Τι περιμένει ο εμπορικός κόσμος από το 2019

41652705292_f6d48cf688_o

Κάθε αλλαγή γεννά την ελπίδα για κάτι καλύτερο. Έτσι και η αλλαγή του χρόνου, γεννά στους εμπόρους την προσδοκία, πως το 2019 θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας μακράς περιόδου στασιμότητας και ανασφάλειας.

Η δεκαετία της κρίσης άφησε αρνητικό αποτύπωμα στην ελληνική μικρή και μεσαία επιχείρηση. Οι μικρομεσαίοι έμποροι βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα», βιώνοντας αβάστακτες οικονομικές πιέσεις, εξαιτίας της “ελεύθερης πτώσης” των τζίρων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους.

Παρόλα αυτά και με δεδομένη τη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και την αύξηση της φορολογίας, η εμπορική κοινότητα, επέδειξε πρωτόγνωρα αντανακλαστικά ανθεκτικότητας. Είναι μόνο το ελληνικό δαιμόνιο και η ικανότητα προσαρμογής στις ευμετάβλητες συνθήκες της οικονομίας;

Προφανώς, όχι, αλλά είναι σε κάθε περίπτωση δεδομένο, πως   αρκετοί έμποροι επένδυσαν σε καινοτομία και εξωστρέφεια, ώστε να μπορούν να σταθεί όρθιοι. Κυρίως όμως επένδυσαν, στο πιο πολύτιμό τους κεφάλαιο, τον ίδιο τον άνθρωπο.

Η ΕΣΕΕ μέσα στα χρόνια της κρίσης ανέλαβε μια σειρά από πρωτοβουλίες, ώστε να θωρακίσει τον εμπορικό κόσμο της χώρας και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Το εμπόριο είναι μια παραδοσιακή δραστηριότητα με βαθιές ρίζες στην ελληνική ιστορία και την καθημερινότητα των πολιτών, μέσα από αδιαμεσολάβητους δεσμούς αλληλεγγύης και επικοινωνίας. Το πρόσωπό μας είναι οικείο στους πελάτες μας και εμείς τους γνωρίζουμε πολύ καλά. Και αυτή είναι ίσως, η μεγαλύτερη παρακαταθήκη του εμπορίου για το παρόν.

Αυτή η κοινωνική σχέση βρέθηκε σε κίνδυνο στην περίοδο της κρίσης αλλά κατά τη γνώμη μας άντεξε. Με πολλές πληγές βέβαια τις οποίες πρέπει να επουλώσουμε.

Τι προσδοκούμε από το 2019;

Πρώτον θέλουμε να δούμε επιτέλους να θεσμοθετείται ο ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός, ο οποίος αποτελεί και δέσμευση του πρωθυπουργού εδώ και δυόμιση χρόνια. Πρόκειται για μια παρέμβαση η οποία θα επιτρέψει την πιο ομαλή λειτουργία της επιχείρησης και θα μειώσει το άγχος των συναδέλφων. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει η δυνατότητα να δουλέψει για να καλύψει τις άμεσες υποχρεώσεις του, ένας έμπορος που βρέθηκε σε αδυναμία, όπως πολλοί συμπολίτες μας.

Δεύτερον, αναμένουμε τις εξαγγελίες για την κατοχύρωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Οι μικρομεσαίοι έμποροι πρέπει να έχουν δικαίωμα στην προστασία πρώτης κατοικίας και γι’ αυτόν το λόγο ζητούμε από την πολιτεία ένα μόνιμο θεσμικό πλαίσιο που θα περιλαμβάνει μικρομεσαίους εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Τρίτον, περιμένουμε την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά με την χορήγηση μικρο-πιστώσεων σε μικρές εμπορικές επιχειρήσεις για να μπορούν να ανταποκριθούν σε άμεσες ανάγκες.  Αυτό αφορά τόσο τους συναδέλφους που βρίσκονται σε δυσκολία και χρειάζονται μία βοήθεια όσο και τους συναδέλφους που βρίσκονται σε καλή κατάσταση και θέλουν μια ώθηση για να πάνε ακόμα καλύτερα.

Τέταρτον, απαιτούμε τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας στα κέντρα των μεγάλων πόλεων. Η ασφάλεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση της ομαλότητας και της ελευθερίας.  Είναι η βάση για την κοινωνική συμβίωση και την οικονομική ανάπτυξη.

Πέμπτον, περιμένουμε την αποκατάσταση μιας θετικής ψυχολογίας στην αγορά και για τους εμπόρους και για τους καταναλωτές. Για την εμπορική δραστηριότητα, πέρα από τους αριθμούς, υπάρχει και η ψυχολογική διάθεση των ανθρώπων, αυτό που σχηματικά λέμε ως το «κλίμα» στην αγορά. Η βελτίωση του «κλίματος» θα είναι το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων – πολλούς από αυτούς τους αναφέραμε και παραπάνω. Χρειάζεται, επομένως, μια συστηματική και πειθαρχημένη προσπάθεια να στηριχθεί έμπρακτα η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και να επιτευχθεί μια σταθερότητα, οικονομική και κοινωνική, η οποία είναι και το ζητούμενο όλων μας.

Και σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα, αξίζει να επισημανθεί το εξής: το 2019 θα είναι ένα εκλογικό έτος στο οποίο θα λάβουν χώρα τρεις (τουλάχιστον) εκλογικές αναμετρήσεις. Είναι σαφές ότι η οικονομία της χώρας έχει μπει σε μία φάση σταθεροποίησης – η οποία κινδυνεύει βέβαια να εξελιχθεί σε στασιμότητα – και άρα αυτό είναι κάτι που μπορεί να δημιουργήσει ελπιδοφόρες προοπτικές για το μέλλον. Είναι αναγκαίο, επομένως, για τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, να μην παρασυρθούν από βραχυπρόθεσμες ανάγκες αλλά να λάβουν υπόψη τους και την μακροπρόθεσμη διάσταση. Η πολιτική πόλωση και οι ακραίες αντιπαραθέσεις δε συμβάλλουν στη διατήρηση αυτής της σταθερότητας και σίγουρα θα πλήξουν την ηρεμία και το θετικό κλίμα στην αγορά. Χρειάζεται όλοι οι πολιτικοί παράγοντες να επιλέξουν το δρόμο της μετριοπάθειας, στη βάση βέβαια της θεμιτής αντιπαράθεσης πολιτικών επιχειρημάτων και απόψεων, ώστε να αποφευχθούν ακρότητες που μόνο επιζήμιες θα είναι για την πορεία της οικονομίας.

Εν κατακλείδι, οι μικρομεσαίοι έμποροι βλέπουμε με ελπίδα το 2019 και η ΕΣΕΕ θα διεκδικήσει με μαχητικό και αποτελεσματικό τρόπο τα αιτήματα του κλάδου. Δώσαμε τη μάχη μας για δέκα χρόνια, επιβιώσαμε υπό αντίξοες συνθήκες, τώρα ήρθε η ώρα να  τα καταφέρουμε και να πάρουμε τη θέση που αξίζουμε στην αγορά.

Άρθρο του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Γιώργου Καρανίκα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, 30/12/2018