Πρωτοβουλίες που θα «σημαδέψουν» τις προοπτικές του ελληνικού εμπορίου το 2016

Η χρονιά που ολοκληρώνεται είναι βέβαιο ότι θα μείνει στη μνήμη των περισσότερων από εμάς ως η χρονιά των μεγάλων συνειδητοποιήσεων. Οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, τα capital controls, η Συμφωνία της 13ης Ιουλίου, η ψήφιση και εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου φανερώνουν, ίσως για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια, μια στοιχειώδη συναντίληψη ανάμεσα στην πλειονότητα των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων του τόπου για το πώς θα βγει η χώρα από την κρίση. Για τους μικρομεσαίους της αγοράς η παρατεταμένη αστάθεια ήταν μία επιπλέον πηγή ανασφάλειας, που δεν επέτρεψε για ακόμα μία φορά την σταθεροποίηση της οικονομίας, ενώ αντίθετα μας βύθισε σε μία επενδυτική αδράνεια και επέτεινε ένα ήδη αρνητικό κλίμα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο τζίρος του λιανεμπορίου τον Δεκέμβριο του 2015 εκτιμάται στα 3,22 δις ευρώ, όταν το 2009 ήταν 5,6 δις ευρώ, δηλαδή μιλάμε για μια μείωση -42% και μία ακόμα ετήσια μείωση 8%.

Το παρήγορο είναι ότι για πρώτη φορά υπάρχει το κοινό έδαφος για έναν ευρύ διάλογο για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας και το νέο αναπτυξιακό της μοντέλο. Στο βαθμό που πλέον έχει δρομολογηθεί μια συγκεκριμένη πορεία για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αναδύεται η δυνατότητα για μια εθνική συνεννόηση που είναι και η μόνη προϋπόθεση για να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανάκαμψη. Η ΕΣΕΕ στήριξε όλα τα προηγούμενα χρόνια τον κοινωνικό διάλογο και θεωρεί ότι  αυτός είναι η μόνη λύση στο τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας εργοδοτών και εργαζομένων που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά.

Το ελληνικό εμπόριο επιλέγει να δει το 2016 με αισιοδοξία. Οι έλληνες έμποροι αποδείξαμε, καθ’ όλη την περίοδο της κρίσης, ότι μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις δύσκολες συνθήκες και να επιβιώσουμε στο αντίξοο οικονομικό περιβάλλον. 

Αναμένουμε στο επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες για την οικονομική στήριξη, τη σταδιακή άρση των συνεπειών των capital controls και τη βελτίωση του κλίματος στην αγορά. Εάν δεν προκύψουν περαιτέρω ανωμαλίες στην εφαρμογή των προβλέψεων του νέου προγράμματος, τότε ενδεχομένως μπορούμε να συζητήσουμε τρόπους ενίσχυσης των Μμε επιχειρήσεων και αντιμετώπισης των πάγιων προβλημάτων τους: υπερφορολόγηση, έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδότησης, έλλειμμα εμπιστοσύνης. Υπάρχει περιθώριο, εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση.

Οι πρωτοβουλίες της ΕΣΕΕ που θα ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα και εντός του 2016 αφορούν: 

α) στην επέκταση κάθε ελληνικής εμπορικής επιχείρησης στο e-commerce με τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος και «ψηφιακής βιτρίνας».

β) στη δράση της ΕΣΕΕ «eμπόριο» για την προώθηση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς και την άρση των εθνικών φραγμών στις διασυνοριακές συναλλαγές υπέρ των χωρών της ΕΕ.

γ) στη δράση «FeelSafe» που υλοποιείται από την ΕΣΕΕ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας και η οποία έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση εμπόρων και καταναλωτών γύρω από τους κινδύνους που ενέχει το ηλεκτρονικό εμπόριο.

δ) στη δράση για την ανάπτυξη υπολογιστικού νέφους (SMEs clouding) που μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες για τους χρήστες και κυρίως τις επιχειρήσεις στην «χωρίς σύνορα» αποθήκευση, επεξεργασία και χρήση δεδομένων.

ε) στην πρόταση για χαμηλότερη φορολογία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων με «ενιαίο ΦΠΑ» για όσους δραστηριοποιούνται στο διασυνοριακό και το ηλεκτρονικό εμπόριο.

στ) στο σχεδιασμό της ΕΣΕΕ για τον «οδικό χάρτη» του ελληνικού εμπορίου στο πλαίσιο των ΜμΕ της Ευρώπης 2020 και 

ζ) στη στρατηγική «Εμπόριο για όλους» με τη δημιουργία Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου και επιχειρηματικών διαδρομών σε κάθε πόλη της Ελλάδας. 

Η ΕΣΕΕ θα συνεχίσει και για το 2016 να δίνει τη μάχη της «πραγματικής οικονομίας» και να παρεμβαίνει αιχμηρά στο δημόσιο διάλογο με τεκμηριωμένες και κοστολογημένες προτάσεις, να διεκδικεί και να εκπροσωπεί με υπευθυνότητα το ελληνικό εμπόριο στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Το 2016 και ιδιαίτερα το πρώτο εξάμηνο θα κρίνει πολλά για το μέλλον του ελληνικού εμπορίου και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Άρθρο του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη για την ειδική έκδοση Α.Π.Ε. στις 24 Δεκεμβρίου 2015