Το ελληνικό εμπόριο στη γέφυρα των προγραμματικών δηλώσεων και της διαπραγμάτευσης

Οι προγραμματικές δηλώσεις που εκφώνησε ο Πρωθυπουργός έδωσαν ένα σαφές στίγμα των προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης. Παρότι οι όποιες εξαγγελίες εξαρτώνται από την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους, είναι δυνατόν να συμπεράνουμε τον γενικότερο προσανατολισμό των κυβερνητικών πολιτικών στο επόμενο διάστημα. Ως εκ τούτου, το πλαίσιο που έθεσε ο Πρωθυπουργός υπόψη της Ολομέλειας της Βουλής είναι σε σαφή εναρμόνιση με το λεγόμενο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», χωρίς εξαγγελίες που να περιέχουν επιπλέον υποσχέσεις, αλλά με το εν λόγω πλαίσιο να χρήζει σίγουρα περαιτέρω ανάλυσης και εξειδίκευσης από τους υπουργούς της κυβέρνησης κυρίως ως προς το επίπεδο των χρονοδιαγραμμάτων που πρέπει να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν. Η ελληνική αγορά αναμένει τις επιμέρους πρωτοβουλίες για την Μμε επιχειρηματικότητα καθώς και το γενικότερο αναπτυξιακό σχέδιο για την ανάκαμψη που θα πρέπει να τεθεί ως βασική προτεραιότητα.

Το «Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης» περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς πυλώνες για την αντιστροφή της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης, την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο της χώρας από τη κρίση: (α) το πρόγραμμα για την αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης· (β) τα άμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας· (γ) το εθνικό σχέδιο για την ανάκτηση της εργασίας· και (δ) ο θεσμικός και δημοκρατικός μετασχηματισμός του πολιτικού συστήματος.

Το πρόγραμμα για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως ανακοινώθηκε, θα αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης προκειμένου να υψωθεί αμέσως ασπίδα προστασίας για τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα. Θα περιλαμβάνει: δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας, δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους, μέτρα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων, κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και τη δημιουργία ενός Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης για την ετήσια χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος.

Ο δεύτερος πυλώνας θα προωθήσει μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας που έχουν ως προτεραιότητα την άρση της φορολογικής καταστολής στην πραγματική οικονομία, την ελάφρυνση βαρών, την ενίσχυση της ρευστότητας και της ζήτησης. Πολύ συγκεκριμένα εξαγγέλλονται μέτρα για την άμεση άρση της καταστολής φορολογικών υποχρεώσεων· άμεση παύση ποινικών διώξεων και κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, πρώτης κατοικίας, μισθών, κλπ, καθώς και χορήγηση φορολογικής ενημερότητας, σε όσους εντάσσονται στη διαδικασία ρύθμισης· άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ενός φόρου-σύμβολο της κοινωνικής αδικίας που διατρέχει το σύνολο της φορολογικής πολιτικής· επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ και θεσμοθέτηση της ρύθμισης των λεγόμενων “κόκκινων δανείων”· ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και τραπεζών ειδικού σκοπού· και τέλος σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα €751 για όλους τους εργαζόμενους το 2016.

Ως προς τον τρίτο πυλώνα του σχεδίου ανάκτησης της εργασίας προβλέπεται η άμεση επαναφορά της εργασιακής νομοθεσίας, της μετενέργειας, επεκτασιμότητας και των εργασιακών δικαιωμάτων, η προώθηση προγράμματος νέων θέσεων εργασίας σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και κοινωνική οικονομία και η Διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας. Ο τέταρτος Πυλώνας του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, αφορά τις αλλαγές, τους μετασχηματισμούς που θα φέρει η Κυβέρνηση, στους θεσμούς και στη κρατική διακυβέρνηση. Η ανασυγκρότηση του κράτους, σύμφωνα με το σχέδιο του Πρωθυπουργού, μπορεί να επιτευχθεί με τη θεσμική και λειτουργική ενδυνάμωση του κοινοβουλίου, της αυτοδιοίκησης και του συνδικαλισμού.

Οι αναφορές στη πάταξη της φορο-διαφυγής, της φορο-αποφυγής, των ενδο-ομιλικών συναλλαγών, του λαθρεμπορίου, καθώς και η μείωση της γραφειοκρατίας και της κρατικής σπατάλης έχουν ακουστεί πολλές φορές και μακάρι κάποτε να υλοποιηθούν από ένα οργανωμένο κράτος.  Επίσης, είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι ο κ. Πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην ανάγκη επανεκκίνησης του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, εργοδοτών και εργαζομένων, κάτι που χρειάζεται η χώρα και η ελληνική κοινωνία στο επόμενο διάστημα. Για την ελληνική αγορά οποιαδήποτε προσπάθεια αντιμετώπισης του «βραχνά» της γραφειοκρατίας και εξορθολογισμού του οικονομικού περιβάλλοντος, θα συμβάλει καταλυτικά στην ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι το πνεύμα και το γράμμα των προγραμματικών δηλώσεων κινείται περισσότερο σε μία τροχιά συμφωνίας παρά σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Η ΕΣΕΕ περιμένει τις θέσεις και εξειδικεύσεις των υπουργών καθώς και τα σχόλια των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να έχει μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την υπό διαμόρφωση κατάσταση. Είναι απαραίτητο όλοι να στηρίξουμε την ελληνική προσπάθεια επίτευξης μίας επωφελούς συμφωνίας. Κάθε βελτίωση που μπορεί να διεκδικηθεί το επόμενο κρίσιμο δεκαήμερο είναι και ένα βήμα προς την έξοδο της χώρας από την κρίση.

 

Άρθρο του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη στο περιοδικό Crash στις 10 Φεβρουαρίου 2015