Συνάντηση της ΕΣΕΕ με τον Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ

photo

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2020, συνάντηση του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Γιώργου Καρανίκα και του Γενικού Γραμματέα κ. Νίκου Μπόνη με το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον βουλευτή, Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αλέξη Χαρίτση, και τους βουλευτές κ.κ. Χάρη Μαμουλάκη Αναπληρωτή Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Γιάννη Σαρακιώτη, Αναπληρωτή Τομεάρχη Έρευνας και Τεχνολογίας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης, στην οποία παραβρέθηκαν τα αρμόδια στελέχη της ΕΣΕΕ, τέθηκαν οι επικαιροποιημένες θέσεις και προτάσεις της ΕΣΕΕ προς την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, για την αντιστροφή των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης Covid-19 στην οικονομία.

Διεξοδικά συζητήθηκαν σημαντικά θέματα, όπως μεταξύ άλλων:

  • Η απεμπλοκή της έννοιας της πληττόμενης επιχείρησης από τους ΚΑΔ και ο καθορισμός της βάσει συγκριτικών στοιχείων τζίρου σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
  • Ο ορισμός της εποχικής εμπορικής επιχείρησης και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας ως προς αυτήν.
  • Η ανάγκη επέκτασης των μέτρων που λαμβάνονται για τον τουρισμό στις πληττόμενες εποχικές εμπορικές επιχειρήσεις.
  • Η θεσμοθέτηση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού που θα συνδεθεί με τα POS και θα τροφοδοτεί βασικές υποχρεώσεις της επιχείρησης.

Εκτενής συζήτηση έγινε και για το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης  των επιχειρήσεων από τις Περιφέρειες, μέσω των ΠΕΠ, οι όροι του οποίου εμμέσως αποκλείουν από την ενίσχυση της ρευστότητας τις επιχειρήσεις που δεν έχουν εργαζόμενους.

Στα ως άνω θέματα υπήρξε συμφωνία και αναγνώριση της ανάγκης ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με βάση την πραγματική ζημία που υπέστησαν από την πανδημία, ενώ παράλληλα συμφωνήθηκε να υπάρξει στο μέλλον συνεργασία, μεταξύ ΕΣΕΕ και Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για τις εμπορικές επιχειρήσεις μετά από το πιο δύσκολο καλοκαίρι των τελευταίων ετών και ενόψει ενός ακόμη πιο δύσκολου φθινοπώρου και χειμώνα.