STOP σε νέα ρύθμιση για χρέη προς Εφορίες & Ταμεία έως 120 δόσεις

Οι εκπρόσωποι των Θεσμών τήρησαν αρνητική στάση στα σχέδια της κυβέρνησης που επιδίωκε να φέρει μέχρι το τέλος του έτους στη Βουλή, μια νέα έκτακτη ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών (Εφορία & Ασφαλιστικά Ταμεία) σε έως και 120 δόσεις για μισθωτούς – συνταξιούχους και επιτηδευματίες που δεν μπορούσαν να ενταχθούν στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό. Σύμφωνα με πηγές, οι άνθρωποι των δανειστών περιορίστηκαν στην έως τώρα πορεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, καθώς αποτελούν μέρος της πρώτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ενώ η έγκριση για διεύρυνση του Ν. 4469/2017 μετατίθεται για αργότερα, παρατείνοντας έτσι την αγωνία χιλιάδων υπόχρεων. Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών αποχώρησαν χωρίς να πάρουν στα χέρια τους τις εισηγήσεις της ελληνικής πλευράς για τη διεύρυνση του Εξωδικαστικού σε μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες, που εξαιτίας τεχνικών λόγων δεν μπορούν να υπαχθούν στη διαδικασία των 120 δόσεων.

Η εκτίμησή τους για την έως σήμερα πορεία του Εξωδικαστικού είναι θετική, αναγνωρίζοντας πως μετά από τις πρώτες δυσκολίες, πλέον ο ρυθμός ανεβαίνει. Αν η τάση αυτή επιβεβαιωθεί και το Δεκέμβριο, τότε ανοίγει ο δρόμος για την παράταση της προθεσμίας υπαγωγής επιχειρήσεων, επαγγελματιών και αγροτών στο ευνοϊκό πλαίσιο των 120 δόσεων. Η απόρριψη, τουλάχιστον προσωρινά, μίας νέας ρύθμισης έγκειται στο γεγονός πως με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει “τρύπα” στα έσοδα του Προϋπολογισμού, διευρύνοντας τις οφειλές σε Εφορίες και Ασφ. ταμεία (ξεπερνούν τα 135 δις ευρώ), από τη στιγμή που πολλοί φορολογούμενοι περιμένοντας μια ευνοϊκότερη ρύθμιση οφειλών θα σταματήσουν να ανταποκρίνονται στις συμβατικές υποχρεώσεις τους. Οι τεχνοκράτες των Θεσμών εμμένουν στη θέσπιση κοινών κανόνων και αυστηρών τεκμηρίων, περιουσιακών και εισοδηματικών, με το ΔΝΤ να εξακολουθεί να διατηρεί την πλέον άτεγκτη στάση, υιοθετώντας την άποψη πως όσοι έχουν έστω μικρές καταθέσεις ή κύρια κατοικία, δεν θα πρέπει να εντάσσονται στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Κι αυτό γιατί τα συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα εκμεταλλεύονται τις εν λόγω ρυθμίσεις για να λαμβάνουν φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες συνεχίζοντας τις παρελκυστικές τακτικές τους.

* Τι και ποιους θα αφορούσε η νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών:
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη ρύθμιση θα εντάσσονταν μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, επιτηδευματίες με μπλοκάκια και επιχειρήσεις που έχουν κλείσει τα βιβλία τους, καθώς και επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες αλλά δεν μπορούσαν να ενταχθούν στον Εξωδικαστικό, καθώς δεν πληρούσαν τη βασική προϋπόθεση, να υπάρχει δηλαδή τουλάχιστον σε μία χρήση κερδοφορία. Το σχέδιο που συζητούσαν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας με τους δανειστές στηρίζονταν πάνω στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό αλλά με απλούστερα κριτήρια που δεν θα αποκλείουν όσους πραγματικά αδυνατούν να εξοφλήσουν τα παλιά χρέη τους προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η πάγια ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών σε 12 μηνιαίες δόσεις προς το δημόσιο θα παρέμενε ως έχει. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός θα αφορούσε κυρίως μικροοφειλέτες με χρέη 3.000 έως 5.000 ευρώ που αποτελούν και την πλειονότητα, ενώ ο αριθμός των δόσεων ενδεχομένως να έφτανε ακόμη και τις 120. Ο χαρακτήρας της ρύθμισης θα ήταν έκτακτος, θα υπήρχε δηλαδή μόνο μία φορά δικαίωμα υπαγωγής και θα ήταν πιο διευρυμένη και απλούστερη σε σχέση με παλιότερες, με σκοπό να εισρεύσουν περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία.

* Προϋποθέσεις ένταξης
Οι οφειλέτες μισθωτοί, συνταξιούχοι ή επιτηδευματίες θα έπρεπε να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και το χρέος τους προς το Δημόσιο να έχει συγκεκριμένη αναλογία σε σχέση με το εισόδημά τους ή την αξία της περιουσίας. Ουσιαστικά, επιδιώκεται η θέσπιση κοινών κανόνων με αυτούς που ισχύουν για τους αυτοαπασχολουμένους που έχουν ήδη το δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση του Εξωδικαστικού συμβιβασμού. Περαιτέρω, προβλέπονταν πως θα έπρεπε να εξυπηρετούνται κανονικά οι υποχρεώσεις του τρέχοντος έτους ή τουλάχιστον να έχουν τακτοποιηθεί μέχρι την έναρξη της έκτακτης ρύθμισης που θα ισχύσει, για χρέη που έχουν δημιουργηθεί μέχρι το τέλος του 2017. Επίσης η ρύθμιση θα αφορά αποκλειστικά όσους δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Για όσους θα συνέχιζαν να είχαν χρέη στο Δημόσιο ακόμα και το 2018, πριν από την ένταξή τους στη ρύθμιση των 120 δόσεων θα έπρεπε να τα ρυθμίσουν μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων. Βασική παράμετρος για την υπαγωγή των οφειλετών στη ρύθμιση θα ήταν η εξόφληση ή η ρύθμιση των τρεχουσών οφειλών, δηλαδή του φετινού ΕΝΦΙΑ ή του Φόρου Εισοδήματος για το 2018  (χρήση 2017), του ΦΠΑ ή των ασφαλιστικών εισφορών.