7 + 1 ερωτήσεις στον Βασίλη Κορκίδη

Αυτήν την εβδομάδα, στις 7 + 1 ερωτήσεις του star.gr απαντά ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ (Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας) και του ΕΒΕΠ (Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά), Βασίλης Κορκίδης.

1. Γιατί επιμένετε σθεναρά στο «όχι» για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές;
Οι έμποροι δεν είμαστε φοβικοί. Εξαρχής, η πρότασή μας ήταν να αποφασίζει ο κάθε εμπορικός σύλλογος, μέσω των Αντιπεριφερειών, πόσες Κυριακές το χρόνο θέλει και αντέχει να κρατήσει τα καταστήματα ανοιχτά. Το σύνολο των Κυριακών που τα μαγαζιά είναι ανοιχτά στην Ελλάδα δεν είναι 8, αλλά 30, εάν συμπεριλάβουμε τις τουριστικές περιοχές. Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας αποτελεί συνταγματικό ατόπημα, απαξίωση της τοπικής κοινωνίας και σημαντική επιβάρυνση για εργοδότες και εργαζομένους, χωρίς αντίστοιχο όφελος. Για κάθε εργάσιμη Κυριακή το κόστος της υπερεργασίας ανέρχεται σε επιπλέον 9 εκατομμύρια ευρώ αμοιβών, που σημαίνει ότι απαιτούνται περίπου 470 εκ. ευρώ το χρόνο επιπλέον κέρδη. Αυτά τα επιπλέον χρήματα δεν υπάρχουν στη σημερινή εγχώρια κατανάλωση.
2. «Στα Βαλκάνια ανήκετε, 300 ευρώ μισθός καλά είναι», είχατε αποκαλύψει πως σας είχε πει ο Τόμσεν. Φοβάστε ότι η «προφητεία» μπορεί να βγει αληθινή;
Δυστυχώς, αυτό που ειπώθηκε τότε, ήδη συμβαίνει τώρα, αφού οι ελαστικές μορφές απασχόλησης των 300€ υπερισχύουν κατά 58% αυτών της πλήρους απασχόλησης του κατώτατου μισθού των 586€.  Στόχος μας είναι να εισέλθει η χώρα σε μια κανονικότητα και να επανέλθουν οι μισθοί σε αξιοπρεπή επίπεδα, περιορίζοντας συνεχώς τη μερική και την εκ περιτροπής απασχόληση. Πρόσφατα ανακοινώθηκε το «ευρωβαρόμετρο» στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ 27) που δείχνει ότι η ανάπτυξη 4,4% του 2017 οφείλεται κυρίως στην ανθεκτικότητα της κατανάλωσης, τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση των μισθών. Στην Ελλάδα όσο διαρκούν τα μνημόνια, γνωρίζουμε καλά ότι αυτοί οι τρεις παράγοντες ανάπτυξης δεν μπορούν να συνυπάρξουν.
3. Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με το τρίπτυχο «χαμηλή ρευστότητα, υψηλός δανεισμός, υψηλή φορολογία». Βλέπετε νέο γύρο λουκέτων το 2018;
Από το 2008 έως σήμερα, έχουν διακόψει τη λειτουργία τους περίπου 244.000 επιχειρήσεις. Η αγορά παρουσιάζει πλέον μια σταθεροποίηση σε ό,τι αφορά στην καταγραφή των κλειστών επιχειρήσεων σε κεντρικές εμπορικές αγορές της Αθήνας. Φοβάμαι πως η παρατεταμένη υπερφορολόγηση μπορεί να δημιουργήσει έναν νέο γύρο λουκέτων, αφού πολλές επιχειρήσεις έχουν εξαντλήσει τη ρευστότητα τους και δείχνουν ανησυχητικά σημάδια φορολογικής κόπωσης και παραίτησης.
4. Τι προσδοκίες έχετε από τις 120 δόσεις για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις;
Θεωρώ πως για να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα η ρύθμιση των 120 δόσεων, πρέπει να χαλαρώσουν οι περιορισμοί ένταξης των επιχειρήσεων, να περιοριστεί η αυστηροποίηση των κριτηρίων, να διευρυνθεί σε φυσικά πρόσωπα και να συμπεριλαμβάνει δύο σημεία που θεωρώ κρίσιμα:
1. Ένταξη στις 120 δόσεις σύμφωνα με το άρθρο 15 του εξωδικαστικού μηχανισμού για ασφαλιστικές οφειλές εργοδοτών.
2. Εξορθολογισμός με την επιβολή πλαφόν σε φόρους και εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών με «κόφτη» στο 50-55%.
Μέχρι σήμερα οι αρχικές μας προσδοκίες σαφώς και δεν επιβεβαιώνονται.
5. Με συμπιεσμένους μισθούς, ανεργία στο 21% και φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στο 24%, υπάρχει φως στο τούνελ για την αγορά;
Αυτό δεν είναι απλά ένας κακός συνδυασμός, αλλά το «τρίγωνο του διαβόλου», που πρέπει να το περάσουμε για να δούμε επιτέλους φως. Υπάρχουν ενδείξεις και προϋποθέσεις ανάκαμψης, όπως η πτωτική τάση της ανεργίας και το θετικό ισοζύγιο προσλήψεων/αποχωρήσεων κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2017. Πρέπει όμως να ολοκληρωθεί έγκαιρα η τρίτη αξιολόγηση και να συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις στραμμένες στην απασχόληση με παράλληλη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων από το 29% στο 26% και τη διατήρηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα 32 νησιά μας.
6. Συμφωνείτε με έναν πανευρωπαϊκό ΦΠΑ;
Βεβαίως. Μεταξύ άλλων, θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί το επίπεδο των τιμών. Στις Βρυξέλλες η συζήτηση για έναν ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ, στα επίπεδα του 15%, έχει ήδη ξεκινήσει με την πρόταση για πιλοτική εφαρμογή στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο ανταγωνιστικά μπορεί να γίνουν τα εγχώρια προϊόντα μας από μία μείωση του ΦΠΑ κατά 9%.
7. Το 2014 ήσαστε υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Έχει κλείσει για εσάς το κεφάλαιο πολιτική;
Δεν υπήρχε, ούτε υπάρχει για εμένα το κεφάλαιο πολιτική. Δε με προσελκύει. Όντας πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ, κάνω πολιτική, αλλά δεν είμαι πολιτικός, ούτε επιθυμώ να εξαργυρώσω το πέρασμα μου από τα κοινά με πολιτική καριέρα. Το επάγγελμα μου είναι έμπορος, από όπου μπορώ να ζω αξιοπρεπώς και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Θεωρώ τη συμμετοχή μου στις Ευρωεκλογές του 2014 μία πολύ τιμητική πρόταση, την οποία αποδέχθηκα για να εκπροσωπήσω τη μικρομεσαία ελληνική επιχειρηματικότητα και δεν το μετάνιωσα ποτέ. Μακάρι το 2019 να ξαναπροταθεί και στον επόμενο πρόεδρο της ΕΣΕΕ να είναι υποψήφιος.
8. Αθήνα ή Πειραιάς και γιατί;
Ο Πειραιάς είναι η πόλη μου. Ο τόπος που γεννήθηκα, μεγάλωσα, ζω και εργάζομαι. Τον υπηρετώ με κάθε τρόπο από οποιαδήποτε θέση και επιθυμώ την ανάπτυξή του. Διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα σε εμπορική και επιβατική κίνηση λιμάνια της Ευρώπης με αποδεδειγμένη δυνατότητα να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο εμπορικό και ναυτιλιακό κέντρο με παγκόσμιες δραστηριότητες. Πιστεύω ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα μεταμορφωθεί χωροταξικά και επιχειρηματικά. Θεωρώ υποχρέωση μου, αφού αποχωρήσω από την ΕΣΕΕ -και μάλιστα οικειοθελώς ένα χρόνο πριν λήξει η θητεία μου- να αφιερώσω αποκλειστικά μία τετραετή θητεία ως πρόεδρος στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, το οποίο θεωρώ σπίτι μου.
Συνέντευξη στον Πέτρο Κατσαβριά (STAR) – 8/11/2017