Εκδήλωση παρουσίασης ιστορικού Λευκώματος από την ΕΣΕΕ και τον ΕΕΣΠ

cover-EX-PATRAS-

“Η Ιστορία του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Πάτρας”

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Απριλίου στην Πάτρα η παρουσίαση του Λευκώματος «Η Ιστορία του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Πάτρας», από την  Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας και τον Εμπορικό & Εισαγωγικό Σύλλογο Πάτρας. Στην ξεχωριστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», η επιχειρηματική κοινότητα της πόλη παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ξετυλίγεται μπροστά της,  μέσα από τις σελίδες και την επιστημονική επεξήγηση του Λευκώματος, η σημαντική ιστορία της πόλης και ο ιδιαίτερα επιδραστικός ρόλος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου.

Το Λεύκωμα, μέσα από την αναλυτική περιγραφή της οικονομικής ζωής της Πάτρας και των διαχρονικά πολύπλευρων δράσεων του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου, μεταφέρει νοερά τους αναγνώστες σε μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ήδη από το 1868, είχε ιδρυθεί  ο Εμπορικός Σύλλογος «Ερμής». Ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών ιδρύθηκε το 1904 και είχε αποφασιστική συμβολή σε μια σειρά από ζητήματα του εμπορίου, όπως ήταν η διεκδίκηση της Κυριακάτικης Αργίας και η οργάνωση της συλλογικής εκπροσώπησης των εμπόρων σε πανελλαδική κλίμακα.

Βασική επιλογή των μελών του ΕΕΣΠ υπήρξε πάντα η ενεργή συμμετοχή σε πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες της Πάτρας, η οποία συμβολικά εκφράζεται από την ύπαρξη του εμβληματικού κτηρίου του Συλλόγου στο κέντρο της πόλης. Η ενεργός συμμετοχή του Συλλόγου στην τοπική ιστορία περιγράφεται γλαφυρά από την αρχή μέχρι το τέλος της καλαίσθητης έκδοσης, αναδεικνύοντας έτσι ζητήματα βαρύνουσας σημασίας για την Πάτρα του 20ου και 21ου αιώνα. Ανάμεσα σε αυτά είναι η ίδρυση του πανεπιστημίου, η κατασκευή οδικών αξόνων και η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ιταλία.

Το Λεύκωμα βασίζεται στο, μεγάλης αξίας, αρχείο που διαθέτει ο Σύλλογος, το οποίο ψηφιοποίησε και επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ. Η επεξεργασία των τεκμηρίων και η συγγραφή των κειμένων του Λευκώματος έγινε από την επιστημονική ομάδα του ΙΝΕΜΥ: Βαγγέλη Αγγελή, Βάλια Αρανίτου, Κώστα Ελευθερίου, Μανόλη Μανιούδη, Κλειώ Καρανίκα και Μαριλένα Καρρά.

Στην παρουσίαση του Λευκώματος απηύθυναν χαιρετισμούς και ομιλίες, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πάτρας κ. Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος, ο Πρόεδρος της Ο.Ε.ΕΣ.Π. κ. Γιώργος Βαγενάς,, ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Κωνσταντίνος Πελετίδης, και ο κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας. Επίσης την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Πλάτωνας Μαρλαφέκας και ο βουλευτής Αχαΐας κ. Κώστας Μάρκου.

Δείτε εδώ το βίντεο

01_1- CPPEL 1.228- img27- Lefkoma_Eksofillo- Lefkoma_Esoteriko- Proedros ESEE_Eisigites INEMY- Syntelestes ESEE_EESP- Theatro Apollon-