Η ίδρυση της ΕΣΕΕ δεν ήταν μια απλή διαδικασία. Ουσιαστικά, είναι η κατάληξη μιας μακράς διαδρομής που ξεκίνησε από τον 19ο αιώνα, όταν έκαναν την εμφάνιση τους οι πρώτοι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι που δραστηριοποιήθηκαν στην χώρα. Έτσι, η ΕΣΕΕ δημιουργήθηκε από τη συνεργασία των μεγάλων τοπικών Εμπορικών Συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική κοινωνία από τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, οι οποίοι στην πορεία του χρόνου αναζήτησαν στενότερη μεταξύ τους επικοινωνία και συνένωση των δυνάμεων τους, για την αντιμετώπιση των κοινών τους προβλημάτων και, γενικότερα, των ζητημάτων του εμπορίου.

Ο πρώτος Εμπορικός Σύλλογος συστήνεται το 1865 στη Σύρο, με την ονομασία «Εταιρία των Ελευθεριών του Εμπορίου», και ακολουθεί το 1900 στον Πειραιά, το 1902 στην Αθήνα, και το 1904 στην Πάτρα. Η ισχυρή τοπική διάσταση του εμπορικού συλλόγου τον αναδεικνύει σε σημείο αναφοράς για την οικονομική και κοινωνική ζωή κάθε περιοχής και ταυτόχρονα του δίνει το κύρος και τη δυνατότητα να συμμετέχει στη διαμόρφωση πολιτικών τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο.

1959Παρ όλα αυτά, υπάρχει προσπάθεια διαμόρφωσης και ενός ενιαίου σχήματος εθνικής δικτύωσης, η οποία τελεσφορεί στις 21 Μαΐου το 1959 όπου συγκαλείται στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς η πρώτη πανελλαδική σύσκεψη προέδρων εμπορικών συλλόγων, με την οποία συγκροτείτε το Συντονιστικό Συμβουλίου Ελλάδος.

Το Συντονιστικό Συμβούλιο συνιστά την πρώτη κεντρική και οργανωμένη έκφραση του εμπορικού συνδικαλισμού στη χώρα η οποία εκφράζεται από τα επτά αρχικά μέλη και σταδιακά επεκτείνεται με τη συμμετοχή και άλλων εμπορικών συλλόγων.

Η Ένωση Εμπορικών Συλλόγων Ελλάδος, ο προπομπός της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, ιδρύεται στο Πανελλήνιο Εμπορικό Συνέδριο που διοργανώνεται στην Ξάνθη στις 23 και 24 Μαΐου το 1986.

Τη νομική βάση για την ίδρυση της ΕΕΣΕ θέτει ο νόμος 1712/1987, με τον οποίο τίθενται οι βάσεις για τον οργανωτικό εκσυγχρονισμό και τον εκδημοκρατισμό των επαγγελματικών οργανώσεων.

1987Σκοπός της ίδρυσης της Ένωση είναι η ανάπτυξη και διάδοση του συνδικαλιστικού πνεύματος στην εμπορική τάξη, η γενίκευση της συμμετοχής στις πρωτοβάθμιες οργανώσεις και κυρίως η συνένωση όλων των εμπόρων σε μία ενιαία τριτοβάθμια οργάνωση.

Η Ένωση είναι αποτέλεσμα αγώνα αλλά και προσωπικών θυσιών των εμπόρων που πρωτοστάτησαν κατά την οκταετία που είχε παρέλθει από την ίδρυσή της. Οι συνθήκες της δράσης της είναι αντίξοες, παρόλα αυτά κατορθώνει να μεταφέρει τη φωνή της εμπορικής τάξης στα κέντρα αποφάσεων και να σταθεί συμπαραστάτης των εμπόρων.

Πρωταρχικός στόχος της δράσης της ΕΕΣΕ είναι πάντα η δημιουργία του τριτοβάθμιου οργάνου ενώ για τις εμπορικές επιχειρήσεις η βασική στόχευση αφορά στον εκσυγχρονισμό τους ενόψει και των διαδικασιών της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

1994Το 1994 η Ένωση Εμπορικών Συλλόγων Ελλάδος ολοκληρώνει τον πιο σημαντικό κύκλο της συνδικαλιστικής ζωής της και δίνει την σκυτάλη σε ένα ανώτερο όργανο με μεγαλύτερο κύρος και δυνατότητες παρέμβασης, την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Η συγκρότηση του τριτοβάθμιου οργάνου είναι πλέον γεγονός.

Οι πρωτοβουλίες της ΕΣΕΕ προς την οικοδόμηση μιας μακροπρόθεσμης εμπορικής πολιτικής, από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας της, αναδεικνύει την ισχύ και την αποτελεσματικότητα της ΕΣΕΕ στο νέο περιβάλλον.

Η τριτοβάθμια οργάνωση του εμπορίου είναι πάντα παρούσα στα μεγάλα γεγονότα στο εσωτερικό της χώρας καθώς εκπροσωπεί τα ελληνικό εμπόριο ακόμα και σε κομβικές ευρωπαϊκές οργανώσεις. Η πλούσια δράση της δείχνει ότι η αντιμετώπιση των παλαιών προβλημάτων γινόταν με ένα βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον.
Από τις πρώτες πρωτοβουλίες της ΕΣΕΕ το 1995 είναι το Κέντρο Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου, ως κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης.

Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον το οποίο σηματοδοτείται από σημαντικές εξελίξεις, με κορυφαία την ένταξη της χώρα στη ΟΝΕ, η ΕΣΕΕ πρωτοστατεί σε δράσεις ενημέρωσης και προετοιμασίας των εμπόρων για την είσοδο του ενιαίου νομίσματος ενώ παράλληλα ισχυροποιεί την θέση της στο κεντρικό πολιτικό διάλογο αυξάνοντας σταδιακά και σταθερά την αναγνωσιμότητα της.

Η ΕΣΕΕ από πολύ νωρίς αντιλαμβάνεται την ανάγκη της επιστημονικής τεκμηρίωσης των θέσεων της ενώ παράλληλα ξεκινάει τις προσπάθειες να καλύψει το επιστημονικό και βιβλιογραφικό κενό στην παρακολούθηση των εξελίξεων στο εμπορικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Κατ αυτόν τον τρόπο, η πρώτη δημόσια παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου για το έτος 2001 πραγματοποιείται τον Απρίλιο του 2002 στην Παλαιά Βουλή, παρουσία προσώπων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.

Η παρουσίαση της Έκθεσης στέφεται με απόλυτη επιτυχία, καλωσορίζεται ένθερμα από όλους τους κοινωνικούς εταίρους και την πολιτική εξουσία και συνεχίζει έως σήμερα αδιάλειπτα να αποτελεί θεσμό για το ελληνικό εμπόριο.

Τα χρόνια που ακολουθούν ενισχύουν τη θέση της ΕΣΕΕ σε όλο το φάσμα του κοινωνικοπολιτικού πεδίου, με τη συμμετοχή της ΕΣΕΕ σε όλους τους θεσμούς κοινωνικού διαλόγου για θέματα όπως απασχόληση, οικονομία, κοινωνική πολιτική.

Παράλληλα, η ανάγκη επιστημονικής υποστήριξης αναγνωρίζεται με τον πιο σαφή τρόπο το 2007 όπου ιδρύεται το Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών. Εφ εξής, η Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου αποτελεί κοινό πνευματικό τέκνο της ΕΣΕΕ και του ΙΝΕΜΥ.

Την ίδια περίοδο η ΕΣΕΕ καθιερώνει το 2005 τον εορτασμό της Ημέρας Ελληνικού Εμπορίου στις 21 Σεπτεμβρίου, με επίσημη τελετή στο Ζάππειο , ενώ το 2007 διεξάγεται Συνέδριο, το οποίο αναδεικνύει τον ρόλο του εμπορίου στο νέο περιβάλλον και την σημασία του για την απασχόληση και την βελτίωση της επιχειρηματικότητας.

Οι βάσεις έχουν δοθεί και η ΕΣΕΕ θέλει να στρέψει τη στρατηγική της φανερά πλέον στην κεφαλαιοποίηση της θέσης της για τη βελτίωση του εμπορικού περιβάλλοντος, όταν ξεκινά η οικονομική κρίση στη χώρα.
Πρόκειται για μία περίοδο που επηρεάζει έως σήμερα όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού και πολιτικού πεδίου άρα αναπόφευκτα θέτει ένα νέο πλαίσιο για τη δράση της ΕΣΕΕ.

Το έργο που ήδη επιτελείτο συνεχίζεται αμείωτο από το νεοϊδρυθέν ΙΝΕΜΥ. Μεγάλο όπλο της Συνομοσπονδίας σε αυτή την περίοδο είναι η διαρκής κατάθεση τεκμηριωμένων προτάσεων και αντιπροτάσεων σε όλους τους αρμόδιους φορείς λήψης αποφάσεων. Το ελληνικό εμπόριο αποδεικνύει μεγάλη υπευθυνότητα τοποθετούμενο επί του συνόλου των ζητημάτων με προτάσεις και υλικό τεκμηρίωσης που ενισχύουν την αξιοπιστία του ως θεσμικό συνομιλητή.

Πέρα όμως από τις προτάσεις η Συνομοσπονδία αποδεικνύει την ικανότητα της να οργανώνει και να πραγματοποιεί δυναμικές κινητοποιήσεις ενώ προσπαθεί στις νέες αντίξοες συνθήκες να παρέχει διαρκώς υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικές σε συναδέλφους σε όλη τη χώρα.

Σε αυτή την πορεία, και μετά από 19 χρόνια από την ίδρυση της ΕΣΕΕ, τα όργανα διοίκησης επιδεικνύουν τη σοφία να διαπιστώσουν έγκαιρα την ανάγκη ανανέωσης του φορέα, αναδιοργανώνοντας την ΕΣΕΕ και εξορθολογίζοντας της εσωτερικής της λειτουργίας.

2014Στο Συνέδριο στη Κυλλήνη τον Απρίλιο του 2014, το κορυφαίο όργανο εκπροσώπησης των εμπόρων ανοίγει εκείνη την τομή που οδηγεί την ΕΣΕΕ στην νέα εποχή, με το όνομα Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας θέτοντας τις βάσεις για τα επόμενα χρόνια της λειτουργίας της.

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η μετεξέλιξη της ΕΣΕΕ είναι πλέον πραγματικότητα.

a