Συζήτηση για τις κινητήριες δυνάμεις του ψηφιακού μετασχηματισμού του λιανικού εμπορίου, στο διαδικτυακό συνέδριο της ΕΣΕΕ

FutureofRetail2040-

Άδωνις Γεωργιάδης, Υπ.Ανάπτυξης και Επενδύσεων: «ο συνολικός τζίρος των επιχειρήσεων θα αυξηθεί από το άθροισμα των πωλήσεων στο ψηφιακό κανάλι και στο φυσικό κατάστημα».

Με την επαναλειτουργία μέρους των καταστημάτων λιανικής πώλησης, τις προηγούμενες ημέρες, η ΕΣΕΕ διοργάνωσε το διαδικτυακό συνέδριο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του λιανικού εμπορίου, αναδεικνύοντας τη νέα τάση ψηφιοποίησης της αγοράς, η οποία επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Το πρόγραμμα του διαδικτυακού συνεδρίου περιλάμβανε τρεις βασικές θεματικές, τις οποίες ανέλυσαν 12 ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ συμμετείχε και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ.Άδωνις Γεωργιάδης.

Αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού στο λιανικό εμπόριο.

Στην πρώτη συζήτηση εξετάστηκε το ζήτημα της επανακατάρτισης και της αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού του λιανικού εμπορίου, όπου οι Λουκάς Ζαχείλας, Επικεφαλής Τομέα Συστημάτων και Θεσμών ΕΕΚ του CEDEFOP, Γιάννης Γραμματικός, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής της Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων, των Δανείων Ιδιωτών & Μικρών Επιχειρήσεων και των Συστημάτων Πληρωμών Λιανικής Τραπεζικής στην Τράπεζα Πειραιώς και Δημήτρης Πρίφτης, Διευθυντής ΚΑΕΛΕ / ΕΣΕΕ, ανέλυσαν την αναγκαιότητα για δημιουργία νέων δεξιοτήτων των ανθρώπων που εργάζονται στο λιανικό εμπόριο, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στη νέα πραγματικότητα της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών.

Διακαναλική προσέγγιση του λιανικού εμπορίου.

Το δεύτερο πάνελ, στο οποίο συμμετείχαν ο Δημήτρης Κορνιώτης, Global Marketing Solutions, της Facebook, ο Ηλίας Σούσης, Headof Domestic Market Google and Youtube Greece, Cyprus & Malta και η Ευτυχία Μισαηλίδου, Account Planning Director, Τhe Jones, επικεντρώθηκε στη διακαναλική προσέγγιση του λιανικού εμπορίου, αναλύοντας τις νέες εμπορικές στρατηγικές που πρέπει να αναπτύξουν οι επιχειρήσεις, έτσι ώστε να δημιουργήσουν τις συνθήκες πολυκαναλικής πώλησης και εξυπηρέτησης των καταναλωτών.

Το μέλλον του λιανικού εμπορίου.

Η τρίτη θεματική αφορούσε τη συζήτηση για το μέλλον του λιανικού εμπορίου, στο οποίο η Δ/ντρια ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ,  κα ΒάλιαΑρανίτου, συνομίλησε με τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ, κ.Γιώργο Καρανίκα, τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, κ.Άδωνι Γεωργιάδη, τον Jacques Creyssel, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της FIRA, τη Δάνα Ελευθεριάδου, Επικεφαλής της Ομάδας Προηγμένων Τεχνολογιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΓΔ Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ), τον Marco Bianchini, Συντονιστή του “DigitalforSMEs” Global Initiative του OECD και τον Christian Verschuren, Γενικό Διευθυντή του EuroCommerce.

Γ.Καρανίκας, Πρόεδρος ΕΣΕΕ: ‘Θέλουμε από την πολιτεία να αγκαλιάσει το ψηφιακό μέλλον του εμπορίου δίνοντας μας εφόδια που θα μας επιτρέψουν να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί’.

O Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ.Γιώργος Καρανίκας, σημείωση ‘είναι προφανές ότι η ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων προηγήθηκε της πανδημικής κρίσης η οποία έγινε καταλύτης για την μετεξέλιξη τους και αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Για την ελληνική κοινωνία και οικονομία το λιανεμπόριο είναι μια κρίσιμη μεταβλητή από την μακροημέρευση του οποίου κρίνεται το μέλλον χιλιάδων οικογενειών, το ύψος των κρατικών εσόδων η ασφάλεια στο κέντρο των πόλεων, η κοινωνική συνοχή πολλών τοπικών. Το μέλλον του ελληνικού λιανεμπορίου είναι και το μέλλον της ελληνικής αγοράς. Δεν ωφελεί ούτε την οικονομία μας ούτε την κοινωνία μας η δαιμονοποίηση των μικρών επιχειρήσεων. Πρέπει να εργαστούμε για την νέα μορφή που θα έχουν τα εμπορικά καταστήματα και οι εμπορικές πιάτσες. Θέλουμε από την πολιτεία να αγκαλιάσει το ψηφιακό μέλλον του εμπορίου δίνοντας μας εφόδια που θα μας επιτρέψουν να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί. Από την πλευρά μας η ΕΣΕΕ θα ξεκινήσει μια εκστρατεία ενίσχυσης του ψηφιακού μετασχηματισμού των μικρών επιχειρήσεων’.

Α.Γεωργιάδης, Υπ.Ανάπτυξης και Επενδύσεων: ‘Μετά τον Απρίλιο, η εικόνα στην αγορά θα ομοιάζει αρκετά με τη φυσιολογική’.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνης Γεωργιάδης, μιλώντας στο συνέδριο της ΕΣΕΕ, τόνισε πως η κυβέρνηση ενθαρρύνει και παρακολουθεί τη συντελούμενη ψηφιοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου, κάνοντας αναφορά στο πρόγραμμα επιδότησης δημιουργίας ηλεκτρονικού καταστήματος από εμπορικές επιχειρήσεις, που ανακοινώθηκε πρόσφατα. Σημείωσε σχετικά, ότι στη νέα προγραμματική περίοδο το λιανικό εμπόριο θα ενισχυθεί για τον ψηφιακό του μετασχηματισμό με το καινούργιο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Υποστήριξε πως δεν υπάρχει λόγος «πανικού» από την ταχύτητα του ψηφιακού μετασχηματισμού καθώς ο συνολικός τζίρος των επιχειρήσεων στο μέλλον θα αυξηθεί από το άθροισμα των πωλήσεων στο ψηφιακό κανάλι και στο φυσικό κατάστημα. Ο Υπουργός υπογράμμισε τη συμβολή των φορέων της αγοράς και ειδικά της ΕΣΕΕ στην απόφαση της κυβέρνηση για επανεκκίνηση του λιανεμπορίου από τις 18 Ιανουαρίου. Σημείωσε πως τα μέτρα τηρούνται σε μεγάλο βαθμό από τους εμπόρους, και εκτίμησε ότι από τον Απρίλιο και μετά η εικόνα στην αγορά και στην καθημερινότητα θα ομοιάζει αρκετά με τη φυσιολογική, αν και η πανδημία, όπως είπε, θα παραμείνει για καιρό.

Το διαδικτυακό συνέδριο της ΕΣΕΕ, με τίτλο ‘Οι κινητήριες δυνάμεις του ψηφιακού μετασχηματισμού του λιανικού εμπορίου’, αποτελεί το πρώτο από μια σειρά συνεδρίων που διοργανώνει η ΕΣΕΕ, μέσα από την πλατφόρμα esee-digital.gr, με στόχο την αποτύπωση των σημερινών δεδομένων του λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα καθώς και την ανάδειξη των βέλτιστων λύσεων για τον μετασχηματισμό της αγοράς, τα επόμενα χρόνια.

Photo_Georgiadis_Synedrio_ESEE Photo_Karanikas_Synedrio_ESEE