Προσεχείς Αποφάσεις Αντιπεριφερειαρχών για τις Κυριακές έτους 2021

TEL-logo-esee-01

Σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4177/2013, πλησιάζει η ενεργοποίηση της αρμοδιότητας του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη, να αποφασίζει με αιτιολογημένη απόφασή του την λειτουργία των καταστημάτων της περιοχής του σε καθορισμένες Κυριακές, σύμφωνα με τις τοπικές ιδιαιτερότητες που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα της κάθε περιοχής (συνήθως για εορταστικούς ή τουριστικούς λόγους).

Η απόφαση εκδίδεται μετά από διαβούλευση με τους Εμπορικούς Συλλόγους και ορίζει με σαφή τρόπο τόσο τις περιοχές όσο και τις Κυριακές, που επιτρέπεται η λειτουργία των τοπικών καταστημάτων.

Η αναθεώρηση της σχετικής απόφασης του Αντιπεριφερειάρχη μπορεί να γίνει κάθε χρόνο τον μήνα Δεκέμβριο και ισχύει για το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της. Σε περίπτωση μη έκδοσης απόφασης διατηρείται σε ισχύ η προηγούμενη ρύθμιση μέχρι την αντικατάστασή της από νεότερη.

Σύμφωνα με την παραπάνω ρύθμιση, στις περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, οι Αντιπεριφερειάρχες είχαν σπεύσει το 2013 να εκδώσουν αποφάσεις, οι οποίες, όπως γνωρίζουμε, σπάνια χρησιμοποιήθηκαν από τις τοπικές κοινωνίες, πλην όμως ποτέ δεν είχαν πάψει σύμφωνα με τα ως άνω να ισχύουν.

Συνακόλουθα, «ανασύρθηκαν» ξαφνικά αποφάσεις Αντιπεριφερειαρχών του 2013 και χρησιμοποιήθηκαν από μεγάλες επιχειρήσεις (πχ. Jumbo, Lidl) σε διάφορες περιοχές της χώρας για να ανοίγουν τα καταστήματά τους τις Κυριακές, φέτος την άνοιξη και το καλοκαίρι, χωρίς οι τοπικοί Εμπορικοί Σύλλογοι ή οι αρμόδιες περιφερειακές αρχές να μπορούν να κάνουν κάτι γι’ αυτό.

Για το λόγο αυτό, σας συστήνουμε να προχωρήσετε άμεσα στον αναγκαίο σχεδιασμό και να έρθετε σε επαφή με τον αρμόδιο για την περιοχή σας χωρικό Αντιπεριφερειάρχη (δηλαδή αυτόν που συμπίπτει με τον τέως Νομάρχη), ώστε μέσα στον ερχόμενο Δεκέμβριο, να εκδώσει νέα απόφαση, η οποία είτε θα ακυρώνει την υφιστάμενη, είτε θα την επικαιροποιεί, ορίζοντας άνοιγμα των καταστημάτων στις περιοχές και κατά τις Κυριακές που προτείνει και συμφωνεί ο κάθε Εμπορικός Σύλλογος.

Από την διαδικασία εξαιρούνται εκ του νόμου και για το χρονικό διάστημα Μαΐου – Οκτωβρίου ο Δήμος Αθηναίων, περιοχές του Δήμου Πειραιά και του Νότιου Τομέα Αθηνών, καθώς και το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.  Δυνητικά πάντως, μπορεί να εκδοθεί απόφαση του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη και για τις ως άνω περιοχές για το διάστημα Νοεμβρίου – Απριλίου και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το έχουν υπόψη τους οι τοπικοί Εμπορικοί Σύλλογοι.