Το ελληνικό εμπόριο συμμετέχει στην 80η ΔΕΘ με τη δράση “feel safe”

Η κορυφαία εμπορική με διεθνή προσανατολισμό έκθεση της χώρας, που πραγματοποιείται φέτος από τις 5 έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2015, είναι η σημαντικότερη διοργάνωση για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων. Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί κατά κάποιον τρόπο έναν πραγματικό καθρέφτη της οικονομίας, των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σ’ αυτή αλλά και γενικότερα της ζωής του τόπου, καθώς αντανακλά τη φυσιογνωμία, την εξέλιξη και την προοπτική του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας. Μάλιστα, η φετινή διοργάνωση έχει προσλάβει επετειακό, πανηγυρικό χαρακτήρα, με 14 θεματικά αφιερώματα που καλύπτουν όλες τις πτυχές της εγχώριας παραγωγής και επιχειρηματικότητας και τα Επιμελητήρια να διαδραματίζουν εξέχοντα ρόλο, δεδομένου και του Μνημονίου Συνεργασίας, μεταξύ Κ.Ε.Ε.Ε. και Δ.Ε.Θ.- HELEXPO, το οποίο υπεγράφη πρόσφατα και στηρίζει ένθερμα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς.

Τα τελευταία χρόνια στη Δ.Ε.Θ. μεταφέρεται και η προγραμματική αντιπαράθεση των πολιτικών κομμάτων με τους αρχηγούς, κατά την ομιλία τους στους παραγωγικούς φορείς, να δίνουν το στίγμα τους για τη χρονιά που ακολουθεί. Φέτος, η 80η Δ.Ε.Θ. πραγματοποιείται μέσα στον προεκλογικό πυρετό ενόψει των εθνικών εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου και αναντίρρητα διαμορφώνονται οι όροι για το πρώτο άτυπο προεκλογικό ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών. Στην πορεία αυτή είναι βαρύ το κλίμα υπό τη σκιά των capital controls που κούρεψαν 1,5 δις ευρώ τον θερινό τζίρο του εμπορίου, καθώς η πτώση που καταγράφηκε στις πωλήσεις κυμαίνεται από 30% έως 80% αναλόγως τον κλάδο. Η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών δεν είχε μόνο επιπτώσεις στην παραγωγή και τον τζίρο, αλλά εν γένει στην εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, η πολιτική και οικονομική αστάθεια που κυριαρχεί στην πατρίδα μας εδώ και ένα χρόνο έχει προκαλέσει βαριά τραύματα στην ελληνική οικονομία. Ενδεικτικά, αναφέρω ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το ετήσιο ποσοστό ανεργίας το 2015 διαμορφώνεται στο υψηλό ποσοστό του 30%, το υψηλότερο ποσοστό κατά τη διάρκεια της κρίσης και  η ύφεση για το τρέχον έτος, σύμφωνα με τις ευοίωνες προβλέψεις, θα ανέλθει περίπου στο 4%.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι κρίσιμο να μη χαθεί ούτε λεπτό από τους υπουργούς της υπηρεσιακής κυβέρνησης που καλούνται να προωθήσουν την υλοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων, οι τελικές προθεσμίες των οποίων είναι εντός του Σεπτεμβρίου, ώστε να εκταμιευθούν εγκαίρως οι δόσεις της χρηματοδοτικής βοήθειας που αναμένεται να γίνουν τονωτική ένεση για την αγορά. Εξίσου κρίσιμο είναι να γίνουν άμεσα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2007-2013 χωρίς απώλειες κοινοτικών πόρων από την αγορά.

Αυτές οι εκλογές μπορεί να φανερώσουν και μια ελπιδοφόρα εξέλιξη για την πατρίδα μας, αν υπάρξουν οι αναγκαίοι συσχετισμοί, ώστε να διαμορφωθεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που να μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Μόνο τότε θα διαμορφωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για να τερματίσει και η οικονομική ανασφάλεια που πλήττει καθημερινά την οικονομία, υπονομεύοντας κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια και να καταφέρουμε να ανατρέψουμε την υφεσιακή πορεία. Ο τόπος έχει ανάγκη από ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης και μια νέα συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Οι παραγωγικοί φορείς είναι έτοιμοι να στηρίξουν μια εθνική προσπάθεια. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΣΕΕ θα ανέλθει στη Θεσσαλονίκη με ένα πλήρες κείμενο θέσεων του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου, έναν αναπτυξιακό οδηγό επιβίωσης, με στόχο την ανακούφιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τα επώδυνα μέτρα του τρίτου Μνημονίου.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της Έκθεσης η ΕΣΕΕ, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ θα παρουσιάσει μια καινοτόμο δράση με τίτλο «FeelSafe» στο e-commerce που αναπτύχθηκε από κοινού με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ, με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τη μη προσεκτική χρήση των νέων ψηφιακών μέσων και τη διάδοση της χρήσης των πιστωτικών καρτών και ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Έτσι, στο πλαίσιο λειτουργίας του περιπτέρου της ελληνικής Αστυνομίας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, θα αναπτυχθεί με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και σε συνεργασία με την ΕΣΕΕ ειδική καμπάνια με θεματολογία το «Ηλεκτρονικό Επιχειρείν και Ασφαλής χρήση του». Στο περίπτερο θα υπάρχει χώρος με tablets που θα δίνουν την δυνατότητα στους επισκέπτες να πλοηγηθούν στην ανωτέρω εφαρμογή και να εξοικειωθούν με αυτήν.

Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα, ολοκληρώνοντας, να προσκαλέσω όλους τους επισκέπτες της Έκθεσης να περάσουν από το περίπτερο και να ενημερωθούν για την εφαρμογή και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προφυλαχθούν από φαινόμενα διαδικτυακής απάτης.

 

Άρθρο του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη στην Εφημερίδα Παραπολιτικά στις 2 Σεπτεμβρίου 2015