Ψηφιακή Ενημερωτική Εκδήλωση της ΕΣΕΕ

FB_IMG_1608312292931

«MyDATA: Ψηφιακός εκσυγχρονισμός της φορολογικής διοίκησης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων»

Η από την 1η Ιανουαρίου 2021 υποχρεωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μέσα από την πλατφόρμα MyDATA της ΑΑΔΕ αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα στο ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, το οποίο ταυτόχρονα επιταχύνει την αναγκαία προσαρμογή των εμπορικών επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή, καθώς αλλάζει τη καθημερινή τους λειτουργία και τις σχέσεις τους με τη φορολογική διοίκηση. Ενόψει όμως της υποχρεωτικής υιοθέτησης προβάλλουν ερωτήματα ως προς τον τρόπο, το χρόνο και τις τεχνικές προδιαγραφές που απαιτούνται από τις επιχειρήσεις για την εναρμόνιση με τα νέα ψηφιακά δεδομένα. Επιπρόσθετες δυσκολίες και προκλήσεις προκαλούν στην αγορά – και ακόμη εντονότερα στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις – οι σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και τα παρατεταμένα lockdown.

Με στόχο να εξηγηθούν όλες οι παράμετροι της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και της πλατφόρμας MyDATA και να απαντηθούν τα ερωτήματα που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο, η ΕΣΕΕ διοργάνωσε σήμερα, Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, ψηφιακή ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο: «MyDATA: Ψηφιακός εκσυγχρονισμός της φορολογικής διοίκησης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Την εκδήλωση παρακολούθησαν μέλη του Δ.Σ της ΕΣΕΕ, καθώς και Πρόεδροι Ομοσπονδιών και Εμπορικών Συλλόγων από ολόκληρη τη χώρα. Τα εξειδικευμένα στελέχη της ΑΑΔΕ παρουσίασαν τον τρόπο λειτουργίας, τις απαιτήσεις και τα φορολογικά κίνητρα που έχει θεσπίσει η Πολιτεία για τη χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, τόσο για τους εκδότες όσο και για τους λήπτες των ηλεκτρονικών τιμολογίων. Επίσης, δόθηκαν απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας τόνισε πως «τα ηλεκτρονικά βιβλία θα ενισχύουν τη διαφάνεια των συναλλαγών και θα εδραιώσουν την αξιοπιστία στη σχέση της Φορολογικής Διοίκησης με τις επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα θα λειτουργήσουν ως μηχανισμός οικειοθελούς συμμόρφωσης και πρόληψης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, αλλά και διευκόλυνσης των συνεπών επιχειρήσεων στην επιστροφή των φόρων που δικαιούνται. Εξ αρχής η ΕΣΕΕ έχει επισημάνει τη σημασία της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, τόσο ως «εργαλείο» ψηφιακού μετασχηματισμού της φορολογικής διοίκησης και των επιχειρήσεων όσο και ως μέσο προστασίας του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά. Λόγω όμως της τρέχουσας ιδιαίτερα δύσκολης συγκυρίας ο εμπορικός κόσμος εκτιμά πως θα πρέπει η υποχρεωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μέσα από την πλατφόρμα MyDATA να παραταθεί ως τις 31 Μαρτίου 2021, όπως έγινε και με τη διαδικασία απόσυρσης των ταμειακών μηχανών. Επιπρόσθετα, στους ιδιοκτήτες των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα της όσο το δυνατόν φθηνότερης λύσης ηλεκτρονικής τιμολόγησης με εφαρμογή εγκατεστημένη στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, που αντιμετωπίζει σήμερα νέα, σοβαρά οικονομικά προβλήματα, λόγω της πανδημίας».

Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Γιώργος Πιτσιλήςσημείωσε ότι «πρόκειται για μία μεταρρύθμιση που έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί εξ ολοκλήρου από τα στελέχη της ΑΑΔΕ. Το νέο ψηφιακό πλαίσιο για τη διαβίβαση των παραστατικών δεν καταπολεμά μόνο τη φοροδιαφυγή, αλλά ταυτόχρονα εξυπηρετεί τις επιχειρήσεις. Καθίσταται πλέον εφικτή η προσυμπλήρωση δηλώσεων και παύει να είναι υποχρεωτική η υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών. Έχουμε ήδη δρομολογήσει μία λύση τιμολόγησης μέσα από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, η οποία αφορά επιχειρήσεις με συγκεκριμένο τζίρο και έως έναν αριθμό παραστατικών. Από την 1η Οκτωβρίου που ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή, 1,4 εκ. παραστατικά έχουν παραληφθεί από την ΑΑΔΕ και έχουν συνδεθεί πάνω από 33.000 επιχειρήσεις. Για την  ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω Πιστοποιημένου Παρόχου Ηλεκτρονικής Τιμολόγησηςέχουν δοθεί σημαντικά φορολογικά κίνητρα και λύνει προβλήματα που αφορούν την άμεση διαβίβαση και τη διασταύρωση των δεδομένων. Βεβαίως έχουμε επίγνωση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο βρισκόμαστε, γι’ αυτό και δεν προβλέπονται κυρώσεις στην παρούσα συγκυρία. Αν τυχόν πάμε στη λογική κάποιας ολιγόμηνης παράτασης, αυτό σημαίνει πως και τα παραστατικά του χρονικού διαστήματος της παράτασης θα πρέπει να μπουν αργότερα στο σύστημα».

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Γιώργος Χριστόπουλος, εκπρόσωπος τύπου της ΠΟΦΕΕ.