Δήλωση Προέδρου ΕΣΕΕ και ΕΒΕΠ κ. Βασίλη Κορκίδη

600800p528ednmainsak_9128

Μια νέα συμφωνία για την Απασχόληση προτείνει η ΕΣΕΕ στη συνάντηση των προέδρων των Επιμελητηρίων με τον Υπουργό Εργασίας, βασισμένη στο πάγιο αίτημα επιδότησης της απασχόλησης αντί της ανεργίας

Στην παρούσα συγκυρία όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι έχει διαμορφωθεί μία κατάσταση η οποία φέρνει πλέον αντιμέτωπη την κοινωνία με την οικονομία. Ανάμεσα στις κυριότερες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η ανάγκη για άμεση μείωση της ανεργίας και  για χάραξη του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΕΕ προτείνει μία νέα συμφωνία για την απασχόληση μεταξύ κοινωνικών εταίρων, Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ η οποία να διέπεται από την αρχή επιδότησης της απασχόλησης αντί της ανεργίας  και της διατήρησης ενεργών πολιτών αντί γενεές ανέργων και ιδιαίτερα σε ευαίσθητες ηλικίες όπως νέων από 18-24 ετών αλλά και μεγαλύτερων άνω των 50 ετών.

Επειδή πολλές φορές η πραγματικότητα μας εφοδιάζει με καλές πρακτικές, αξίζει να αναφερθεί η πρόσφατη συνεργασία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και ΟΑΕΔ για το σχεδιασμό και την ωρίμανση δράσεων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, οι οποίες ενσωματώνουν καινοτομίες ικανές να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους. Θεωρούμε ότι αυτή ευκαιρία για συνεργασία θα πρέπει να συνεχιστεί και να διευρυνθεί περαιτέρω, καθώς όταν ετοιμάζονται δράσεις για την αγορά, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να ξέρεις τις ανάγκες της και το πώς θα την προσεγγίσεις, πράγμα που διασφαλίζεται με τη συμμετοχή των εργοδοτών και εργαζομένων.

Πέρα από το ζήτημα των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, όμως, πιστεύουμε  ότι υπάρχει μεγάλο πεδίο για συνεργασία σε ζητήματα διάγνωσης, ρύθμισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων. Θεωρούμε ότι είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες για την συστηματοποίηση της συνεργασίας αυτής, με αλλαγές που θα συναποφασιστούν από όλες τις πλευρές ώστε να βελτιωθούν τα διαθέσιμα προγράμματα του ΟΑΕΔ δίνοντας ουσιαστικά κίνητρα απασχόλησης για τις επιχειρήσεις. Η ΕΣΕΕ, τέλος, επιμένει σε ελκυστικές πολιτικές απασχόλησης, ώστε οι αυτοαπασχολούμενοι να γίνουν εργοδότες, δημιουργώντας τουλάχιστον μια νέα θέση εργασίας και οι μικρομεσαίοι εργοδότες να προσλάβουν από έναν άνεργο, αφού οι περισσότερες από τις 600.000 Μμε επιχειρήσεις είναι αυτές που θα τονώσουν την απασχόληση.

Αρχεία προς λήψη

Πρόταση ΕΣΕΕ για νέο πρόγραμμα ΟΑΕΔ

Δεδομένα Αποτύπωσης Αγοράς εργασίας