Επιστολή ΕΣΕΕ προς Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή παράτασης των επιταγών

TEL-logo-esee-01

Θέμα: Καθυστερήσεις στην εφαρμογή της παράτασης των επιταγών

Κύριε Υπουργέ,

Με το άρθρο 35 του ν. 4753/2020, εγκαινιάστηκε η –κατά 75 ημέρες- νέα προστασία των επιταγών των επιχειρήσεων, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του Covid-19, η οποία ισχύει αφενός αυτομάτως για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή, αφετέρου μέσω ενός συνδυασμού πληττόμενου ΚΑΔ και μειωμένου τζίρου για όσες από τις επιχειρήσεις έχουν πληγεί.

Παρά το γεγονός όμως ότι ο νόμος έχει δημοσιευτεί από τις 18 τρέχοντος, η προβλεπόμενη Υπουργική Απόφαση που θα καθορίσει τους πληττόμενους ΚΑΔ δεν έχει ακόμα εκδοθεί. Ως αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης, η διάταξη επίσημα δεν «λειτουργεί» ακόμα, η σχετική πλατφόρμα αναγγελίας δεν έχει αναρτηθεί από την ΔΙΑΣ ΑΕ και οι Τράπεζες βρίσκουν ευκαιρία και πιέζουν τους εκδότες των επιταγών να προχωρήσουν σε άμεσες πληρωμές, με λογικό επακόλουθο την διόγκωση της ανασφάλειας στην αγορά για το τι τελικά ισχύει.

Για τους λόγους αυτούς, θεωρούμε ότι επείγει η άμεση έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό των ΚΑΔ και μάλιστα με αυξημένο περιεχόμενο, το οποίο επιτρέπει ο νόμος προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργικότητα και η αποτελεσματικότητα της διάταξης, ως εξής:

  1. Το συγκριτικό χρονικό διάστημα αναφοράς Απριλίου – Σεπτεμβρίου που χρησιμοποιείται για την διαπίστωση της μείωσης του τζίρου κατά 50% (2019 – 2020) πρέπει να συμπεριλάβει και τον φετινό Μάρτιο, μήνα στον οποίο εντάθηκαν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών και επιβλήθηκε το πρώτο πανελλαδικό lockdown.
  2. Το ποσοστό μείωσης τζίρου 50% θεωρούμε ότι είναι υπερβολικό και θα πρέπει να περιοριστεί στο 30%, δυνατότητα που μπορεί να ασκηθεί με την Υπουργική Απόφαση.
  3. Το χρονικό διάστημα των 6 εργασίμων ημερών που προβλέπεται για την αναγγελία των επιταγών στην πλατφόρμα της ΔΙΑΣ είναι μικρό και ο όγκος των αξιογράφων που πρέπει να αναγγελθούν είναι μεγάλος. Προτείνουμε, το σχετικό χρονικό διάστημα να αυξηθεί στις 10 εργάσιμες ημέρες.

Τέλος, πρέπει, παράλληλα με τα ως άνω, να ασκηθεί η ανάλογη πίεση προς την ΔΙΑΣ ΑΕ, ώστε να αναρτηθεί άμεσα η πλατφόρμα αναγγελίας των επιταγών των επιχειρήσεων που ήδη είναι κλειστές με κρατική εντολή και δεν οφείλουν να περιμένουν τον καθορισμό ΚΑΔ.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω προτάσεών μας, αναμένουμε την θετική ανταπόκρισή σας και την άμεση έκδοση της προβλεπόμενης Υπουργικής Απόφασης, καθώς η σχετική αβεβαιότητα περί του τι μέλλει γενέσθαι με τις επιταγές των επιχειρήσεων εντείνεται και αυτό μόνο καλό και χρήσιμο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί για την μελλοντική λειτουργία των επιχειρήσεων και την ισορροπία στην αγορά.