Γιώργος Καρανίκας: Πρέπει να ανοίξουμε «πόλεμο» στις πελατειακές πρακτικές, στη γραφειοκρατία, στην πολυνομία

20190223-ESEE-NK-6210

Πιο τολμηρές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση, ώστε το εμπόριο και οι ΜμΕ να «ανεβάσουν ταχύτητα» ζητά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας, τονίζοντας, πάντως ότι οι ως τώρα κινήσεις της κυβέρνησης ήταν στη σωστή κατεύθυνση.

Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς κρίνετε ως επιχειρηματίας τις έως τώρα κινήσεις της κυβέρνησης για την οικονομία;

Η κυβέρνηση έδειξε προετοιμασμένη στο πεδίο της φορολογίας και προσπάθησε να φανεί συνεπής σε σχέση με τις προεκλογικές τις εξαγγελίες. Οι κινήσεις της ήταν στοχευμένες προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή τη φορολογική ελάφρυνση επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Ωστόσο εμείς θα επιθυμούσαμε αυτές οι παρεμβάσεις να ήταν πιο τολμηρές καθώς το εμπόριο και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα πρέπει να ανεβάσουν γρήγορα ταχύτητα για να καλύψουν το χαμένο έδαφος των Μνημονίων. Επίσης, στα εργασιακά έγιναν ορθές κινήσεις άρσης ορισμένων στρεβλώσεων που εγκλώβιζαν την επιχειρηματικότητα. Όσον αφορά στα δημοσιονομικά, είναι κατανοητό πως το οικονομικό επιτελείο έχει επιλέξει μία βήμα προς βήμα προσέγγιση με τους θεσμούς για την μείωση του στόχου των υψηλών πλεονασμάτων. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό εφικτό τόσο πιο ισχυρός θα είναι ο αναπτυξιακός παλμός της οικονομίας.

Η ΕΣΕΕ πρόσφατα κατέθεσε πακέτο προτάσεων «φορο-λογικής μεταρρύθμισης» προς το υπουργείο Οικονομικών. Μπορείτε να μας περιγράψετε συνοπτικά τι προτείνει η Συνομοσπονδία;

Πιστεύουμε ότι η «επιστροφή στην κανονικότητα» περνά μέσα από την άρση παράλογων και άδικων διατάξεων που έπλεξαν τον «ιστό» της υπερφορολόγησης σε βάρος των ΜμΕ τα προηγούμενα χρόνια. Προτείναμε λοιπόν μέτρα χωρίς δημοσιονομικό κόστος που θα δώσουν ανάσα στην αγορά και η εφαρμογή τους μπορεί να επιταχύνει τις επόμενες φορο-ελαφρύνσεις. Τέτοια μέτρα είναι: Η επαναφορά του αφορολόγητου αποθεματικού για επανεπενδυόμενα κεφάλαια, η μεταβίβαση οικογενειακής επιχείρησης για λόγους υγείας ή συνταξιοδότησης σε συγγενή Α’ βαθμού χωρίς φορολογική επιβάρυνση, η εφαρμογή του ήδη προβλεπόμενου «ειδικού επιχειρηματικού λογαριασμού» με προστασία και έναντι των κατασχέσεων, καθώς και η αναθεώρηση του καθολικού χαρακτήρα στην εφαρμογή της αναστολής του ΑΦΜ. Ζητάμε επιπλέον να καταργηθεί ο αναχρονιστικός θεσμός των τεκμηρίων διαβίωσης και να αντικατασταθεί από σύγχρονες μεθόδους ηλεκτρονικής διασταύρωσης των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων. Πρέπει επίσης να προχωρήσει άμεσα η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και μετά την εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων να προχωρήσει σταδιακά η ηλεκτρονική τιμολόγησης (e-invoicing) ανάμεσα στις επιχειρήσεις και μεταξύ επιχειρήσεων-Δημοσίου. Είναι τέλος καιρός να επανέλθει σε ισχύ ο διοικητικός συμβιβασμός και η διοικητική επίλυση των διαφορών, ενώ πρέπει να συντμηθεί δραστικά ο απαιτούμενος χρόνος της δικαστικής κρίσης, εφόσον κάποιος καταφύγει στο δικαστήριο.

Αν μπορούσατε ως πρόεδρος της ΕΣΕΕ να κάνατε μια νομοθετική παρέμβαση για τις επιχειρήσεις που εκπροσωπείτε, ποια θα ήταν αυτή;

Για προφανείς λόγους δικαιοσύνης και ισότητας, πρώτον θα επανέφερα το αφορολόγητο για τους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες και δεύτερον, θα καταργούσα άμεσα το τέλος επιτηδεύματος, το πιο άδικο, οριζόντιο μέτρο των μνημονίων που επιβάλλεται χωρίς διάκριση σε όλους τους επιτηδευματίες. Η εξαγγελία της κυβέρνησης για σταδιακή μείωσή του τα από το 2021 και μετά σημαίνει πως οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα εξακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια να επιβαρύνονται από 650 ευρώ έως και 1000 ευρώ το χρόνο. Ακόμη και για κάθε ξεχωριστό υποκατάστημα μια επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει επιπλέον 600 ευρώ. Ελπίζω να βρεθεί συντομότερα ο δημοσιονομικός χώρος που θα επιτρέψει την κατάργησή του.

Σήμερα, ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά;

Σαφώς σήμερα στην αγορά υπάρχει καλύτερη ψυχολογία, δεν έχει όμως ακόμη καταγραφεί μία αξιοσημείωτη άνοδος στο τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων. Τα εισοδήματα των νοικοκυριών δεν έχουν δει ως τώρα σαφή βελτίωση γι αυτό και δεν έχει αλλάξει σημαντικά η αγοραστική συμπεριφορά των πολιτών. Ουσιαστικά, τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι καταναλωτές διακατέχονται από μία συγκρατημένη αισιοδοξία, αναμένοντας το πότε θα δουν έμπρακτη βελτίωση στην καθημερινότητά τους μέσα από την απόδοση των πολιτικών της κυβέρνησης.

Ποια τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σήμερα;

Εκτός από την υπερφορολόγηση, όπου μιλήσαμε για την ανάγκη αποφασιστικών και τολμηρών αλλαγών, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ταλανίζονται από την έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδότησης. Οι τράπεζες είναι ιδιαίτερα απασχολημένες με το να λύσουν το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» και εξακολουθούν να χρηματοδοτούν τις ΜμΕ με το σταγονόμετρο. Δεν νοείται πραγματική οικονομία χωρίς τραπεζική ρευστότητα. Την ίδια ώρα επιβάλλουν υπέρογκες χρεώσεις και προμήθειες για ηλεκτρονικές συναλλαγές, επιβαρύνοντας μάλιστα περισσότερο τους αδύναμους «παίκτες» της αγοράς. Ήρθε η ώρα ο τραπεζικός τομέας να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί για την ανάπτυξη της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

Η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια, τα capital controls ήρθησαν, τι πρέπει να γίνει για να αναπτυχθεί ισχυρά η οικονομία της χώρας;

Η χώρα εξέρχεται λαβωμένη από έναν πολυετή οικονομικό πόλεμο που είχε θύματα κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα ευάλωτα οικονομικά στρώματα των πολιτών. Οφείλουμε ως κράτος και ως κοινωνία να διδαχθούμε από τα λάθη που μας έφεραν στο χείλος της καταστροφής και να τα αποφύγουμε στο μέλλον. Πρέπει λοιπόν τώρα να ανοίξουμε «πόλεμο» στις πελατειακές πρακτικές, στη γραφειοκρατία, στην πολυνομία, στη διαφθορά, στην αργή απονομή της δικαιοσύνης. Το κράτος οφείλει να γίνει αρωγός της υγιούς επιχειρηματικότητας, να ενισχύσει την εξωστρέφεια, την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Χρειαζόμαστε ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο που θα προσελκύει επενδύσεις και θα ωθεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Όλες οι κυβερνήσεις από την έναρξη της κρίσης και εντεύθεν έχουν κάνει λόγο για την αναγκαιότητα εκπόνησης ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για τη χώρα. Ποιο θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι αυτό;

Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς ισχυρό εμπόριο και δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις Το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας μας λοιπόν πρέπει να θέτει στο επίκεντρο τρόπους διεύρυνσης και επέκτασης της δραστηριότητας των ΜμΕ σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε για μία ισχυρή πρωτογενή παραγωγή, για τις νέες ευκαιρίες στην ενέργεια και τα logistics, το πώς εκμεταλλευθούμε την κυκλική οικονομία και θα αναστρέψουμε το brain drain σε brain gain, χωρίς να έχουμε δημιουργήσει το χώρο και το ρόλο που θα έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλα αυτά. Σε αντίθετη περίπτωση, η ανάπτυξη θα παραμείνει ευάλωτη και η διάχυσή της περιορισμένη.

Συνέντευξη του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Γιώργου Καρανίκα στη Free Sunday, 26/10/2019