Σημεία τοποθέτησης Προέδρου ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη στη συζήτηση της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο

18486292_297477657373023_6197109853935620074_n

 

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης παρευρέθηκε χτες στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με τις Επιτροπές Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Παραγωγής και Εμπορίου για το πολυνομοσχέδιο «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις». Εκπροσωπώντας το ελληνικό εμπόριο και την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ τοποθετήθηκε τόσο για τα μέτρα και αντίμετρα, όσο και για την απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ συμμετείχε σε συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Έφη Αχτσιόγλου, όπου οι κοινωνικοί εταίροι ενημερώθηκαν και διαβουλεύτηκαν με την Υπουργό για τις επερχόμενες μεταβολές που φέρνει το πολυνομοσχέδιο στα εργασιακά.  Μετά την διαβούλευση, κατατέθηκε πρόταση, η οποία και υιοθετήθηκε από το Υπουργείο, για την εξίσωση των συνδικαλιστικών στελεχών με τους λοιπούς εργαζόμενους, σε ότι αφορά τον ανώτατο αριθμό ημερών αδικαιολόγητης απουσίας από την εργασία, ήτοι από τις επτά στις τρεις ημέρες.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, απευθυνόμενος στους βουλευτές και στους συναρμόδιους Υπουργούς, είπε τα εξής:

«Θα ήμουν αφελής εάν πίστευα ότι η σημερινή πρόσκληση, παρουσία & τοποθέτηση των φορέων θα άλλαζε την απόφαση όσων έχετε αποφασίσει να ψηφίσετε και αντίστοιχα όσων θα καταψηφίσετε τα βραχύ-μεσοπρόθεσμα μέτρα του Πολυνομοσχεδίου.

Όμως, ευχαριστώ που μου δίνετε τη δυνατότητα να εκφράσω τον κλάδο μου και να σας μεταφέρω τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευση των συνάδελφων μου. Επίσης, με τη σειρά μου, θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη μου και να διαφωνήσω με τον «εκσυγχρονισμό» που φέρνει το «Μεταμνημόνιο», το οποίο δεσμεύει την χώρα μας μέχρι το 2021.

 Η ΕΣΕΕ ακούει εδώ και μήνες τον θόρυβο για τα «μέτρα-αντίμετρα» 2019-20 αλλά παρακολουθεί και τη «σιγή ιχθύος» για τα 10 «παλαιά-νέα» πρόσθετα μέτρα του 2017 και 2018. Αλήθεια κανείς δεν ενδιαφέρεται πως και πόσοι θα φτάσουμε στο 2019. Πώς μπορείτε να αγνοείτε τις φορολογικές υποχρεώσεις του 2017 που ξεκινούν σε λίγες ημέρες;

Μετά τόσους μήνες διαπραγμάτευσης θα περίμενε κανείς τα αντίμετρα να ήταν μέτρα και τα μέτρα αντίμετρα. Αυτό θα ήταν το σωστό για μια χώρα και για μια κοινωνία που έχει υποφέρει τα πάνδεινα την τελευταία επταετία. Δυστυχώς, όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Πόσο τελικά κοστίζουν τα μέτρα και τα αντίμετρα;

Σύμφωνα το γενικό λογιστήριο του Κράτους τα μέτρα ξεπερνουν τα αντίμετρα κατά 1,36 δις €.

Στα 5,39 δις € κοστολογούνται τα αρνητικά μέτρα για τη περίοδο 2018-21.

Το 2018 δεν υπάρχει κανένα θετικό μέτρο με το λογαριασμό στα 570 εκ.

Το 2019 το ποσό ανεβαινει στα 3,1 δις € & τα θετικα μέτρα είναι 2 δις €.

Το 2020 τα αρνητικά στα 5,1 δις € & τα θετικά ανέρχονται σε 3,9 δις €.

Το 2021 τα αρνητικά στα 5,4 δις € & τα θετικά ολοκληρώνονται στα 4 δις €.

Σε όλα τα παραπάνω προστίθενται τα 8,7 δις € της περιόδου 2015-17 που ανεβάζουν το συνολικό ποσό στα 14 δις €.

Ειδικότερα σε ότι αφορά την λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, η αρχαία ελληνική φράση «αργία μήτηρ πάσης κακίας» δεν ισχύει για την κυριακάτικη αργία. Την Κυριακή 7 Μαΐου, έμποροι, εργαζόμενοι, σούπερ μάρκετ, πολλές επώνυμες αλυσίδες και αρκετά πολυκαταστήματα με τη βοήθεια των καταναλωτών έδωσαν ηχηρό μήνυμα στην επιχειρουμένη απελευθέρωση των Κυριακών, όμως, μας αγνοήσατε για άλλη μια φορά!

Αλήθεια, για ποια απελευθέρωση μιλάμε σε μια οικονομία υπό περιορισμό, σε ένα τραπεζικό σύστημα φυλακισμένο, σε μια επιχειρηματικότητα δέσμια των capital controls, αλλά μόνο για τις ελληνικές επιχειρήσεις;

Αναφορικά με το τι ισχύει στο εξωτερικό, ξέρετε ποιος είναι ο λόγος διεύρυνσης του ωραρίου; Το ηλεκτρονικό εμπόριο!  Αυτό αποτελεί σε Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία απειλή με το σκεπτικό, ότι όσες περισσότερες ώρες είναι κλειστά τα καταστήματα, ο καταναλωτής κατευθύνεται στις διαδικτυακές αγορές. Αυτό, όμως, δεν ισχύει στη χώρα μας και αυτό θα ήταν πραγματικός εκσυγχρονισμός της ελληνικής αγοράς, η υιοθέτηση και η πλήρης εφαρμογή του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Συνεχίζοντας για τις Κυριακές, έχω μια απορία: γιατί τόσο ενδιαφέρον για την 1η ή 2η Κυριακή του Αυγούστου τα καταστήματα να είναι κλειστά; Δεν υπάρχουν τουρίστες τον Αύγουστο; Μήπως στις 30 Κυριακές μας κάνετε μια δώρο; Αυτό είναι το λιγότερο αστείο αν όχι προκλητικό.  Στο αγγλικό κείμενο δεν υπάρχουν αυτά ως prior actions. Ποιανού κείμενο αντιγράψατε; Τρία πράγματα σας ζήτησαν, όλα τα δώσατε!

Η νομοθέτηση του άρθρου 49 που φέρνει την απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές είναι πρώτον συνταγματικό ατόπημα, δεύτερον απαξίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, περιφερειαρχών και αντιπεριφερειαρχών και τρίτον αυθαίρετος ορισμός των τουριστικών περιοχών. Ξεκινάτε από το εμπορικό συγκρότημα απέναντι από το Ίδρυμα Νιάρχου και δίπλα στο γήπεδο του tae kwo do, συνεχίζετε στην τούρκικη μαρίνα του Φλοίσβου, δίνετε προίκα στο Ελληνικό που θα γίνει Αραβικό, εξυπηρετείτε τους πελάτες του Αστέρα και πάτε στα πέριξ του αεροδρομίου -εκπτωτικό χωριό και πολυκαταστήματα, outlet απέναντι από τις αφίξεις και αναχωρήσεις του «Ελ. Βενιζέλος».  Συγγνώμη αλλά αυτή δεν είναι διαπραγμάτευση, αλλά υπαγόρευση και αντιγραφή κειμένων της τρόικας εσωτερικού.

Γιατί, αφού επιδιώκετε την αύξηση της απασχόλησης, δεν βάλατε ως όρο την αύξηση όχι των εργαζομένων αλλά των εργατοωρών κατά 17% στα ΠΔΕ σε όσους επιθυμούν να ανοίξουν Κυριακές;

Οι μικρομεσαίοι της αγοράς ζητήσαμε να κλείσετε την αξιολόγηση, όχι να κλείσετε τα μαγαζιά μας. Αυτό το νομοσχέδιο μοιάζει να είναι το «πολιτικό μνημόσυνο» των τριών οικονομικών μνημονίων από το 2010.  Δεχόμαστε μια ανελέητη επίθεση εξόντωσης και το ερώτημα μου είναι γιατί το κάνετε αυτό, από την μία παραδεχθήκατε τα λάθη απέναντι στη μεσαία τάξη, ενώ τα συνεχίζετε και τα επαναλαμβάνετε τώρα στη μικρομεσαία επιχείρηση.

Η οικονομική ελίτ της χώρας κρύβει τα λεγόμενα «ζόμπι της αγοράς», τα οποία από τα ασφαλή καταφύγια των ελβετικών τραπεζών, έρχονται τώρα να «επενδύσουν» διαλύοντας το σύμπαν και αναδιανέμοντας προς όφελός τους τον ήδη περιορισμένο τζίρο της αγοράς.

Και όλα αυτά, ενώ παράλληλα, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, αυτή η παρέα κρύβει και τα περισσότερα κόκκινα δάνεια και τις μεγαλύτερες οφειλές στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.  Δείτε τα στοιχεία: 6.000 ΑΦΜ οφείλουν τα 30 δις € από τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια και 7.300 ΑΦΜ τα 74 δις € από τα συνολικά 94 δις € των οφειλών στο δημόσιο.

Θέλω να πιστεύω ότι κατά βάθος γνωρίζετε το σωστό και το λάθος, αλλά το λάθος δεν διορθώνεται με λάθος. Εάν ακόμα μπορείτε να παρέμβετε, εάν έχετε τη δυνατότητα κάτι να αλλάξετε στο νομοσχέδιο, κάτι που δεν μεταβάλλει τα δημοσιονομικά μέτρα που συμφωνήθηκαν, κάτι που δεν είναι prior action της 2ης αξιολόγησης, τότε εδώ και τώρα είναι η στιγμή να το πράξετε. 

Σας ζητώ να φανείτε συνεπείς σε αυτά που μάλλον πιστεύετε και σίγουρα δηλώνατε μέχρι και πριν λίγες ημέρες. Σας ζητώ να λάβετε υπόψη σας τα υπομνήματά μας και να κάνετε τις παρεμβάσεις σας τόσο στην επιτροπή όσο και την ολομέλεια της βουλής πριν τη ψήφιση του σχεδίου νόμου.»

Επισυνάπτεται το Υπόμνημα Θέσεων που παρέδωσε η ΕΣΕΕ στους βουλευτές των τεσσάρων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

18486391_297751684012287_873011819156044523_n