Επιστολή ΕΣΕΕ προς τα αρμόδια Υπουργεία για τις απαιτήσεις και τα δικαιώματα των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες

600800p528ednmainkalamata-kakokairia-3-744×420

Έχοντας εκτιμήσει πλέον τις συνέπειες των ανυπολόγιστων καταστροφών που έχουν συντελεστεί στην Μεσσηνία και στον Δήμο Θερμαϊκού της Θεσσαλονίκης και την ανάγκη να διασωθούν οι τοπικές επιχειρήσεις και αγορές, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας απέστειλε προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κατρούγκαλο την κάτωθι επιστολή:

«Οι πληγές που προκάλεσαν οι πρόσφατες καταιγίδες και πλημμύρες στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Μεσσηνία (ακόμη και στην πόλη της Καλαμάτας) και στον Δήμο Θερμαϊκού της Θεσσαλονίκης, είναι σημαντικές και θα κάνουν καιρό να επουλωθούν.  Πολλές από τις επιχειρήσεις μέλη μας έχουν μεγάλες απώλειες τόσο σε τζίρο όσο και σε υλικό, ενώ είναι αντιμέτωπες με σημαντικά έξοδα που δεν είχαν προϋπολογίσει.  Παράλληλα, οι πλημμυρισμένοι χώροι και οι καταστροφές των δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών υποβαθμίζουν συνολικά την τοπική αγορά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμη και η συνέχιση της λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται τοπικά.

Για να μη συμβεί αυτό, σας παρακαλούμε να προχωρήσετε στην νομοθέτηση των εξής μέτρων υπέρ των πληγεισών επιχειρήσεων, με χρονικό ορίζοντα ισχύος τουλάχιστον 6 μηνών:

·         Αναστολή καταβολής του ΦΠΑ και των άλλων παρακρατούμενων φόρων.

·         Αναστολή δόσεων του φόρου εισοδήματος, των ληξιπρόθεσμων χρεών τους και των δόσεων ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο.

·         Αναστολή καταβολής του ΕΝΦΙΑ για τις επιχειρήσεις με ιδιόκτητους χώρους.

·         Αναστολή της καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ.

·         Αναστολή των πάσης φύσεως πλειστηριασμών.

·         Αναστολή της υποχρέωσης καταβολής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τις Τράπεζες που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις.

·         Αναστολή εκτέλεσης εξωστικών δικαστικών αποφάσεων.

·         Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία.

·         Ρύθμιση για την καταβολή των οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος.

·         Αναστολή της καταβολής δημοτικών φόρων και τελών.

·         Ενημέρωση του συστήματος του TAXISNET με ειδικό πρόγραμμα για τις πληγείσες περιοχές που θα αίρει τον αυτοματοποιημένο χαρακτηρισμό φόρων και τελών ως ληξιπρόθεσμων και την παρεπόμενη επιβάρυνσή τους με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Δεδομένου και του ειδικού ενδιαφέροντος που γενικότερα έδειξε η Κυβέρνηση για τις δοκιμαζόμενες περιοχές, σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την άμεση ισχύ των παραπάνω ευεργετικών ρυθμίσεων, ώστε να βοηθηθούν οι τοπικές επιχειρήσεις να ξεπεράσουν το σοκ της καταστροφής των περιοχών που λειτουργούν και έτσι να προστατευθούν οι τοπικές αγορές.

Παράλληλα με τα παραπάνω, ζητάμε, στο μέτρο του δυνατού, συντόμευση του χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την απόδοση της αποζημίωσης προς επιχειρήσεις για τις ζημιές που έχουν υποστεί από θεομηνίες, πυρκαγιές κλπ.  Η αρμοδιότητα έχει μεταβιβαστεί στην Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας με την ΥΑ οικ3648/387/2011 και η αποζημίωση καλύπτει σημαντικό ποσοστό της συνολικά εκτεθείσας ζημίας εξοπλισμού και υποδομών, όπως έχει καταγραφεί από την τοπική Επιτροπή Εντοπισμού.  Προς το παρόν, αυτές οι αποζημιώσεις φτάνουν στις επιχειρήσεις με καθυστέρηση μερικών ετών, μη βοηθώντας με τον τρόπο αυτό στην διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους».