβληματίζεται για το παρόν και σχεδιάζει το μέλλον. Το ελληνικό εμπόριο, ένας από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, έχει προσφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη και την προκοπή αυτού του τόπου. Η εμπορική δραστηριότητα συνυφασμένη με τη φυσιογνωμία του Έλληνα, υπήρξε το αποκούμπι εκατομμυρίων συμπατριωτών μας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, αποτέλεσε παράγοντα πολιτισμού και εξωστρέφειας και συνέβαλε καταλυτικά στη διαμόρφωση και στη μακροημέρευση του ελληνικού αναπτυξιακού μοντέλου σε όλες τις διαφορετικές του εποχές και εκδοχές.

Σήμερα, το ελληνικό εμπόριο είναι ένας από τους σημαντικότερους εργοδότες στην χώρα, απασχολούσε και απασχολεί κοινωνικές ομάδες που αντιμετώπιζαν προβλήματα και προ κρίσης – γυναίκες και νέους – και αποτελεί επαγγελματική διέξοδο για χιλιάδες συμπολίτες που «χτυπήθηκαν» από την κρίση της τελευταίας επταετίας. Ακόμη και σήμερα, οι εμπορικοί δρόμοι σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας συνιστούν σημείο συνάντησης και τοπικής αναφοράς, οι εμπορικές επιχειρήσεις είναι σημαντικοί κόμβοι διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, οι Εμπορικοί Σύλλογοι συστήματα πλατιάς συμμετοχής και κύριοι πυλώνες της τοπικής οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι, ένδεκα χρόνια μετά την πρώτη Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου η κατάσταση στην αγορά είναι εντελώς διαφορετική.  Η μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση των τελευταίων χρόνων έπληξε δραματικά τον κλάδο μας. Οι εμπορικές επιχειρήσεις έζησαν την μεγάλη πτώση των τζίρων τους, αντιμετώπισαν την παντελή έλλειψη ρευστότητας, υπέστησαν τεράστιες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις και σε πολλές περιπτώσεις οδηγήθηκαν σε λουκέτο. Η πραγματική οικονομία δοκιμάστηκε ποικιλοτρόπως και μειώθηκε δραστικά ως μέγεθος, μεταβλήθηκαν καταναλωτικές συνήθειες και επιχειρηματικές στρατηγικές, παγιώθηκε ένα αρνητικό κλίμα στην αγορά. Η αγωνία της επιβίωσης κυριαρχεί στις προσωπικές και επαγγελματικές μας ζωές, η εξασφάλιση της επόμενης ημέρας είναι το ζητούμενο κάθε εμπόρου, η αίσθηση ότι οι εξελίξεις υπερβαίνουν την ευσυνείδητη ατομική μας προσπάθεια οδηγεί σε αναπόφευκτες εσωστρέφειες. Από την άλλη πλευρά, όμως, ο έλληνας έμπορος έχει μάθει να ζει με την πίεση και το ρίσκο. Έχει πηγαίο δαιμόνιο και γνωρίζει καλά το αντικείμενό του. Προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες και προϊόντα και μπορεί να προσαρμόζεται στις απότομες μεταβολές της αγοραστικής κίνησης. Για επτά χρόνια δίνουμε έναν άνισο αγώνα που κράτησε, ωστόσο, ζωντανούς πολλούς από εμάς και μας έδωσε τη δυνατότητα να αισιοδοξούμε για καλύτερες ημέρες.

Η ΕΣΕΕ σε όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης έφερε τα αιτήματα και τις αγωνίες των ελλήνων εμπόρων στα κέντρα λήψης αποφάσεων, στα κυβερνητικά fora, στις διαβουλεύσεις και στα κάθε λογής συνέδρια.  Προσπαθεί με πείσμα και επιμονή, με συγκεκριμένες προτάσεις και λογικές λύσεις να συμβάλλει στην αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων των επιχειρήσεων. Με σταθερότητα και χωρίς κομματικές εξαρτήσεις, με στοιχεία και τεκμηρίωση, έχοντας ως στόχο την επιβίωση και την ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.  Καθόρισε ακόμη και την κύρια ατζέντα του Πρωθυπουργού στην φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο οποίος πρόβαλλε τα δικά μας τρία προαπαιτούμενα επιβίωσης των ΜΜΕ ως στόχους της κυβερνητικής πολιτικής.

Η πρώτη πρόταση αφορά στη θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού «ακατάσχετου» αλλά ουσιαστικά «τροφοδότη λογαριασμού» της επιχείρησης για πληρωμή υποχρεώσεων στο δημόσιο και άλλων λειτουργικών εξόδων με σύνδεση του εν λόγω λογαριασμού από εισπράξεις με χρήση πλαστικού χρήματος και e-banking.

Η δεύτερη πρόταση αφορά σε μία βελτιωμένη έκδοση της «βοήθειας» από τη ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία. Ζητούμενο είναι η άμεση αναστολή της ισχύος των δυσμενών προϋποθέσεων απένταξης των οφειλετών που άρχισαν να εφαρμόζονται από 1-7-2016, καθώς και διάσωση της υφιστάμενης ρύθμισης των 100 δόσεων μέχρι το τέλος του 2017.

Η τρίτη πρόταση είναι η πάγια, πλέον, πρότασή μας για «πάγωμα» και κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΑΕΕ και αφαίρεση από τον υπολογισμό της αναλογικής σύνταξης ως ασφαλιστικού χρόνου.  Και οι τρεις προτάσεις μας αποτελούν κεντρικά σημεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους δανειστές και ελπίζουμε ότι, στο τέλος, θα πρυτανεύσει η λογική και θα υλοποιηθούν.

Αγαπητή/έ Συνάδελφε,

Δυστυχώς και εφέτος, μεσούσης της κρίσης και της εξαντλητικής για όλους μας συνεχιζόμενης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, με το εθνικό μας προϊόν να συρρικνώνεται επί 8 πλέον χρόνια,  με τους τραπεζικούς κρουνούς ερμητικά κλειστούς και την κατανάλωση σε ελεύθερη πτώση, με χιλιάδες επιχειρήσεις να έχουν κλείσει και με εμάς, τις οικογένειές μας, τους φίλους και γνωστούς μας σε καθεστώς καθημερινής αγωνίας, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για εορτασμούς αντάξιους της μεγάλης σημασίας του εμπορίου για την κοινωνία και την χώρα γενικότερα.

Εφέτος δεν έχει αποφασισθεί καμία κεντρική εκδήλωση από την ΕΣΕΕ, πέρα από την επισήμανση στο πανελλήνιο του συμβολισμού της «Ημέρας Ελληνικού Εμπορίου» και της συμβολής του κλάδου μας στην ανάπτυξη και στην απασχόληση.  Ωστόσο, ενθαρρύνουμε τις Ομοσπονδίες και τους Εμπορικούς Συλλόγους ή μεμονωμένα τα μέλη μας να δραστηριοποιηθούν στις περιοχές τους, προκειμένου να αναδειχθεί το εμπόριο γενικά ή η συγκεκριμένη επιχείρηση ειδικά.  Αξιοποιήστε αυτήν την ευκαιρία, εκδίδοντας ανακοινώσεις ή διοργανώνοντας ότι εσείς θεωρείτε προσφορότερο για τους συναδέλφους και την αγορά σας.  Γιορτάζουμε στις 22 Σεπτεμβρίου και προσπαθούμε να αισιοδοξούμε για το μέλλον!

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ εύχεται χρόνια πολλά σε όλες και όλους σας, στους ηρωικούς εμπόρους της χώρας, στις οικογένειες μας, καθώς και στους υπαλλήλους, στους πελάτες και στους συνεργάτες μας.  Ας ελπίσουμε ότι, του χρόνου οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες για έναν εορτασμό μεγάλο, όσο και η σημασία του εμπορίου.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος                                                                    Ο Γενικός Γραμματέας

Βασίλης Κορκίδης                                                         Γιώργος Καρανίκας