Συνάντηση της ΕΣΕΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο

photo_1-pr-esee-ptd

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο συναντήθηκε σήμερα 6 Μαΐου, στο Προεδρικό Μέγαρο αντιπροσωπεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Καρανίκα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της Συνομοσπονδίας, ώστε να ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τις σημαντικές προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το εμπόριο και η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας την περίοδο μετά τη λήξη των Προγραμμάτων Προσαρμογής, καθώς και για τις προτάσεις της ΕΣΕΕ που έχουν στόχο αφενός μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και αφετέρου την προστασία και εμπέδωση της κοινωνικής συνοχής.

Η ΕΣΕΕ παρουσίασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις θέσεις της για τη δημιουργία του νέου παραγωγικού – αναπτυξιακού προτύπου το οποίο θα εκμεταλλεύεται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και θα εγγυάται ένα οικονομικό περιβάλλον «φιλικό» προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Καρανίκας τόνισε πως αναγκαία βήματα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών των επιχειρήσεων, η δίκαιη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς το Δημόσιο και τα Ταμεία, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η πάταξη της γραφειοκρατίας και του παραεμπορίου και η διευκόλυνση της πρόσβασης των ΜμΕ στη ρευστότητα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την πορεία της πραγματικής οικονομίας, τονίζοντας την πολύ μεγάλη σημασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την οικονομική ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας. Μάλιστα, αποδέχθηκε το αίτημα της ΕΣΕΕ να θέσει η Προεδρία της Δημοκρατίας υπό την αιγίδα της, την εκδήλωση του προσεχούς Σεπτεμβρίου για την Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου.

Η Αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου και τα Λευκώματα για την ιστορία του εμπορίου στις πόλεις του Πειραιά και της Καρδίτσας, την έκδοση των οποίων επιμελήθηκε  το ΙΝ.ΕΜ.Υ – ΕΣΕΕ, τα οποία αποτυπώνουν τη συμβολή του εμπορίου στην οικονομική και κοινωνική ζωή των εν λόγω περιοχών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Καρανίκας σημείωσε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας έκανε σήμερα την τιμή να ακούσει τις προτάσεις της ΕΣΕΕ για την «επόμενη μέρα» της οικονομίας. Του εκθέσαμε την άποψή μας πως ο δρόμος προς την ανάπτυξη θα είναι ανηφορικός, και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήδη σε κάθε τους βήμα συναντούν τις παθογένειες και τις παρενέργειες της πολύχρονης κρίσης. Υπερφορολόγηση, υπερχρέωση, γραφειοκρατία, εμπόδια στη χρηματοδότηση, υψηλό μη μισθολογικό κόστος και παραεμπόριο καθηλώνουν την επιχειρηματικότητα, την ώρα μάλιστα που προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και να υιοθετήσει παραγωγικά μοντέλα καινοτομίας και εξωστρέφειας. Εξηγήσαμε στον κύριο Πρόεδρο τη θέση μας πως είναι ιδιαίτερο κρίσιμο όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για την κοινωνική συνοχή ο αναπτυξιακός σχεδιασμός να στηρίζει έμπρακτα τον κορμό της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή το εμπόριο και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κύριο Πρόεδρο για το ενδιαφέρον του και για το ότι αποδέχθηκε το αίτημά μας να θέσει φέτος η Προεδρία της Δημοκρατίας υπό την αιγίδα της την εκδήλωση για την Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου».

photo_2-esee-ptd

photo_3-pr-esee-ptd

photo_4-esee-ptd