Περιορισμός της πώλησης διαρκών προϊόντων από τις λαϊκές αγορές

TEL-logo-esee-01

Προς
Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων
κ. Άδωνη Γεωργιάδη
Ενταύθα

Κοιν.:  –   Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νίκο Παπαθανάση
–   Γενικό Γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη

Θέμα: Περιορισμός της πώλησης διαρκών προϊόντων από τις λαϊκές αγορές 

Κύριε Υπουργέ,

Στο πλαίσιο του νέου lockdown που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό και ήδη ισχύει, η χώρα μοιράζεται σε 4 ειδών περιοχές, επιτήρησης, αυξημένου κινδύνου, πολύ αυξημένου κινδύνου και μητροπολιτικές.

Ειδικότερα για τις περιοχές, πρώτον αυτές του πολύ αυξημένου κινδύνου (στις οποίες περιλαμβάνεται και η Αττική), όπου τα καταστήματα δεν λειτουργούν καθόλου και δεύτερον για τις μητροπολιτικές περιοχές, όπου τα καταστήματα λειτουργούν μόνο με την μέθοδο click away, θέλουμε έγκαιρα να θέσουμε υπόψη σας την πρότασή μας για μια επιβεβλημένη εκ μέρους σας παρέμβαση, που θα αποτρέψει τη δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού.

Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στις λαϊκές αγορές, στις οποίες επιτρέπεται, παράλληλα με τα είδη γης και θάλασσας, να πωλούνται και διαρκή προϊόντα όπως ενδύματα, υποδήματα, εσώρουχα, είδη σπιτιού, γυαλιά ηλίου, εργαλεία κλπ., τη στιγμή που τα εξειδικευμένα καταστήματα πώλησης των ίδιων ειδών θα παραμείνουν υποχρεωτικά κλειστά με κρατική εντολή.

Ωστόσο, οι λαϊκές αγορές εξακολουθούν να λειτουργούν, προκειμένου να εφοδιάζουν τον κόσμο με τρόφιμα στις συνθήκες lockdown και όχι να διαθέτουν στους καταναλωτές προνομιακά τα παραπάνω προϊόντα, η πώληση των οποίων αυτομάτως θέτει τους κλειστούς συναδέλφους μας σε σαφές ανταγωνιστικό μειονέκτημα.

Είναι ανάγκη λοιπόν να επαναληφθεί η ίδια μέριμνα που λήφθηκε και για τα σούπερ μάρκετ και να απαγορευτεί άμεσα και για τις λαϊκές αγορές το δικαίωμα να προμηθεύουν το καταναλωτικό κοινό με διαρκή προϊόντα.

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας υπερασπίστηκε από την αρχή τα δημόσια μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, ακούγοντας όμως κάθε μέρα τα προβλήματα και τις αγωνίες των εμπόρων απ’ όλη τη χώρα και προτείνοντας συνεχώς γόνιμες και εποικοδομητικές λύσεις, τις οποίες, όπως στη πράξη αποδείχθηκε, η Κυβέρνηση αργά ή γρήγορα κάνει δεκτές.

Ελπίζουμε το ίδιο να γίνει και με το παραπάνω αίτημα που υποβάλλουμε, για να διαφυλαχθούν οι ήδη εύθραυστες ισορροπίες της αγοράς και να διατηρηθεί το επιχειρηματικό κεφάλαιο της χώρας ακέραιο.